Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot
KAWY MIESIĄCA
KAWY MIESIĄCA
Przelew i espresso lipca
Espresso prosto od Coffeedeskowych baristów oraz cytrusowo-miodowa Kolumbia w ziarnach pod przelew. Sprawdź, jak smakuje lato!
HERBATA MIESIĄCA
HERBATA MIESIĄCA
Herbata idealna na ciepło i zimno
Przywitaj w lipcu Różaną Pogodę od Dworzysk! Biała herbata z płatkami róży, brzoskwinią i gruszkami poleca się na ciepło i do cold brew.
PALARNIA MIESIĄCA
PALARNIA MIESIĄCA
Kup kawę to damy darmową dostawę!
Przez cały miesiąc kawy palarni Heresy wysyłamy bez kosztów przesyłki. Miłego dnia!
KAWY MIESIĄCA
KAWY MIESIĄCA
Przelew i espresso lipca
Espresso prosto od Coffeedeskowych baristów oraz cytrusowo-miodowa Kolumbia w ziarnach pod przelew. Sprawdź, jak smakuje lato!
HERBATA MIESIĄCA
HERBATA MIESIĄCA
Herbata idealna na ciepło i zimno
Przywitaj w lipcu Różaną Pogodę od Dworzysk! Biała herbata z płatkami róży, brzoskwinią i gruszkami poleca się na ciepło i do cold brew.
PALARNIA MIESIĄCA
PALARNIA MIESIĄCA
Kup kawę to damy darmową dostawę!
Przez cały miesiąc kawy palarni Heresy wysyłamy bez kosztów przesyłki. Miłego dnia!

Odkrywaj:

Promocja
Hario - Smart G PRO Coffee Mill Przezroczysty Czarny - Młynek do kawy

Producent: HARIO

Hario Smart G PRO - ręczny młynek do kawy ze stalowym żarnem i obudową z tworzywa sztucznego. Kompaktowy, lekki, wytrzymały i o szerokim zakresie mielenia - zmielisz nim kawę pod różne metody parzenia, zarówno w domu, jak i w podróży, a to wszystko w niskiej cenie!KonstrukcjaMłynek cechuje minimalistyczne wzornictwo. Obudowa jest wykonana z lekkiego i wytrzymałego tworzywa sztucznego. Młynek waży tylko 360 gramów, dzięki czemu przenoszenie go nie stanowi problemu. Rączka jest wykonana ze stali - solidna, łatwo zdejmowana, z mocowaniem w kształcie sześciokąta. Silikonowa opaska pozwala na umieszczenie w niej rączki dla ułatwienia transportu. Dolny pojemnik odłącza się w szybki sposób, co daje dodatkową wygodę użytkowania. Oś młynka w wersji pro ma podwójną stabilizację, dzięki czemu przemiał jest bardziej równy.ŻarnoStożkowe stalowe żarna zapewniają równe mielenie, nie wpływają na smak kawy i są odporne na zużycie. Regulacja stopnia mielenia pozwala dostosować przemiał do wybranej metody parzenia - od drobniejszego mielenia, np. pod Aeropress, do grubego pod French Press. Stopień mielenia reguluje się stopniowo, w szybki i prosty sposób, za pomocą pokrętła znajdującego się pod żarem.PojemnośćGórny zbiornik mieści około 24 gramów ziarna - jednorazowo można zatem zmielić kawę dla 1 - 2 osób.Idealny jako upominek do zestawiania razem z Aeropressem, French Pressem oraz z wszelkimi przelewowymi metodami parzenia.
Najniższa cena: 172,99 zł
299,00 zł
Najniższa cena: 172,99 zł
Promocja
Teministeriet - herbata rooibos sypana Moomin Rooibos Red Berries 100 g

Producent: TEMINISTERIET

Moomin Rooibos Red Berries to sypana herbata liściasta opracowana przez szwedzką firmę Teministeriet. Już oryginalne opakowanie z uroczą postacią ze świata Muminków sugeruje, ze gorący napar z tej herbaty liściastej stanie się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Dzięki optymalnie zbilansowanym proporcjom składników finalnego produktu — herbaty rooibos, papai, ananasa, porzeczki, płatków róż oraz truskawki i maliny — można rozkoszować się wyśmienitym smaku i przyjemnym wyrazistym aromatem. Fascynująca mieszanka urozmaici niejedno spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Oryginalny bukiet smakowy sprawi, ze każdy łyk tej znakomitej herbaty liściastej przypomni przygodę w świecie Muminków.Liście herbaty Moomin Rooibos Red Berries umieszczone są w przepięknej różowo-czerwonej puszce udekorowanej motywem zaczerpniętym z popularnych opowieści Tove Jansson. Dzięki temu produkt ten świetnie nadaje się na oryginalny upominek.Co istotne, herbatę Moomin Rooibos Red Berries można przygotować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Aby otrzymać rozgrzewający gorący napar, wystarczy zalać susz wodą o temperaturze około 100 stopni Celsjusza oraz parzyć przez około 5-8 minut.Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie herbaty Moomin Rooibos Red Berries w postaci zimnego napoju. W takim wypadku należy nasypać susz do zimnej wody i pozostawić w lodówce na 6-10 godzin.Napar Moomin Rooibos Red Berries nie zawiera kofeiny. Jest zatem bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących mam. Produkt — starannie dobrana kompozycja herbaty z czerwonokrzewu afrykańskiego wraz z płatkami róż i owocami z różnych zakątków świata — ma dodatkowo właściwości prozdrowotne. Poprzez wspieranie gospodarki lipidowej pomaga w odchudzaniu, a zawartość polifenoli i flawonoidów sprzyja usuwaniu wolnych rodników.Składniki:rooibos, porzeczka, aromat, ananas, papaja, płatki róży, truskawka, malina.
Najniższa cena: 57,99 zł
69,99 zł
Najniższa cena: 57,99 zł
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Flow Brownie Filter 800 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 23.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady deserowej, kakao i orzechów.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixedSMAKSłodkie kawy są pożądane, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzą i jakiej metody parzenia się używa. To uniwersalny parametr, który korzystnie wpływa na nasze zmysły. Flow Brownie na nim się opiera, a nazwa blendu nie jest przypadkowa. Profil smakowy, który tam dominuje, to deserowa czekolada – taka dobra, droga i z dużą zawartością kakao. Posiada więc także charakterystyczny dla takich czekolad aromat. W przelewie pojawia się nuta orzechów, w smaku przypominająca włoski orzech i jego specyficzną cierpkość. Profil kakaowy, czekolada, orzechy – klasyka dobrego, słodkiego i amerykańskiego przelewu.OBRÓBKABrazylia Rancho Grande jest częścią blendu Flow Brownie. Po zbiorze kawa jest oddzielana na podstawie gęstości, co pozwala na wyselekcjonowanie poziomu dojrzałości owoców. Owoce boia (dojrzałe) i boian (lekko przejrzałe) są następnie wybierane do umieszczenia w statycznych pudełkach do suszenia. Początkowo przez 12 godzin do pudełek dmuchane jest zimne powietrze, co spowalnia proces fermentacji. Następnie stopniowo zwiększa się temperaturę powietrza, co pozwala na suszenie przez 7–10 dni. W pudełkach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura zawsze pozostaje poniżej 40°C. Nazywane są statycznymi, ponieważ kawa pozostaje nieruchoma w pudełkach i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia.PARZENIEFlow Brownie to kawa słodka, ale posiada także fakturę, którą warto podkreślić większą proporcją ziarna. Użyj 18,5 g kawy zmielonej na 17 klikach młynka Comandante. Zalej wodą o temperaturze 96°C, odpowiednio w czasie:0:00 – 50 ml0:30 – 120 ml1:00 – 180 ml1:30 – 240 ml2:00 – 300 ml.Na koniec delikatnie zamieszaj.RANCZOProdukcja kawy na farmie Rancho Grande rozpoczęła się w 1933 roku, kiedy to pan Aneite Reis odziedziczył 5 hektarów upraw, aby rozpocząć produkcję. Dziś farmę prowadzą Jos Carlos Reis oraz jego syn Flovio (Fafa) Reis, obaj są synem i wnukiem pana Aneite. W celu dywersyfikacji farmy hodowane są również krowy dla produkcji mleka i mięsa. Misją farmy jest odpowiedzialna produkcja kawy o jak najwyższej jakości, z jednoczesnym dbaniem o ochronę środowiska i dobrobyt pracowników. Wielu pracowników mieszka na farmie w domach, które mają zapewnioną subsydiowaną energię elektryczną i żywność. Na farmie są otwarci na zmiany i eksperymentowanie z nowymi technikami, inwestując w kilka statycznych pudeł do suszenia, aby poprawić jakość i profil produkowanej kawy.
Darmowa dostawa
Bialetti - Moka Express Bridgerton 3tz

