Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Teministeriet - 160 White Mulberry - Herbata Sypana 50g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom  smaku i moc aromatu! 160 White Mulberry jest mieszanką białej herbaty z papają, jabłkiem, morwą, aksamitką, jaśminem i bławatkiem. Łagodna, o lekkiej słodyczy i kwiatowym aromacie. Sposób parzenia: Temperatura wody: 70 stopni Celsjusza Czas: 2 - 4 minuty Składniki: biała herbata (40%), papaja, jabłko, morwa (7%), aromat, aksamitka, jaśmin, bławatek.  Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Teministeriet - Christmas Sencha Spice - Herbata Sypana 100g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat Organic Christmas stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Sencha Spice Organic jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem cynamonu, pomarańczy oraz migdałów. Nie tylko pachnie i smakuje, lecz także wygląda doskonale! Sposób parzenia: Temperatura wody: około 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: Herbata zielona (84%), skórka pomarańczy (3%), płatki róż, migdały, aromat, goździki, wanilia, kardamon.
Teministeriet - 150 White Elderflower Champagne - Herbata Sypana 50g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 150 White Elderflower Champagne jest mieszanką białej herbaty, brzoskwini i kwiatów bzu. Delikatna, o szampańskim aromacie. Sposób parzenia: Temperatura wody: 70 stopni Celsjusza Czas: 2 - 4 minuty Składniki: biała herbata (50%), brzoskwinia, kwiaty bzu (15%), aromat szampana (3%), aromat. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Teministeriet - Supertea Hibiscus Cinnamon Organic - Herbata 20 Torebek (outlet)

Producent: Teministeriet

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Hibiscus Cinnamon Organic to organiczna mieszanka hibiskusa i cynamonu. Doskonale pachnie i rozgrzewa! Sposób parzenia: Temperatura wody: 100 stopni Celsjusza Czas: 5 - 10 minuty Doskonała również na zimno! Składniki: hibiskus*, cynamon*. *Organiczne. Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
KYOTO - Salwador El Cerro Pacamara Filter 250g (outlet)

Data palenia: 21.11.2022

Producent: KYOTO

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty limonki, ananasa, mlecznej czekolady oraz kandyzowanych owoców. Kraj pochodzenia kawy: Salwador Region: Apaneca Llamatapec Producent: Fernando Leto Escobar Metoda obróbki: Natural Odmiana: Pacamara Położenie upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
LaCava - Shady BRU Nikaragua + Rwanda 550g (outlet)

Data palenia: 13.12.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.  Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.   Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30% Region: Las Mimosas, Coko Sector Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Robusta Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 pkt.
LaCava - Kolumbia La Palmera Anaerobic Espresso 1kg (outlet)

Data palenia: 23.08.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut jagód, owoców tropikalnych, kakao i karmelu. Na temat anaerobowych fermentacji można mieć różne opinie, pewnym jest, że anaerobiki na stałe weszły do kawowego kanonu. Nikomu jednak raczej nie kojarzą się z kawami pod espresso. Nawet ciężko sobie to wyobrazić. A jednak z tym tematem świetnie poradził sobie Alek Smęt, czego efektem jest genialna Kolumbia wypalona w LaCava. LaCava to warszawska palarnia, która prężnie się rozwija i bierze się za coraz ciekawsze projekty. Kolumbia La Palmera to kawa pochodząca z regionu Anserma i Caldas odmiany castillo oraz bourbon, obrabiana wcześniej już wspominaną metodą anaerobic. Rośnie na wysokościach 1400-2000m, co będzie z pewnością wyczuwalne w słodyczy. Jak to parzyć? Mielenie: 50 mikronów (Comandante klasycznie na 6. kliku, ale można też pokusić się o 5 i 0,5grama kawy mniej). Czas: 28sekund / uzysk: 34,5g Efekt: Kawa o bardzo lekkim body, ale niezwykle lepkim. Delikatna miodowa tekstura, kwasowość wysoka i przyjemna o posmaku hibiskusa. Espresso ma duży balans ze słodyczą, więc kwasowość nie jest dominująca – jak można by było się po anaerobiku spodziewać. Słodycz w tej kawie jest tropikalna na środkowym poziomie. Pojawia się też słodycz rumu, który pojawia się w długim finiszu. Profil to rum, a właściwie – wiśnie w rumie, kakao, mango i hibiskus. Nadaje się świetnie do tonic espresso, a co ciekawe - do kawy z mlekiem również (zróbcie sobie ją na podwójnym ristretto:  18g kawy na 18h uzysku, a pojawi się w profilu piękny jogurt wiśniowy). Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Anserma, Caldas Odmiana: 74110, 74112, Heirloom Metoda obróbki: Natural Anaerobic Położenie upraw: 1450 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 89 / 100 pkt.  
LaCava - Juicy BRU Filter 1kg (outlet)

