Promocje

Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada 200g (outlet)

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Najniższa cena: 58,65 zł
Comandante - Młynek X25 Trailmaster Dune
Trailmaster X25 to najnowszy model młynka do kawy Comandante. Zapewnia tak samo doskonałe mielenie jak klasyczny młynek Comandante MK4, a przy tym jest doskonałym wyborem jako sprzęt do zabrania w podróż - jest lżejszy i wykonany z bardziej wytrzymałych materiałów.  ŻarnoSercem modelu Trailmaster jest doskonałe żarno Nitro Blade, znane z klasycznego Comandante MK4. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną. Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy. Regulacja stopnia mieleniaStopniowa regulacja mielenia  zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że młynki Comandante  są wybierane przez entuzjastów kawy na całym świecie.KonstrukcjaMateriały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. W przypadku przenośnego młynka wybór odpowiedniego materiału do budowy korpusu miał kluczowe znaczenie. W wyniku badań w laboratoriach i testów w terenie wybrano kompozyt QTP®. To wysokowydajny technopolimer wzmocniony kwarcem, który w dotyku przypomina ceramikę. Został opracowany do zastosowania w mechanice i inżynierii oraz jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Obudowa jest ozdobiona geometrycznym wzorem. Stal nierdzewna to także właściwy wybór, aby stworzyć solidny młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylko żarno, lecz także oś, korbę i mikrołożyska kulkowe. Comandante kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu. Młynki są produkowane w Niemczech.Młynek waży około 420 gramów (jest o 1/3 lżejszy od modelu MK4), ma 20cm wysokości i 5,5cm średnicy - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży. Górny pojemnik mieści jednorazowo około 25-28 gramów ziarna. Zatyczka dodatkowo zabezpiecza wnętrze młynka w transporcie.
Najniższa cena: 1 059,00 zł
teapigs Spiced Winter 15 piramidek (outlet)

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Najniższa cena: 23,03 zł
Bestseller
Fellow - Carter Everywhere Mug - Kubek termiczny - Biały 473 ml

Producent: Fellow

Carter Everywhere Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju. Najważniejsze cechy: - Pojemność: 473 ml. - Materiał: stal nierdzewna, ceramika. - Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin. - W 100% wolny od BPA. - Nie przecieka. - Pasuje do większośći kawowych zaparzaczy - Drippery V60 i AeroPress (średnica 69 mm).  - Wysokość: 15,7 cm, średnica: 8,6 cm. - Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
COFFEE PLANT - Flow Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Pochodzenie: Kolumbia 
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa mielona 250g

Data palenia: 05.03.2023

Producent: Hard Beans

Mielona kawa jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach, a dla miłośników tradycji również jako klasyczna zalewajka.  W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do krówki, ciasteczek orzechowych oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Pulped Natural Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Polecany
Wybór Coffeedesk
HERBATA MIESIĄCA: Kusmi Tea - Four Red Fruits Bio - Herbata 20 saszetek

Producent: Kusmi Tea

Herbata w saszetkach stworzona przez markę Kusmi Tea. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Four Red Fruits Bio jest organiczną mieszanką czarnej herbaty oraz nut czerwonych owoców, takich jak malina, truskawka, wiśnia oraz czerwona porzeczka. Klasyczny herbaciany smak połączony z owocową słodyczą. Sposób parzenia: Temperatura wody: 90 stopni Celsjusza Czas: 3 - 4 minuty Składniki: Czarna herbata (94%), aromat.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 28,00 zł
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 250g (outlet)

Producent: Hard Beans

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, Etiopia Region: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye Bensa Obróbka: Natural, Washed Zbiór: 2021 Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Najniższa cena: 39,10 zł
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada 200g (outlet)

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Najniższa cena: 58,65 zł
Comandante - Młynek X25 Trailmaster Dune
Trailmaster X25 to najnowszy model młynka do kawy Comandante. Zapewnia tak samo doskonałe mielenie jak klasyczny młynek Comandante MK4, a przy tym jest doskonałym wyborem jako sprzęt do zabrania w podróż - jest lżejszy i wykonany z bardziej wytrzymałych materiałów.  ŻarnoSercem modelu Trailmaster jest doskonałe żarno Nitro Blade, znane z klasycznego Comandante MK4. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną. Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy. Regulacja stopnia mieleniaStopniowa regulacja mielenia  zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że młynki Comandante  są wybierane przez entuzjastów kawy na całym świecie.KonstrukcjaMateriały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. W przypadku przenośnego młynka wybór odpowiedniego materiału do budowy korpusu miał kluczowe znaczenie. W wyniku badań w laboratoriach i testów w terenie wybrano kompozyt QTP®. To wysokowydajny technopolimer wzmocniony kwarcem, który w dotyku przypomina ceramikę. Został opracowany do zastosowania w mechanice i inżynierii oraz jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Obudowa jest ozdobiona geometrycznym wzorem. Stal nierdzewna to także właściwy wybór, aby stworzyć solidny młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylko żarno, lecz także oś, korbę i mikrołożyska kulkowe. Comandante kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu. Młynki są produkowane w Niemczech.Młynek waży około 420 gramów (jest o 1/3 lżejszy od modelu MK4), ma 20cm wysokości i 5,5cm średnicy - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży. Górny pojemnik mieści jednorazowo około 25-28 gramów ziarna. Zatyczka dodatkowo zabezpiecza wnętrze młynka w transporcie.
Najniższa cena: 1 059,00 zł
teapigs Spiced Winter 15 piramidek (outlet)