Producent: BIALETTI

Bialetti, Netflix i Shondaland łączą siły, aby zaoferować ekskluzywną i wyrafinowaną kolekcję inspirowaną serialem Bridgertonowie. Moka Express Bridgerton to limitowana wersja najbardziej klasycznego modelu światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti, ozdobiona motywami kwiatowymi i złotymi detalami, aby chwila z kawą była jeszcze bardziej romantyczna, intrygująca i zgodnia z angielskim bon tonen. To właśnie ta kawiarka w oryginalnej kolorystyce rozsławiła włoskiego producenta. Do dziś jest to najpopularniejszy model moki na świecie, o czym świadczy już ponad 200 milionów wyprodukowanych egzemplarzy. Model Bialetti Moka Express 3tz służy do jednoczesnego zaparzenia 3 filiżanek espresso (ok. 130ml). Pojemność całkowita to 150ml.• Konstrukcja:Bialetti Moka Express 3tz to nie tylko niezwykle sprawne urządzenie do zaparzania kawy. Na uwagę zasługuje również niezwykle oryginalny wygląd tego sprzętu. Klasyczny model lidera wśród producentów kawiarek jest najpopularniejszy i to on sprawił, że włoski producent Bialetti stał się popularny na całym świecie! Ta doskonale prezentująca się kawiarka spełni zatem nie tylko funkcję praktyczną, ale również estetyczną - będzie na pewno stanowiła ciekawy dodatek aranżacyjny do każdej kuchni, bez względu na styl jej urządzenia. Odlewana z aluminium zachwyca jakością wykonania. Klasyczny, niezmieniony przez dziesięciolecia kształt będzie oryginalnym elementem każdej kuchni. Rączka i dodatkowy uchwyt zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku. • Użytkowanie:Bialetti Moka Express może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.• Jak działa moka?Warto również podkreślić, że korzystanie z tej kawiarki jest banalnie wręcz proste! Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!Znaki towarowe ©2024 Netflix. BRIDGERTON i Netflix:™ Netflix. Znak towarowy Shondaland: ™ Shondaland.
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 12.06.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Darmowa dostawa
Bialetti Dolce & Gabbana - French Press 350ml

Producent: BIALETTI DOLCE & GABBANA

Ostatnie sztuki
Bialetti zestaw 6 filiżanek do espresso 80ml na stojaku Nutcracker

Producent: BIALETTI

Komplet 6 filiżanek Bialetti Nutcracker przeznaczonych do espresso. Swoimi zdobieniami i opakowaniami seria przenosi do baśniowego, świątecznego świata Dziadka do Orzechów. Naczynia są wykonane z grubej porcelany, a każda z filiżanek ma pojemność 90ml i jest ozdobiona wzorem. Filiżanki można przechowywać w wygodny sposób jedna na drugiej na dołączonym stojaku.
Promocja
Bialetti Milk Frother MKF02 Nero - Elektryczny spieniacz do mleka Czarny

Producent: BIALETTI

Bialetti Milk Frother to prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pysznej, kremowej pianki. Idealne cappuccino w domu? - Żaden problem.Elektryczny spieniacz Bialetti pozwala na jednorazowe podgrzanie i spienienie do 300 ml mleka. Od teraz mleczne kawy niczym z kawiarni zagoszczą w Twojej kuchni!Dodatkowo, urządzenie jest solidne i zaprojektowane z myślą o nowoczesnych wnętrzach. Połączenie stali nierdzewnej i odpornych tworzyw sztucznych nie tylko cieszy oko, lecz także czyni spieniacz łatwym w czyszczeniu.
Najniższa cena: 244,99 zł
359,90 zł
Najniższa cena: 244,99 zł
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - Moominmamma 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Moomin Coffee Moominmamma to mielona mieszanka 100% Arabiki z Etiopii, Kolumbi, Peru i Indonezji, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa, w której smaku można wyczuć nuty pomarańczy i figi.Kraj pochodzenia: Etiopia, Kolumbia, Peru, IndonezjaStopień palenia: ŚredniProfil smakowy: Figa i pomarańczeSkładniki: kawa mielona.
Fellow - Carter Move Mug - Kubek termiczny - Szałwiowy 355 ml

Producent: FELLOW

Carter Move Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Stworzony dla ludzi w podróży, pasuje do większości uchwytów na kubki oraz posiada specjalną nakładkę zapobiegającą przypadkowemu rozlaniu napoju.Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju.Najważniejsze cechy:- Pojemność: 355 ml.- Materiał: stal nierdzewna, ceramika.- Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin.- W 100% wolny od BPA.- Nie przecieka.- Wyposażony w specjalną nakładkę zapobiegającą rozlewaniu.- Pasuje do Dripperów V60 (średnica 62 mm), nie jest kompatybilny z zaparzaczem AeroPress.- Pasuje do większości uchwytów na kubki.- Wysokość: 15,8 cm, średnica: 7,7 cm.- Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Promocja
Loveramics Brewers - Kubek 150 ml - Floral Tasting Cup - Basalt

Producent: LOVERAMICS

Ceramiczny kubek Loveramics Brewers w kolorze czarnym (Basalt).Kubek Floral to ręcznie wykonane naczynie o pojemności 150ml. Szeroki otwór pozwala na pełne uwolnienie aromatu naparu. Kubek został zaprojektowany z myślą o serwowaniu kaw o kwiatowym profilu sensorycznym - sprawdzą się tu szczególnie ziarna z Etiopii i Kenii.Ścianki kubka są dodatkowo zdobione nieregularnym wzorem. Naczynia są wykonane z typowej dla marki Loveramics, solidnej ceramiki wysokiej jakości. Można je myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej. Kubek stanowi doskonałe połączenie z innymi naczyniami z serii Loveramics Brewers.Loveramics to porcelana tworzona z pasją i miłością. Połączenie tych emocji z ciężką pracą pozwala osiągnąć kunszt i wzbudzić ogromny zachwyt. To właśnie udało się producentom z Hongkongu. Naczynia dostępne w wielu kolorach przyciągają wzrok i wpisują się w najwyższe standardy.Seria Brewers została zaprojektowana przez Simona Stevensa - światowej klasy projektanta i zdobywcę wielu nagród w dziedzinie wyrobów ceramicznych. Simon na co dzień prowadzi biuro projektowe w Londynie i współpracuje z największymi producentami ceramiki z całego świata. Jego prace wystawiane były między innymi w prestiżowych muzeach w Londynie i Frankfurcie.
Najniższa cena: 70,99 zł
70,99 zł
Najniższa cena: 70,99 zł
Promocja
Bialetti - kawa w kapsułkach Chocolate - 12 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Chocolate to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, o intensywnych czekoladowych nutach i gładkim body.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Stopień palenia: ŚredniProfil smakowy: CzekoladaBody: Gładkie
Najniższa cena: 24,99 zł
39,99 zł
Najniższa cena: 24,99 zł
Promocja
Fellow Monty Cup latte Kubek 325 ml - Czarny Mat

Producent: FELLOW

Fellow Monty Latte to kubek o pojemności 325 ml, przeznaczony do caffe latte. Monty charakteryzuje się pięknym wzornictwem, podwójnymi ściankami pozwalającymi na bezpieczne trzymanie go w dłoni nawet z gorącą zawartością oraz zaokrąglonym dnem, które pozwala na wygodniejsze malowanie latte artów.Cechy:- Podwójne ścianki - kubki można bezpiecznie trzymać w dłoni, zewnętrzna ścianka nie nagrzewa się od wysokiej temperatury naparu. Dodatkowo, temperatura napoju utrzymuje się dłużej.- Materiały wysokiej jakości oraz eleganckie wzornictwo - naczynie łączy w sobie ceramikę ze stalą nierdzewną, co nadaje oryginalnego, minimalistycznego wyglądu.- Zaokrąglone dno wewnętrznej ścianki - forma zapewnia odpowiednie rozprowadzenie mleka przy malowaniu mlekiem. Świetne dla fanów latte art!- Praktyczna forma - odpowiedni kształt pozwala przechowywać kubki jeden na drugim, dzięki czemu nie zajmują one dużo miejsca.- Kubek należy myć ręcznie; nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 119,99 zł
129,90 zł
Najniższa cena: 119,99 zł
Promocja
Loveramics Brewers - Podstawka pod dripper - Dripper Stand - Metallic