Data palenia: 23.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Prawdziwa owocowa bomba do codziennego picia. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.   Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Huye Hills Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85,5 pkt.
LaCava - Gran Lattina Espresso 550g (outlet)

Data palenia: 23.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów. Kraj pochodzenie ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta Obróbka: Natural, Wet polished Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Shady BRU Nikaragua + Rwanda 1kg (outlet)

Data palenia: 24.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.  Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.   Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30% Region: Las Mimosas, Coko Sector Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Robusta Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 pkt.
Teministeriet - 160 White Mulberry - Herbata Sypana 50g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom  smaku i moc aromatu! 160 White Mulberry jest mieszanką białej herbaty z papają, jabłkiem, morwą, aksamitką, jaśminem i bławatkiem. Łagodna, o lekkiej słodyczy i kwiatowym aromacie. Sposób parzenia: Temperatura wody: 70 stopni Celsjusza Czas: 2 - 4 minuty Składniki: biała herbata (40%), papaja, jabłko, morwa (7%), aromat, aksamitka, jaśmin, bławatek.  Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Teministeriet - Christmas Sencha Spice - Herbata Sypana 100g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat Organic Christmas stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Sencha Spice Organic jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem cynamonu, pomarańczy oraz migdałów. Nie tylko pachnie i smakuje, lecz także wygląda doskonale! Sposób parzenia: Temperatura wody: około 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: Herbata zielona (84%), skórka pomarańczy (3%), płatki róż, migdały, aromat, goździki, wanilia, kardamon.
Teministeriet - 150 White Elderflower Champagne - Herbata Sypana 50g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 150 White Elderflower Champagne jest mieszanką białej herbaty, brzoskwini i kwiatów bzu. Delikatna, o szampańskim aromacie. Sposób parzenia: Temperatura wody: 70 stopni Celsjusza Czas: 2 - 4 minuty Składniki: biała herbata (50%), brzoskwinia, kwiaty bzu (15%), aromat szampana (3%), aromat. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Teministeriet - Supertea Hibiscus Cinnamon Organic - Herbata 20 Torebek (outlet)

Producent: Teministeriet

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Hibiscus Cinnamon Organic to organiczna mieszanka hibiskusa i cynamonu. Doskonale pachnie i rozgrzewa! Sposób parzenia: Temperatura wody: 100 stopni Celsjusza Czas: 5 - 10 minuty Doskonała również na zimno! Składniki: hibiskus*, cynamon*. *Organiczne. Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
KYOTO - Salwador El Cerro Pacamara Filter 250g (outlet)

Data palenia: 21.11.2022

Producent: KYOTO

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty limonki, ananasa, mlecznej czekolady oraz kandyzowanych owoców. Kraj pochodzenia kawy: Salwador Region: Apaneca Llamatapec Producent: Fernando Leto Escobar Metoda obróbki: Natural Odmiana: Pacamara Położenie upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
LaCava - Shady BRU Nikaragua + Rwanda 550g (outlet)

Data palenia: 13.12.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.  Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.   Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30% Region: Las Mimosas, Coko Sector Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Robusta Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 pkt.
LaCava - Kolumbia La Palmera Anaerobic Espresso 1kg (outlet)