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Najniższa cena: 23,03 zł
Bestseller
Fellow - Carter Everywhere Mug - Kubek termiczny - Biały 473 ml

Producent: Fellow

Carter Everywhere Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju. Najważniejsze cechy: - Pojemność: 473 ml. - Materiał: stal nierdzewna, ceramika. - Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin. - W 100% wolny od BPA. - Nie przecieka. - Pasuje do większośći kawowych zaparzaczy - Drippery V60 i AeroPress (średnica 69 mm).  - Wysokość: 15,7 cm, średnica: 8,6 cm. - Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
COFFEE PLANT - Flow Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Pochodzenie: Kolumbia 
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa mielona 250g

Data palenia: 05.03.2023

Producent: Hard Beans

Mielona kawa jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach, a dla miłośników tradycji również jako klasyczna zalewajka.  W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do krówki, ciasteczek orzechowych oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Pulped Natural Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Polecany
Wybór Coffeedesk
HERBATA MIESIĄCA: Kusmi Tea - Four Red Fruits Bio - Herbata 20 saszetek

Producent: Kusmi Tea

Herbata w saszetkach stworzona przez markę Kusmi Tea. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Four Red Fruits Bio jest organiczną mieszanką czarnej herbaty oraz nut czerwonych owoców, takich jak malina, truskawka, wiśnia oraz czerwona porzeczka. Klasyczny herbaciany smak połączony z owocową słodyczą. Sposób parzenia: Temperatura wody: 90 stopni Celsjusza Czas: 3 - 4 minuty Składniki: Czarna herbata (94%), aromat.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 28,00 zł
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 250g (outlet)

Producent: Hard Beans

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, Etiopia Region: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye Bensa Obróbka: Natural, Washed Zbiór: 2021 Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Najniższa cena: 39,10 zł
Kafar - Honduras El Nino Washed Anaerobic Filter 250g

Data palenia: 19.04.2023

Producent: Kafar

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty malin, hibiskusa i marcepanu. Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: Santa Barbara, La Leona Metoda obróbki: Anaerobic Washed Odmiana: Parainema Ocena w cuppingu: 86,5 / 100 pkt
Kafar - Kostaryka Sheribata Honey Filter 250g

Data palenia: 19.04.2023

Producent: Kafar

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty śliwki, cuktu trzcinowego i owoców leśnych. Kraj pochodzenia kawy: Kostaryka Region: Brunca Metoda obróbki: Honey Odmiana: Red Catuai Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt
Etno Cafe - Italian Roast 1kg (outlet)

Data palenia: 16.01.2023

Producent: Etno Cafe

Mieszanka kaw z  Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa i ziaren z Kolumbii. Dominują nuty orzechowe i czekoladowe. Ziarna wypalane są w ciemnym stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. Kraj: Etiopia / Brazylia / Kolumbia Wysokość upraw: 1300 - 2000 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Heirloom, Bourbon Obróbka ziarna: Natural
Najniższa cena: 97,75 zł
Etno Cafe - Fusion 1kg (outlet)

Data palenia: 17.01.2023

Producent: Etno Cafe

Mieszanka kaw z  Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa. Dominują nuty migdałów i czarnej porzeczki. Ziarna wypalane są w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. Kraj: Etiopia / Brazylia Region: Yirgacheffe / Santos Obróbka ziarna: Natural
Najniższa cena: 110,50 zł
Etno Cafe - Fusion 250g (outlet)

Data palenia: 11.01.2023

Producent: Etno Cafe

Mieszanka kaw z  Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa. Dominują nuty migdałów i czarnej porzeczki. Ziarna wypalane są w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. Kraj: Etiopia / Brazylia Region: Yirgacheffe / Santos Obróbka ziarna: Natural
Najniższa cena: 31,45 zł
Bracia Ziółkowscy - Rwanda Mahembe Gituntu Washed Filter 250g

Data palenia: 12.04.2023

Producent: Bracia Ziółkowscy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, pomarańczy, jabłka i miodu. Kraj pochodzenia ziaren: Rwanda Region: Nyamasheke Producent: Justin Musabyimana, Mahembe Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.
Bracia Ziółkowscy - Etiopia Szybki Przelew Filter 250g

Data palenia: 08.05.2023

Producent: Bracia Ziółkowscy

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Natural