Producent: LOVERAMICS

Podstawka ze stali nierdzewnej pod dripper, w kolorze stalowym (Metallic).Podstawka ta została stworzona specjalnie pod drippery z serii Brewers. Może ona być uniwersalnie stosowana również do innych dripperów takich jak: Origami Drippers, Hario Glass Dripping Body 02.Można myć w zmywarce. Odradza się natomiast pozostawianie podstawki w wodzie przez dłuższy czas.Loveramics to porcelana tworzona z pasją i miłością. Połączenie tych emocji z ciężką pracą pozwala osiągnąć kunszt i wzbudzić ogromny zachwyt. To właśnie udało się producentom z Hongkongu. Naczynia dostępne w wielu kolorach przyciągają wzrok i wpisują się w najwyższe standardy.Seria Brewers została zaprojektowana przez Simona Stevensa - światowej klasy projektanta i zdobywcę wielu nagród w dziedzinie wyrobów ceramicznych. Simon na co dzień prowadzi biuro projektowe w Londynie i współpracuje z największymi producentami ceramiki z całego świata. Jego prace wystawiane były między innymi w prestiżowych muzeach w Londynie i Frankfurcie.
Najniższa cena: 119,99 zł
119,99 zł
Najniższa cena: 119,99 zł
Promocja
Miir - Filtry do zaparzacza New Standard Carafe 100 sztuk

Producent: MIIR

Filtry do zaparzacza do kawy MiiR New Standard Carafe. Konstrukcja filtra zapewnia równomierny przepływ wody przez wszystkie zmielone ziarna kawy, co pozwala na lepszą ekstrakcję i bogatszy smak naparu, usuwając przy tym niepożądane olejki i osad. Czyszczenie jest niezwykle proste – wystarczy wyjąć filtr i wyrzucić go bezpośrednio do kosza lub kompostownika.
Najniższa cena: 75,00 zł
75,00 zł
Najniższa cena: 75,00 zł
Ostatnie sztuki
Jura wkład filtra CLARIS PRO BLUE PLUS - 1 szt.

Producent: JURA

Nawet 98 procent kawy stanowi woda. Aby uzyskać doskonałą kawę, bardzo ważna jest nieskazitelna jakość wody. Filtr CLARIS Pro Blue+ pozwala firmie JURA dalej rewolucjonizować proces filtracji. Technologia filtrowania wody zapewnia dodatkową higienę w automatycznym ekspresie do kawy – zaczynając już od zbiornika na wodę. CLARIS Pro Blue+ zwiększa ochronę, bezpieczeństwo produktu i trwałość ekspresu do kawy. Dla codziennej doskonałej przyjemności picia kawyWkłady filtra CLARIS mają w dolnej części dodatkowy zbiorniczek z naturalnymi składnikami aktywnymi, które stabilizują wodę w zbiorniku, a tym samym ograniczają powstawanie złogów kamienia na dnie. Nie jest do tego potrzebna żadna dodatkowa energia – wszystko odbywa się jedynie dzięki naturalnemu ruchowi wody w zbiorniku, która stale delikatnie przepływa przez zbiorniczek filtra. Tak jak poprzednio, górna część wkładu filtra CLARIS wykorzystuje zamienniki jonów i węgiel aktywny i na zasadzie przepływu do góry filtruje dokładnie taką ilość wody, jaka jest potrzebna do przyrządzenia idealnej filiżanki kawy.Dodatkowy plus pod względem higieny i czystości.CLARIS Pro Blue+ uzupełnia sprawdzoną, profesjonalną zasadę przepływu do góry, która filtruje dokładnie taką ilość wody, jaka jest potrzebna do przyrządzania każdej kawy, o zbiorniczek zawierający naturalne składniki aktywne. Korzyść: Ze względu na swój naturalny ruch woda zawsze delikatnie przepływa przez ten zbiorniczek i jest stabilizowana przez kontakt ze składnikami aktywnymi. Prowadzi to do zmniejszenia ilości złogów kamienia i zapewnia maksymalną czystość w zbiorniku na wodę.Można stosować do każdej wody bieżącej.Dzięki innowacyjnej formule wkłady filtra można stosować na całym świecie do każdej wody bieżącej. Niezwykle efektywny granulat zawsze odfiltrowuje kamień do optymalnej ilości (nawet przy niskiej twardości wody) i skuteczniej niż kiedykolwiek wcześniej redukuje substancje szkodliwe i pogarszające smak, takie jak chlor. Minerały, które stanowią ważne nośniki smaku, zostają zachowane. Optymalna stabilizacja kamienia już w zbiorniku na wodę oraz skuteczna filtracja podczas przyrządzania kawy zapewniają najlepszą higienę i optymalną jakość wody, umożliwiając uzyskanie doskonałego aromatu kawy.Automatyczne wykrywanie filtra.Aby umożliwić komunikację między filtrem i automatycznym ekspresem do kawy, JURA korzysta z nowoczesnej technologii RFID. Każde urządzenie z Inteligentnym Systemem Filtrowania Wody (Intelligent Water System, I.W.S.®) automatycznie rozpoznaje, kiedy filtr jest używany, samodzielnie przełącza na tryb filtrowania i rozpoczyna płukanie. Kiedy czas eksploatacji filtra dobiega końca, automatyczny ekspres do kawy informuje o zbliżającej się wymianie filtra. Jeśli nie zostanie ona wykonana, urządzenie uruchamia tryb odkamieniania. Po odpowiednio długim użytkowaniu pojawia się żądanie odkamienienia. Można je przeprowadzić tylko po wyjęciu filtra. Błędy w obsłudze wynikające z nieporozumień należą już do przeszłości.CLARIS dostarcza idealną wodę do doskonałych specjałów kawowych. Wydajność wkładu filtra zależy od stopnia twardości wody.przy 1-10° dH: do 300 lprzy 11-12° dH: do 240 lprzy 13-15° dH: do 180 lprzy 16-20° dH: do 120 lprzy 21-25° dH: do 95 lprzy 26-30° dH: do 80 lZgodny z ekspresami:GIGA X3G1GIGA X7GIGA X8G1
Ostatnie sztuki
Promocja
Althaus - herbata zielona Lung Bai Cha Grand Pack 15 saszetek

Producent: ALTHAUS

Althaus to seria herbat i ziół stworzona w Niemczech. Każda z nich jest inną kompozycją starannie dobranych składników o bogatym smaku i aromacie. Herbaty Althaus są dostępne w różnych formach opakowań. Grand Pack to opakowanie zawierające 15 oddzielnych saszetek, w których kryją się duże torebki z herbatą na dzbanek naparu. Torebka zawiera 4 gramy suszu i jest odpowiednia do przygotowania 400ml herbaty.Lung Bai Cha to czysta zielona herbata z Chin. Aromatyczna, o łagodnej słodyczy, przyjemnej orzechowości i nutach dymnych. Liście mają piękny, ciemnozielony i srebrny kolor.Składniki: Zielona herbata. 
Najniższa cena: 31,99 zł
36,80 zł
Najniższa cena: 31,99 zł
Promocja
Acaia Pearl Protective Film - Folia zabezpieczająca - 6 sztuk

Producent: ACAIA

Folia ochronna do wagi Acaia Pearl. Pozwala zabezpieczyć powierzchnię wagi przed zadrapaniami. Opakowanie zawiera 6 sztuk folii.Cechy:- 0,11 mm grubości,- w zestawie znajduje się sześć sztuk foli,- łatwa do założenia.Instrukcja:- Krok 1: oczyść powierzchnię wagi- Krok 2: odklej tą część oznaczoną jako STEP 1 (bądź ostrożny by nie dotknąć folii)- Krok 3: wyrównaj folię do krawędzi wagi i powoli przyklej ją do jej powierzchni- Krok 4: odklej tą część oznaczoną jako STEP 2
Najniższa cena: 49,90 zł
49,90 zł
Najniższa cena: 49,90 zł
Promocja
Barista Space - Stacja tampingowa 51 - 54mm szara

Producent: BARISTA SPACE

Stacja tampingowa Barista Space do portafiltrów w rozmiarze 51, 52, 53 i 54 mm. Przydatna dla każdego baristy - pozwala na wygodne ułożenie portafiltra. Wykonana z aluminium. Wewnętrzna stopka pozwala na dostosowanie wysokości.
Najniższa cena: 189,00 zł
189,00 zł
Najniższa cena: 189,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Sage Barista Touch Impress ekspres kolbowy SES881BST grafit