Data palenia: 23.08.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut jagód, owoców tropikalnych, kakao i karmelu. Na temat anaerobowych fermentacji można mieć różne opinie, pewnym jest, że anaerobiki na stałe weszły do kawowego kanonu. Nikomu jednak raczej nie kojarzą się z kawami pod espresso. Nawet ciężko sobie to wyobrazić. A jednak z tym tematem świetnie poradził sobie Alek Smęt, czego efektem jest genialna Kolumbia wypalona w LaCava. LaCava to warszawska palarnia, która prężnie się rozwija i bierze się za coraz ciekawsze projekty. Kolumbia La Palmera to kawa pochodząca z regionu Anserma i Caldas odmiany castillo oraz bourbon, obrabiana wcześniej już wspominaną metodą anaerobic. Rośnie na wysokościach 1400-2000m, co będzie z pewnością wyczuwalne w słodyczy. Jak to parzyć? Mielenie: 50 mikronów (Comandante klasycznie na 6. kliku, ale można też pokusić się o 5 i 0,5grama kawy mniej). Czas: 28sekund / uzysk: 34,5g Efekt: Kawa o bardzo lekkim body, ale niezwykle lepkim. Delikatna miodowa tekstura, kwasowość wysoka i przyjemna o posmaku hibiskusa. Espresso ma duży balans ze słodyczą, więc kwasowość nie jest dominująca – jak można by było się po anaerobiku spodziewać. Słodycz w tej kawie jest tropikalna na środkowym poziomie. Pojawia się też słodycz rumu, który pojawia się w długim finiszu. Profil to rum, a właściwie – wiśnie w rumie, kakao, mango i hibiskus. Nadaje się świetnie do tonic espresso, a co ciekawe - do kawy z mlekiem również (zróbcie sobie ją na podwójnym ristretto:  18g kawy na 18h uzysku, a pojawi się w profilu piękny jogurt wiśniowy). Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Anserma, Caldas Odmiana: 74110, 74112, Heirloom Metoda obróbki: Natural Anaerobic Położenie upraw: 1450 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 89 / 100 pkt.  
LaCava - Juicy BRU Filter 1kg (outlet)

Data palenia: 23.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Prawdziwa owocowa bomba do codziennego picia. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.   Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Huye Hills Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85,5 pkt.
LaCava - Gran Lattina Espresso 550g (outlet)

Data palenia: 23.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów. Kraj pochodzenie ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta Obróbka: Natural, Wet polished Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Shady BRU Nikaragua + Rwanda 1kg (outlet)

Data palenia: 24.10.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.  Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.   Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30% Region: Las Mimosas, Coko Sector Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Robusta Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 pkt.
Nowość
Arcaffe Roma - Puszka

Data palenia: 15.07.2021

Producent: Arcaffe

Roma to wysokiej jakości słodka mieszanka kaw Arabica, produkowanych ciągle bez zmian (z wyjątkiem czasu wojny) od 1926 roku. Opakowanie: 250g Kawa mielona. Została tak nazwana na cześć słynnej kawiarni w Livorno, dla której została stworzona. Kawa zaparzona z tych ziaren będzie posiadać delikatną i przyjemną cremę z aromatem kakao i karmelu. Charakteryzuje się ona bogatym, aksamitnym body i bardzo delikatnym posmakiem tytoniu. To idealne połączenie 6 różnych kaw arabika, co tworzy jej unikalną osobowość. Składa się ona z ziaren: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom.
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Nowość
Johan & Nyström - Espresso La Bomba

Data palenia: 06.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.  Mieszanka zawiera: - Uganda Robusta Kaweri Plantation - Brasilien Mogiana Coop - El Salvador Las Delicias Estate - Nicaragua Royal Propozycja właściwego zaparzania: Dawka: 19 gramów Temp: 90 stopni Celsjusza Czas: 22 - 27 sekund Ilość: 55 ml
Nowość
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g

Data palenia: 05.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem. Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat. Mieszanka zawiera ziarna arabik: Brazylia FAF Bobolink Direct Trade Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1 Etiopia Suke Guto Washed Organic
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Espresso Fairtrade FTO