Producent: SAGE

Sage The Barista Touch Impress (SES881BST) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.The Barista Touch™ Impress w kolorze czarnej stali nierdzewnej to profesjonalny ekspres kolbowy marki Sage, który zapewnia smak domowej kawy taki sam, jak w ulubionej kawiarni. Dotykowy wyświetlacz z wbudowaną funkcją ustawienia optymalnych parametrów do zaparzenia perfekcyjnej kawy oraz automatyczny spieniacz mleka Auto Milq™ obsługujący również mleka pochodzenia roślinnego pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Wysokiej klasy młynek z precyzyjnymi żarnami marki Baratza® i 30 ustawieniami stopnia mielenia zapewnia dokładnie odmierzoną ilość zmielonej kawy, a dzięki trwającemu zaledwie 3 sekundy procesowi nagrzewania urządzenia zamiana ziaren kawy w filiżankę espresso jest krótsza niż kiedykolwiek wcześniej. Możesz z łatwością dopasować moc kawy, stopień spienienia bądź temperaturę mleka do własnych upodobań smakowych. A następnie zapisać ustawienie, nadając mu własną, unikalną nazwę. W ten sposób możesz skomponować i zapisać do 8 własnych kaw.Formuła 4 kroków, pozwoli zasmakować kawy w domu jak z kawiarni - the Barista Touch™ Impress został zaprojektowany tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.Bogaty, pełny Aromat - Kawa o pełnym aromacie i bogatym, złożonym smaku powstaje przy idealnej porcji 18-22 g świeżo zmielonych ziaren.Kawowa kreacja, której nie można się oprzeć - Intensywne, kremowe espresso o kolorze karmelu zaczyna się od niskociśnieniowej preinfuzji, po której następuje właściwy proces ekstrakcji pod stałym ciśnieniem 9 barów uzyskanym dzięki włoskiej pompie o mocy 15 barów.Idealnie wyważony smak - Słodkie, pyszne i pełne niuansów nuty smakowe zaczynają się od precyzyjnej, cyfrowej kontroli nad temperaturą wody PID.Jedwabista, aksamitna konsystencja - Delektuj się jedwabistym smakiem i aksamitną konsystencją prawdziwej mlecznej mikropianki utworzonej pod wysokim ciśnieniem pary.Impress™ Puck System - System, który pomoże Ci w odmierzeniu idealnej proporcji kawy oraz precyzyjnie ją ubije zmniejszając przy tym ilość fusów na ekspresie i blacie. Jeśli Twoja kawa potrzebuje trochę więcej lub mniej zmielonej kawy, inteligentny system dozowania 2 automatycznie skoryguje, pamiętając ostatnią przyrządzoną kawę.Za pomocą dźwigni, z naciskiem 10 kg 1 oraz lekkim obrotem o 7 stopni, ubijesz zmielone ziarno. Na urządzeniu pojawi się komunikat czy ilość ubitej kawy w sitku kolby jest wystarczająca. Urządzenie zapamięta ostatnie ustawienia.Wskazówki the Barista Touch™ Impress - perfekcyjny proces parzenia kawy - Wykorzystaj dostępne na wyciągnięcie ręki szczegółowe wskazówki ekspresu. Za pomocą informacji zwrotnych the Barista Touch™ Impress przeprowadzi Cię przez system Impress™ Puck, precyzyjna ekstrakcję i automatyczne tworzenie jedwabiście gładkiej mikropianki. System grzewczy ThermoJet® pozwala podgrzać ekspres w 3 sekundy i zmienić ziarna w filiżankę kawy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Przesuń palcem. Wybierz. Zachwyć się.Automatyczna mikropianka z funkcją Auto Milq™ i ustawieniami dla zamienników mleka - Automatyczna dysza pary umożliwia regulację temperatury mleka w zakresie od 40°C do 75°C i oferuje 8 poziomów spienienia, pozwalając Ci dostosować rezultat do własnych upodobań. Zapewnia jedwabiście gładką mikropiankę, zawierającą co najmniej milion mikropęcherzyków na mililitr, która uwydatnia smak kawy i jest niezbędna do tworzenia latte art. Możesz też przełączyć na tryb manualny i spieniać mleko jak barista. Funkcja Auto Milq™ oferuje trzy ustawienia zamienników mleka, które obliczają czas wprowadzania powietrza i temperaturę dla wybranych rodzajów mleka: krowie, migdałowe, owsiane, sojowe.System grzewczy ThermoJet® - 3 sekundy - Innowacyjny system grzewczy ThermoJet® osiąga optymalną temperaturę ekstrakcji w zaledwie 3 sekundy. Dzięki temu ekspres jest gotowy do przygotowania najlepszej kawy bez zbędnego czekania. Zużywa do 32% mniej energii rocznie w porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock.Intuicyjny wyświetlacz dotykowy - the Barista Touch™ Impress posiada wbudowany wyświetlacz dotykowy, dzięki któremu każdy etap przygotowania perfekcyjnej kawy jest w pełni zautomatyzowany. Intuicyjny wyświetlacz rozdziela proces parzenia ulubionej kawy na 3 proste kroki: mielenie, zaparzanie i spienianie mleka. Wybierz intensywność kawy, teksturę oraz temperaturę mleka, a następnie zapisz autorski przepis swojej ulubionej kawy. Możesz zapisać nawet 8 spersonalizowanych kaw.Mielenie pod kontrolą - Wbudowany stożkowy młynek żarnowy marki Baratza®, umożliwia zmielenie właściwej ilości świeżej kawy bezpośrednio do kolby, a wybór aż 30 ustawień poziomu mielenia ziaren pozwala na osiągnięcie najlepszego smaku kawy adekwatnie do Twoich oczekiwań. Pojemność zbiornika to aż 340 gramów co pozwala na zaparzenie kilkunastu filiżanek bez konieczności napełniania zbiornika.Precyzyjnie dostrojony proces ekstrakcji espresso PID - the Barista Touch™ Impress dzięki innowacyjnej technologii kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji PID (+/- 1°C ), w łatwy sposób kontroluję temperaturę przygotowywanej kawy 93 °C. Elektroniczny system kontroli temperatury rejestruje temperaturę zachodzącą podczas ekstrakcji, skutecznie wyrównuje jej wahania, gwarantując stabilność podczas parzenia kawy. Daje to jeszcze większą pewność smaku oraz jakości przygotowywanej kawy.Niskociśnieniowy system parzenia wstępnego - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczyna się od krótkiej preinfuzji przy niskim ciśnieniu uwalniając aromat i smak, po której następuje ekstrakcja kawy pod stałym ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.Automatyczny feedback po każdej filiżance kawy - Po każdym cyklu parzenia, ekspres analizuje jakość i smak kawy, a następnie generuje komunikat zwrotny dla użytkownika. Jeśli proces przygotowania kawy przebiegł pomyślnie, użytkownik otrzymuje informację o doskonałym parzeniu. Jednak jeśli parametry potrzebują dostosowania, ekspres dostarcza dokładne wskazówki, takie jak długość ekstrakcji czy ilość kawy, pozwalając użytkownikowi na precyzyjną kontrolę i doskonalenie swojego napoju. Ta innowacyjna funkcja zapewnia użytkownikowi stałą opiekę nad jakością kawy, umożliwiając dostosowanie parametrów do osobistych preferencji smakowych i gwarantując doskonały aromat i smak każdej filiżanki.Nowoczesny design - Ekspres the Barista Touch™ Impress w kolorze czarnym został wyprodukowany z najwyższej jakości stali nierdzewnej oraz stopów metali szlachetnych. Urządzenie charakteryzuje się solidnym wykonaniem oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Oryginalny i nowoczesny design powoduje, że the Barista Touch™ Impress wygląda elegancko i profesjonalnie w każdym wnętrzu.Właściwości i parametry techniczne ekspresu Sage the Barista Touch™ Impress:Model: SES881BSTMoc: 1430 – 1700 WNapięcie: 220 – 240 VSystem parzenia: System ThermoJetSpienianie mleka: Auto Milq™ – automatyczna mikropianka z ustawieniami dla zamienników – krowie, migdałowe, owsiane, sojowePanel obsługowy: Wbudowany ekran dotykowyMielenie ziaren kawy: Wbudowany młynek żarnowy marki Baratza®, 30 ustawień precyzyjnego mieleniaMateriał: Szczotkowana stal nierdzewnaKolor: Czarny, srebrne elementy wykończeniaPojemność zbiornika na wodę: 2 litryPojemność młynka: 340 gramówAkcesoria w zestawie: Kolba ze stali nierdzewnej 54 mm, dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 ml, sitka z pojedynczym i podwójnym dnem (1 filiżanka i 2 filiżanki), uchwyt do filtra wody i filtr, pasek do pomiaru twardości wody, przyrząd do wyrównywania kawy Razor™, tabletki do czyszczenia, narzędzie do czyszczenia dyszy pary, tarcza czyszcząca, szczotka do czyszczenia, proszek do odkamieniania.
Najniższa cena: 4 879,00 zł
5999,00 zł
Najniższa cena: 4 879,00 zł

Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nowość
HAYB - kawa ziarnista Urodzinowa SP Tropik Barrel Aged Funky Fluid Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.07.2025

Urodzinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców tropikalnych, wanilii i kakao.Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: TolimaFarma: El IndioOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Metoda obróbki: Natural + Barrel AgedOcena w cuppingu: 87 / 100 pktOPINIA ROASTERABarrel Tropik to już nie pierwsze nasze rodeo, choć trzeba przyznać, że ta paczka trzęsie tak, że łatwo spaść z byka. Jeśli cenisz Sie Przelewa Tropik za jego egzotyczną intensywność, tu radzimy zapiąć pasy. Maceracja w beczce wzmocniła wszystko o praktycznie 100%. Owoce tropikalne? Można wymieniać śmiało, cały bazar. A dotego beczkowa kremowość i lekko zadziorny pazur.Na urodziny moglibyśmy przynieść Wam jakiś podejrzanie nasączony tort - przynosimy kawę przesyconą smakiem. Noo, i niezłym kraftem naszym i naszych ziomków. Na zdrowie i sto lat!
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Urodzinowa Honduras Fredi Ronalado Pinelda Washed Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.07.2025

Urodzinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty ciemnej czekolady, rodzynek i orzechów włoskich.Kraj pochodzenia: HondurasRegion: Corquin, CopanFarma: Fredi RonaldoOdmiana: Red CatuaiPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 86 / 100 pktOPINIA ROASTERAŻycie jest przewrotne niech chociaż kawa będzie effortless!Celebrujemy siódme urodziny jedną z najsłodszych kaw, jakie udało nam się znaleźć w naszym magazynie.Ten słodziak idealnie skomponuje się z urodzinowym tortem, ale doda też orzeźwienia w drinku na zimno. Do tańca, do różańca, z mleczkiem, bez mleczka! To espresso prosi się, by zagościć w naszej stałej ofercie - ale tak to jest, że czasem to, co najlepsze, zdarza się tylko raz w roku (jak np. peak dojrzałości truskawek czy pierwsze pałaszowanie mandarynek w szarudze). Honduras espresso mamy więc na urodziny - mówimy głośno cheers i zapraszamy do świętowania z nami! 
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Nectar Fruity Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

 Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Etiopskie espresso par excellence! Masz tu pełny, kwiatowo-owocowy (owoce pestkowe, cytrusy) profil, ale bez kwasiora, jak to czasem bywa! Zamiast tego lepka, zbalansowana słodycz z czekoladowym posmakiem na drugą nóżkę.  Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Jimma & GujiOdmiana: 74410 & kurumeObróbka: naturalPołożenie upraw: 2050 - 2200 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 punktów PRODUCENCIGemechu poznaliśmy w styczniu 2024 roku, podczas naszej pierwszej podróży do Etiopii. Ten skromny chłopak o nienagannych manierach i dobrym sercu kontynuuje, wraz z braćmi, dzieło ich ojca. Uprawiają oni kawę w okolicy miasteczka Gerba, a także współpracują z setkami małych producentów z okolic. A są one nie byle jakie! Wysokości znacznie powyżej 2 tysięcy metrów, wyselekcjonowane, pojedyncze odmiany botaniczne oraz mikroklimat tego wyjątkowego dla etiopskiej kawy regionu przekładają się na rześkie, kwiatowo-ziołowe, słodkie smaki w filiżance.Abdurahman z kolei to producent, który należał niegdyś do jednej z najbardziej znanych kooperatyw o nazwie Duromina - zaprawieni w bojach kawowi zawodnicy na pewno kojarzą tę nazwę! Kilka lat temu, po wprowadzeniu przez rząd Etiopii zliberalizowanych przepisów, które zapewniły większą niezależność smallholderom, Abdurahman zaczął działać na swoim! Posiada niewielką połąć ziemi, trochę powyżej 10 hektarów, ale współpracuje również ze smallholderami z okolicy. Profil jego kawy charakteryzuje się niezwykle pełną słodyczą, która kojarzy się nam z żółtymi, pestkowymi owocami. Kwiatowe i cytrusowe smaki, a nawet jakaś odrobina przypraw przeplatają się gdzieś w tle!OBRÓBKAMamy tu blend fifty-fifty, a obie kawy były obrabiane w najbardziej klasyczny spośób, wywodzący się z Etiopii. Natural, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach - długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERAOto nasz pomysł na to espresso: stworzyliśmy profil palenia, który pokazuje piękne, typowe dla wysokiej jakości etiopskich kaw nuty kwiatów i owoców, lecz w tym samym czasie oferuje sporo czekoladowo-deserowej głębi, która równoważy również kwasowość i nadaje filiżance balansu. W efekcie, niezależnie czy zaparzysz to w ekspresie kolbowym, kawiarce, czy nawet przelewowo, otrzymasz pełną, krągłą i złożoną kawę, z utrzymującym się długo lepkim posmakiem!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kolumbia Jose Ignacio Gomez Anaerobic Natural Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami owoców tropikalnych, kwiatów, wina, borówek, cytrusów i przypraw.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NariñoFarma: Finca El ParaisoOdmiana: caturraObróbka: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYJose wychowywał się w kawowej rodzinie i już jako młody chłoptaś zaczął przejawiać zainteresowania smakami, sensoryką, próbowaniem i porównywaniem. Dziś uprawia drzewka na niewielkiej, 6.5-hektarowej plantacji w regionie Nariño, jednym z najbardziej cenionych w kraju w kontekście jakości i profilu – tutejsze kawy są wyjątkowo złożone, soczyste, prezentujące szerokie spektrum nut owocowo-kwiatowych.Podczas zbiorów wiśnie zbierane są przez samego Jose, członków jego rodziny, a także kilku sztywniutko wytrenowanych pickerów. Dzięki stosunkowo niewielkiej powierzchni upraw oraz systemowi zrywania tylko wybitnie dojrzałych, niemal purpurowych owoców, w filiżance znajdziesz same rzeczy, które świecą się i mienią na złoto-brokatowo.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana caturra, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji położonej na farmie. Fermentowana w warunkach ograniczonego dostępu tlenu przez 120 godzin, w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni – dzięki temu nie smakuje jak kimchi :). Następnie przefermentowana z dostępem powietrza przez kolejne 2 dni. Suszona mechanicznie, w temperaturze 35 stopni, co pozwoliło na niezwykle równomierny proces, skrócony do jedynie pięciu dni.OPINIA ROASTERATo ten typ kawy, która wywołuje szeroki uśmiech od pierwszego siorbnięcia. Jest intensywnie, ultrasłodko i soczyście – czyli tak, jak się tu wszyscy w tej banieczce najlepszych kaw świata umówiliśmy. Wyraźny ferment nie zagłusza innych smaczków, wśród których z łatwością znajdziesz cały przekrój tropikalnych owoców, cytrusów, borówek i kwiatów. Można w ciemno, a nawet wypada.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kostaryka Aquiares Estate Red Honey Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, cytrusów, kwiatów, herbaty, przypraw i owoców pestkowych.Kraj: KostarykaRegion: TurrialbaFarma: Aquiares EstateOdmiana: esperanzaObróbka: red honeyPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYHistoria farmy Aquiares sięga końcówki XIX wieku, ale to dopiero stulecie później Alfonso Robelo został autorem niesamowitej transformacji tego miejsca położonego na wschód od stolicy, San Jose. Ów dżentelmen znalazł się na tych terenach w wyniku ucieczki przed wojną domową w Nikaragui. W latach 80′ Aquiares było symbolem biedy i braku stabilności, a uprawiana tu kawa trafiała na lokalny rynek po wyjątkowo niskich cenach. Alfonso, niczym skandynawski socjaldemokrata, zbudował wokół farmy silną, niezależną i przede wszystkim opartą na aktywnej współpracy wspólnotę, która w konsekwencji przeobraziła się w niewielkie miasteczko. Dziś to jedna z największych farm w Kostaryce – znajduje się tu ponad 200 domów, które w stu procentach należą do pracowników. Model Aquiares stał się wizytówką zrównoważonego podejścia w uprawie kawy, a farma ta jest dzisiaj prawdziwą ikoną świata producenckiego.Diego, syn Alfonso, jest obecnie głównym menedżerem farmy, odpowiedzialnym również za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań zarówno w produkcji i processingu, jak i tych systemowych, które doprowadziły Aquiares do całkowitej neutralności węglowej.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana esperanza, zbierana ręcznie, procesowana w stacji Aquiares. Wiśnie przed wysuszeniem zostały poddane depulpingowi, czyli oddzieleniu ziarna od owocu – w tym przypadku pozostawiając na nim niewielką warstwę miąższu. Suszona na podniesionych stołach przez 24 dni.OPINIA ROASTERANie wiem czy nie jest to najczystszy honey z Kostaryki, jaki przyszło mi spróbować w całej tej kawowej przygodzie. W ślepym teście byłem przekonany, że w czarce znajduje się jakiś soczysty, owocowo-herbaciany washed. Elegancka, czysta i mięciutka jak cholera.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Tanzania Itumpi PB Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Tanzanii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty porzeczek, borówek, cytrusów, dżemu owocowego, kwiatów i herbaty.Kraj: TanzaniaRegion: Songwe, MboziFarma: Itumpi CoopOdmiana: Peaberry BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEItumpi to kooperatywa o dość długich tradycjach, gdyż jej początki sięgają lat 70' ubiegłego wieku. Zrzesza 160 małych producentów zamieszkałych w regionie Mbozi, niecałe 70 km od granicy z Zambią. Niedawno, bo w 2019 roku spółdzielnia wybudowała centralną stację myjącą, dzięki której wszystkie zebrane wiśnie procesowane są na miejscu. Rzecz jasna, spotęgowało to jakość końcowego produktu oraz pozwoliło na łatwiejszy eksport poza Tanzanię - a co za tym idzie - zwiększyło zysk kooperatywy.O OBRÓBCEOdmiana bourbon, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji myjącej, należącej do kooperatywy. Po procesie depulpingu, czyli oddzielania pestki od owocu, sortowana według wielkości ziaren, a następnie oddzielnie fermentowana w tanku przez 10 godzin. Myta, suszona na podniesionych stołach przez 10 dni.OPINIA ROASTERAPrzez dłuższy czas trudno nam było znaleźć głębokie i złożone kawy z Tanzanii, aż tu nagle mamy wysyp! I tak kolejny lot ląduje w tym roku w naszych słojach. W ślepym teście na 100% powiedzielibyśmy, że to jakiś owocowy soczek z Kenii. Cała feeria porzeczkowo-borówkowo-cytrusowych historii z lepką słodyczą i posmakiem liczonym w kwadransach.
Nowość
Trigger - kawa ziarnista Kenia Njuriga Anaerobic Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 07.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mandarynki, owoców tropikalnych, czekolady i wina.Kraj: KeniaRegion: NyeriFarma: NjurigaOdmiana: CaturraMetoda obróbki: AnaerobicPołożenie upraw: 1700 - 1720 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktZIARNOStacja Njuriga znajduje się w regionie Nyeri w Kenii i od 1999 roku skupia ponad 470 lokalnych producentów, którzy dostarczają wiśnie z upraw położonych na wysokości 1700–1780 m n.p.m. To wyjątkowe miejsce prowadzi Pauline Mumbi Karimi – kobieta o ogromnej energii, wspierana przez zespół z Maggi i Jamesem Mainą na czele. Njuriga to nie tylko stacja myjąca, ale także spójna kooperatywa, która eksperymentuje z nowoczesnymi metodami fermentacji. Kawa CHORT została przetworzona w innowacyjnym procesie Anaerobic Natural Sleeping Bag, czyli beztlenowej fermentacji całych owoców w kontrolowanym środowisku. Dzięki tej metodzie powstają wyjątkowo intensywne, czyste i złożone sensorycznie kawy. Każdy batch nosi nazwę jednej z gwiazd – CHORT to jedna z nich – tworząc niepowtarzalne "kawowe konstelacje" Njurigi.OPINIA ROASTERA Ten lot od razu przykuł moją uwagę – nie tylko jakością cuppingu (88,25), ale też sposobem obróbki, który w kontekście kenijskich kaw wciąż jest rzadko spotykany. Anaerobowa fermentacja w całym owocu („Sleeping Bag”) daje tu nietypowy, winny profil – mniej klasyczny „Kenya juice”, a bardziej w stronę białego wina, tropikalnej słodyczy i czerwonych owoców. Kawa ma świetną strukturę, wysoką czystość i balans, co przy takim procesie nie jest oczywiste – duża w tym zasługa staranności zespołu ze stacji Njuriga.PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II)1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
Nowość
Trigger - kawa ziarnista o niskiej zawartości kofeiny Lowcaf Batch Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 07.07.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty o niskiej zawartości kofeiny pochodząca z Rwandy i Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłek, malin, karmelu i toffi.Kraj: Rwanda / BrazyliaRegion: Gitega, Gitwe, Gishyita / Cerrado MineiroFarma: lokalne farmy z regionó Gitega, Gitwe, Gishyita / Fazenda São PedroMetoda obróbki: Decaf CO2/AnaerobicOdmiana: Red Bourbon / Catucai 2SLPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu:85 / 100 punktówOPINIA ROASTERABatch Brew Lowcaf jest odpowiedzią na potrzeby naszych klientów - połączenie bardzo niskiej zawartości kofeiny bez rezygnacji z tego, co sprawia, że kochamy kawe - dobrego smaku! Blend 80% kawy bezkofeinowej z cytrusową kawsowością z 20% kawy o wyrazistym fermentowanym profilu, daje super soczysty i zbalansowany blend! Na zdrowie!PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II)1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
Nowość
COFFEE PLANT - cascara Kostaryka 180 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 02.07.2025