Data palenia: 27.11.2022

Producent: Johan & Nyström

Flagowa mieszanka ziaren jakości speciality ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.  Na blend składają się organiczne ziarna z Etiopii, Sumatry i Nikaragui. Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i z nutą słodkich owoców. Ziarno z Etiopii zapewnia lekkość i owocowość, natomiast kawa z Sumatry i Niaragui nadaje cięższego, słodkiego charakteru. To niezwykłe espresso, które jest zarówno smaczne, jak i przygotowane w etyczny sposób od samego ziarna kawy. Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację Fair Trade Organic. Sadzonki są całkowicie ekologiczne, a organizacja upewnia się, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą zapłatę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji. Oto 4 kawy, które znajdują się w tej mieszance: Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural Etiopia Gr2 Washed Sumatra Gayo Nikaragua SHG FTO
Nowość
Etno Cafe - Fusion 1kg

Data palenia: 28.06.2022

Producent: Etno Cafe

Mieszanka kaw z  Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa. Dominują nuty migdałów i czarnej porzeczki. Ziarna wypalane są w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. Kraj: Etiopia / Brazylia Region: Yirgacheffe / Santos Obróbka ziarna: Natural
Nowość
Etno Cafe - Etiopia Yirgacheffe 250g

Data palenia: 20.11.2022

Producent: Etno Cafe

Kawa pochodzące z Etiopii, rosnąca wysoko i trudna w uprawie. Wyczujesz w niej intensywne nuty czarnych porzeczek i migdałów. Ziarna wypalane w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. Kraj: Etiopia Region: Yirgacheffe Wysokość upraw: 1750 - 2200 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom Obróbka ziarna: Fully washed
Nowość
Etno Cafe - Guatemala Huehuetenango Omniroast 250g

Data palenia: 24.11.2022

Producent: Etno Cafe

Kawa ziarnista pochodząca z Gwatemali, wypalana w polskiej palarni Etno Cafe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się przede wszytkim do espresso, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W kawie można wyczuć nuty mlecznej czekolady oraz syropu klonowego. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai Metoda obróbki: Washed Wysokość upraw: 1350+ m n.p.m.
Nowość
Bestseller
Etno Cafe - Colombia Medellin 1kg

Data palenia: 27.11.2022

Producent: Etno Cafe

Kawa ziarnista z Kolumbii, wypolana przez wrocławską palarnię Etno. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. Kawa o dominującej słodyczy - wyczujesz w niej naturalne nuty przypominające cytrusy i czekoladę deserową. Wyczuwalna wysoka kwasowość. Kraj: Kolumbia Region: Medellin Wysokość upraw: 1400 - 1700 m n.p.m. Odmiana botaniczna: lokalne odmiany arabik Obróbka ziarna: Myta
Nowość
Arcaffe Roma - Puszka

Data palenia: 15.07.2021

Producent: Arcaffe

Roma to wysokiej jakości słodka mieszanka kaw Arabica, produkowanych ciągle bez zmian (z wyjątkiem czasu wojny) od 1926 roku. Opakowanie: 250g Kawa mielona. Została tak nazwana na cześć słynnej kawiarni w Livorno, dla której została stworzona. Kawa zaparzona z tych ziaren będzie posiadać delikatną i przyjemną cremę z aromatem kakao i karmelu. Charakteryzuje się ona bogatym, aksamitnym body i bardzo delikatnym posmakiem tytoniu. To idealne połączenie 6 różnych kaw arabika, co tworzy jej unikalną osobowość. Składa się ona z ziaren: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom.
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Nowość
Johan & Nyström - Espresso La Bomba

Data palenia: 06.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.  Mieszanka zawiera: - Uganda Robusta Kaweri Plantation - Brasilien Mogiana Coop - El Salvador Las Delicias Estate - Nicaragua Royal Propozycja właściwego zaparzania: Dawka: 19 gramów Temp: 90 stopni Celsjusza Czas: 22 - 27 sekund Ilość: 55 ml
Nowość