Potrzebujesz pobudzenia ale szukasz odmiany od kawy? Cascara to idealne rozwiązanie! Wysuszone razem z miąższem łupinki owocu kawowca parzy się jak herbatę. Napar zawiera kofeinę, jednak znacznie mniej od kawy i smakuje jak kompot owocowy z dodatkiem miodu. Pojawiają się nuty melona, śliwki, mirabelki, miodu i jaśminu. Pycha!Kraj pochodzenia: KostarykaOdmiana: Bourbon, Jackson, MbiriziMoże być parzona tak jak herbata, we French Pressie, lub na zimno - jest świetnym sposobem na orzeźwiające napoje.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Etiopia Sidama Bombe Natural Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do papai, ananasa i mirabelki.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Bensa District, SidamaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 - 2400 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Tanzania Itumpi PB Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Tanzanii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty porzeczek, borówek, cytrusów, dżemu owocowego, kwiatów i herbaty.Kraj: TanzaniaRegion: Songwe, MboziFarma: Itumpi CoopOdmiana: Peaberry BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEItumpi to kooperatywa o dość długich tradycjach, gdyż jej początki sięgają lat 70' ubiegłego wieku. Zrzesza 160 małych producentów zamieszkałych w regionie Mbozi, niecałe 70 km od granicy z Zambią. Niedawno, bo w 2019 roku spółdzielnia wybudowała centralną stację myjącą, dzięki której wszystkie zebrane wiśnie procesowane są na miejscu. Rzecz jasna, spotęgowało to jakość końcowego produktu oraz pozwoliło na łatwiejszy eksport poza Tanzanię - a co za tym idzie - zwiększyło zysk kooperatywy.O OBRÓBCEOdmiana bourbon, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji myjącej, należącej do kooperatywy. Po procesie depulpingu, czyli oddzielania pestki od owocu, sortowana według wielkości ziaren, a następnie oddzielnie fermentowana w tanku przez 10 godzin. Myta, suszona na podniesionych stołach przez 10 dni.OPINIA ROASTERAPrzez dłuższy czas trudno nam było znaleźć głębokie i złożone kawy z Tanzanii, aż tu nagle mamy wysyp! I tak kolejny lot ląduje w tym roku w naszych słojach. W ślepym teście na 100% powiedzielibyśmy, że to jakiś owocowy soczek z Kenii. Cała feeria porzeczkowo-borówkowo-cytrusowych historii z lepką słodyczą i posmakiem liczonym w kwadransach.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kolumbia Jose Ignacio Gomez Anaerobic Natural Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami owoców tropikalnych, kwiatów, wina, borówek, cytrusów i przypraw.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NariñoFarma: Finca El ParaisoOdmiana: caturraObróbka: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYJose wychowywał się w kawowej rodzinie i już jako młody chłoptaś zaczął przejawiać zainteresowania smakami, sensoryką, próbowaniem i porównywaniem. Dziś uprawia drzewka na niewielkiej, 6.5-hektarowej plantacji w regionie Nariño, jednym z najbardziej cenionych w kraju w kontekście jakości i profilu – tutejsze kawy są wyjątkowo złożone, soczyste, prezentujące szerokie spektrum nut owocowo-kwiatowych.Podczas zbiorów wiśnie zbierane są przez samego Jose, członków jego rodziny, a także kilku sztywniutko wytrenowanych pickerów. Dzięki stosunkowo niewielkiej powierzchni upraw oraz systemowi zrywania tylko wybitnie dojrzałych, niemal purpurowych owoców, w filiżance znajdziesz same rzeczy, które świecą się i mienią na złoto-brokatowo.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana caturra, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji położonej na farmie. Fermentowana w warunkach ograniczonego dostępu tlenu przez 120 godzin, w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni – dzięki temu nie smakuje jak kimchi :). Następnie przefermentowana z dostępem powietrza przez kolejne 2 dni. Suszona mechanicznie, w temperaturze 35 stopni, co pozwoliło na niezwykle równomierny proces, skrócony do jedynie pięciu dni.OPINIA ROASTERATo ten typ kawy, która wywołuje szeroki uśmiech od pierwszego siorbnięcia. Jest intensywnie, ultrasłodko i soczyście – czyli tak, jak się tu wszyscy w tej banieczce najlepszych kaw świata umówiliśmy. Wyraźny ferment nie zagłusza innych smaczków, wśród których z łatwością znajdziesz cały przekrój tropikalnych owoców, cytrusów, borówek i kwiatów. Można w ciemno, a nawet wypada.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Urodzinowa SP Tropik Barrel Aged Funky Fluid Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.07.2025

Urodzinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców tropikalnych, wanilii i kakao.Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: TolimaFarma: El IndioOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Metoda obróbki: Natural + Barrel AgedOcena w cuppingu: 87 / 100 pktOPINIA ROASTERABarrel Tropik to już nie pierwsze nasze rodeo, choć trzeba przyznać, że ta paczka trzęsie tak, że łatwo spaść z byka. Jeśli cenisz Sie Przelewa Tropik za jego egzotyczną intensywność, tu radzimy zapiąć pasy. Maceracja w beczce wzmocniła wszystko o praktycznie 100%. Owoce tropikalne? Można wymieniać śmiało, cały bazar. A dotego beczkowa kremowość i lekko zadziorny pazur.Na urodziny moglibyśmy przynieść Wam jakiś podejrzanie nasączony tort - przynosimy kawę przesyconą smakiem. Noo, i niezłym kraftem naszym i naszych ziomków. Na zdrowie i sto lat!
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Urodzinowa Honduras Fredi Ronalado Pinelda Washed Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.07.2025

Urodzinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty ciemnej czekolady, rodzynek i orzechów włoskich.Kraj pochodzenia: HondurasRegion: Corquin, CopanFarma: Fredi RonaldoOdmiana: Red CatuaiPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 86 / 100 pktOPINIA ROASTERAŻycie jest przewrotne niech chociaż kawa będzie effortless!Celebrujemy siódme urodziny jedną z najsłodszych kaw, jakie udało nam się znaleźć w naszym magazynie.Ten słodziak idealnie skomponuje się z urodzinowym tortem, ale doda też orzeźwienia w drinku na zimno. Do tańca, do różańca, z mleczkiem, bez mleczka! To espresso prosi się, by zagościć w naszej stałej ofercie - ale tak to jest, że czasem to, co najlepsze, zdarza się tylko raz w roku (jak np. peak dojrzałości truskawek czy pierwsze pałaszowanie mandarynek w szarudze). Honduras espresso mamy więc na urodziny - mówimy głośno cheers i zapraszamy do świętowania z nami! 
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kostaryka Aquiares Estate Red Honey Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, cytrusów, kwiatów, herbaty, przypraw i owoców pestkowych.Kraj: KostarykaRegion: TurrialbaFarma: Aquiares EstateOdmiana: esperanzaObróbka: red honeyPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYHistoria farmy Aquiares sięga końcówki XIX wieku, ale to dopiero stulecie później Alfonso Robelo został autorem niesamowitej transformacji tego miejsca położonego na wschód od stolicy, San Jose. Ów dżentelmen znalazł się na tych terenach w wyniku ucieczki przed wojną domową w Nikaragui. W latach 80′ Aquiares było symbolem biedy i braku stabilności, a uprawiana tu kawa trafiała na lokalny rynek po wyjątkowo niskich cenach. Alfonso, niczym skandynawski socjaldemokrata, zbudował wokół farmy silną, niezależną i przede wszystkim opartą na aktywnej współpracy wspólnotę, która w konsekwencji przeobraziła się w niewielkie miasteczko. Dziś to jedna z największych farm w Kostaryce – znajduje się tu ponad 200 domów, które w stu procentach należą do pracowników. Model Aquiares stał się wizytówką zrównoważonego podejścia w uprawie kawy, a farma ta jest dzisiaj prawdziwą ikoną świata producenckiego.Diego, syn Alfonso, jest obecnie głównym menedżerem farmy, odpowiedzialnym również za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań zarówno w produkcji i processingu, jak i tych systemowych, które doprowadziły Aquiares do całkowitej neutralności węglowej.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana esperanza, zbierana ręcznie, procesowana w stacji Aquiares. Wiśnie przed wysuszeniem zostały poddane depulpingowi, czyli oddzieleniu ziarna od owocu – w tym przypadku pozostawiając na nim niewielką warstwę miąższu. Suszona na podniesionych stołach przez 24 dni.OPINIA ROASTERANie wiem czy nie jest to najczystszy honey z Kostaryki, jaki przyszło mi spróbować w całej tej kawowej przygodzie. W ślepym teście byłem przekonany, że w czarce znajduje się jakiś soczysty, owocowo-herbaciany washed. Elegancka, czysta i mięciutka jak cholera.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Kolumbia Chillwave LOWCAF Blend Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mango, ananasa i czerwonych cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Cauca&TolimoOdmiana: Caturra&CasilloMetoda obróbki: Washed&DecafPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Weź to na spokojnie, na chłodno – na chillu.Bo to właśnie chillwave blend – czyli kawa, która trochę Cię pobudzi, a trochę da odpocząć.Czyli dokładnie tak, jak powinno być latem. Wszystko dookoła huczy kolorami i zapachami, ty nie musisz już krzyczeć, możesz po prostu spokojnie popłynąć na tej fali.Zrobiliśmy łatwy w obsłudze, nisko-kofeinowy blend, który możesz sączyć od wschodu do zachodu słońca. Kolumbia San Sebastian to czarny koń kawowego magazynu HAYB – cytrusowe orzeźwienie, z solidną słodką bazą. Bezkofeinowa flanka to ziarna od moich dobrych kumpli z Forest Coffee z regionu Tolima w Kolumbii.Z jednej strony ten mix pozwala nam cieszyć się kawką bez herc klekotu, przez (naturalnie!) obniżoną zawartość kofeiny, z drugiej pobudza wyobraźnię – przynosząc soczyste smaki owoców tropikalnych i cytrusów, zwłaszcza na zimno. Pachnie nostalgią, smakuje latem, jak największe chillwave’owe hity.„Hej, ten upadek nie wyglądał dobrze – wszystko w porządku? Stary, co, jaki 2024? Wstawaj, toro y moi wydał debiutancką płytkę, idziemy posłuchać, znalazłem na Soulseeku”.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Nectar Fruity Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 08.07.2025

 Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Etiopskie espresso par excellence! Masz tu pełny, kwiatowo-owocowy (owoce pestkowe, cytrusy) profil, ale bez kwasiora, jak to czasem bywa! Zamiast tego lepka, zbalansowana słodycz z czekoladowym posmakiem na drugą nóżkę.  Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Jimma & GujiOdmiana: 74410 & kurumeObróbka: naturalPołożenie upraw: 2050 - 2200 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 punktów PRODUCENCIGemechu poznaliśmy w styczniu 2024 roku, podczas naszej pierwszej podróży do Etiopii. Ten skromny chłopak o nienagannych manierach i dobrym sercu kontynuuje, wraz z braćmi, dzieło ich ojca. Uprawiają oni kawę w okolicy miasteczka Gerba, a także współpracują z setkami małych producentów z okolic. A są one nie byle jakie! Wysokości znacznie powyżej 2 tysięcy metrów, wyselekcjonowane, pojedyncze odmiany botaniczne oraz mikroklimat tego wyjątkowego dla etiopskiej kawy regionu przekładają się na rześkie, kwiatowo-ziołowe, słodkie smaki w filiżance.Abdurahman z kolei to producent, który należał niegdyś do jednej z najbardziej znanych kooperatyw o nazwie Duromina - zaprawieni w bojach kawowi zawodnicy na pewno kojarzą tę nazwę! Kilka lat temu, po wprowadzeniu przez rząd Etiopii zliberalizowanych przepisów, które zapewniły większą niezależność smallholderom, Abdurahman zaczął działać na swoim! Posiada niewielką połąć ziemi, trochę powyżej 10 hektarów, ale współpracuje również ze smallholderami z okolicy. Profil jego kawy charakteryzuje się niezwykle pełną słodyczą, która kojarzy się nam z żółtymi, pestkowymi owocami. Kwiatowe i cytrusowe smaki, a nawet jakaś odrobina przypraw przeplatają się gdzieś w tle!OBRÓBKAMamy tu blend fifty-fifty, a obie kawy były obrabiane w najbardziej klasyczny spośób, wywodzący się z Etiopii. Natural, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach - długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERAOto nasz pomysł na to espresso: stworzyliśmy profil palenia, który pokazuje piękne, typowe dla wysokiej jakości etiopskich kaw nuty kwiatów i owoców, lecz w tym samym czasie oferuje sporo czekoladowo-deserowej głębi, która równoważy również kwasowość i nadaje filiżance balansu. W efekcie, niezależnie czy zaparzysz to w ekspresie kolbowym, kawiarce, czy nawet przelewowo, otrzymasz pełną, krągłą i złożoną kawę, z utrzymującym się długo lepkim posmakiem!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Trigger - kawa ziarnista Kolumbia Finca El Guayacan Natural Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 07.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wanilii, moreli, wina i czekolady.Kraj: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Finca El GuayacanOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 88 / 100 punktówZIARNOProces: Natural – wiśnie po zbiorze są najpierw selekcjonowane w wodzie (floatowanie), a następnie suszone na osobnym patio. Często obracane, by zapewnić równomierne suszenie. Selekcja: Zbierane są wyłącznie dojrzałe, czerwone wiśnie. Miriam i Libardo motywują zbieraczy lepszą stawką i darmowymi posiłkami. Wysokość: 1550 m n.p.m. Gleba: Żyzna gleba wulkaniczna typu loam.Odmiana: Pink Bourbon – dawniej uważana za krzyżówkę Yellow i Red Bourbon, ale według najnowszych badań to etiopska landrace o imponującym potencjale sensorycznym (spokrewniona z Geishą!). Farma: Finca El Guayacan – 3-hektarowe gospodarstwo prowadzone przez Miriam Quesadę i jej męża.Smak: Naturalna obróbka nadaje kawie soczystość, głębię i fermentacyjne nuty – spodziewaj się intensywnej słodyczy, tropikalnych owoców i lekkiej dzikości.Pink Bourbon z farmy Miriam Quesady to połączenie rzadkiej odmiany, precyzyjnej naturalnej obróbki i ogromnej pasji. Ziarna pochodzą z niewielkiej farmy w Huili, gdzie na wysokości 1550 m n.p.m. dojrzewają w żyznej, wulkanicznej glebie. Zbierane są ręcznie – tylko w pełni dojrzałe owoce – i suszone powoli, z dużą dbałością o równomierność. To pozwala zachować wyrazisty profil sensoryczny: tropikalne owoce, intensywna słodycz, lekko fermentacyjne tło i elegancka kwasowość. Pink Bourbon z Huili to odmiana, która zaskakuje – nie tylko nazwą, ale i głębią smaku. Mimo że nie jest prawdziwym Bourbonem, jej etiopskie korzenie i pokrewieństwo z Geishą dają o sobie znać w każdej filiżance.OPINIA ROASTERAZiarna od Miriam Quesady to nie tylko kawa – to opowieść o pasji, rodzinie i jakości. Ten Pink Bourbon z regionu Huila w Kolumbii to rezultat lat pracy, troski o szczegóły i naturalnego procesu obróbki, który wydobywa z ziaren maksimum słodyczy i owocowości. Już przy pierwszym zaparzeniu poczujesz, że to coś wyjątkowego – warstwowy profil, czysta fermentacja i elegancja charakterystyczna dla tej odmiany, która – jak się okazuje – wcale nie jest Bourbonem, ale wywodzi się z etiopskich odmian botanicznych. To kawa, która zaskakuje, ale przede wszystkim zachwyca. Z dumą palimy i dzielimy się nią!PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II).1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
CoffeeLab - kawa ziarnista bezkofeinowa Kolumbia Popayan Washed Sugar Cane Filter 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 07.07.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty mleczka czekoladowego, trzciny cukrowej i suszonych owoców.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Popayán, CaucaMetoda obróbki: Washed - Sugar CaneOdmiana: Casillo, Catimor, Typica, CaturraPołożenie upraw: 1500 - 2070 m n.p.m.Kawa bezkofeinowa wdziera się do naszych kubków niczym szaleńcze El Dorado. Czarne złoto którym jest kawa proponuje nam nowe spojrzenie na taką kawę. Nie chcesz kwasowości ale potrzebujesz dużej dawki słodyczy bez kofeiny? Ta kawa jest dla Ciebie! Czego chcieć więcej po cięzkim dniu w pracy, albo przed pracą?
Nowość
Trigger - kawa ziarnista o niskiej zawartości kofeiny Lowcaf Batch Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 07.07.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty o niskiej zawartości kofeiny pochodząca z Rwandy i Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłek, malin, karmelu i toffi.Kraj: Rwanda / BrazyliaRegion: Gitega, Gitwe, Gishyita / Cerrado MineiroFarma: lokalne farmy z regionó Gitega, Gitwe, Gishyita / Fazenda São PedroMetoda obróbki: Decaf CO2/AnaerobicOdmiana: Red Bourbon / Catucai 2SLPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu:85 / 100 punktówOPINIA ROASTERABatch Brew Lowcaf jest odpowiedzią na potrzeby naszych klientów - połączenie bardzo niskiej zawartości kofeiny bez rezygnacji z tego, co sprawia, że kochamy kawe - dobrego smaku! Blend 80% kawy bezkofeinowej z cytrusową kawsowością z 20% kawy o wyrazistym fermentowanym profilu, daje super soczysty i zbalansowany blend! Na zdrowie!PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II)1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
Instagram

coffeedeskpl Zaparz herbatę i poczuj... wyż aromatyczny! Biała herbata miesiąca Pai Mu Tan z gruszką, różą, brzoskwinią i odrobiną melisy od @dworzysk - idealna na słoneczny dzień (nawet jeśli za oknem chmury). Na ciepło? Rewelka. Do lemoniady? Poezja. Do poprawy humoru? Obowiązkowo. Zrób sobie pogodę ducha w kubku!

solidInstagramElements.general.date.daysAgo solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

Instagram

coffeedeskpl 🍊 Przelew Miesiąca w lipcu to: Kolumbia Tablón de Gómez od @haybcoffee. Miodowo-borówkowa poezja smaku z nutą dojrzałych cytrusów. Jasno palona, idealna do alternatywnych metod parzenia - drip, Chemex, AeroPress czy French Press. To efekt kolektywnej pracy 40 kolumbijskich farmerów i pasji roastera @drumxroaster, który zna tę kawę od ziarenka do filiżanki. Kawa dostępna jest online oraz na półkach w każdej @kawiarniacoffeedesk 👋🏻

solidInstagramElements.general.date.daysAgo solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

Instagram

coffeedeskpl 🍊 Przelew Miesiąca w lipcu to: Kolumbia Tablón de Gómez od @haybcoffee. Miodowo-borówkowa poezja smaku z nutą dojrzałych cytrusów. Jasno palona, idealna do alternatywnych metod parzenia - drip, Chemex, AeroPress czy French Press. To efekt kolektywnej pracy 40 kolumbijskich farmerów i pasji roastera @drumxroaster, który zna tę kawę od ziarenka do filiżanki. Kawa dostępna jest online oraz na półkach w każdej @kawiarniacoffeedesk 👋🏻

solidInstagramElements.general.date.daysAgo solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

coffeedeskpl Nie potrzebujesz sprzętu za miliony monet, żeby zrobić cold brew. Wystarczy kawa, trochę czasu i… kubek, słoik, albo nawet wiadro. W naszym nowym konkursie Effortless Cold Brew razem z @haybcoffee nagradzamy najbardziej kreatywne (czyt. najbardziej odjechane) sposoby na domowe cold brew. W kubku, w słoiku, a może w... konewce? Wszystkie chwyty dozwolone! Pokaż nam, jak robisz cold brew po swojemu. Liczy się pomysł, zabawa i dystans, nie fotogeniczny sprzęt. Niech kawa się chłodzi, a kreatywność przelewa! Szczegóły i regulamin konkursu znajdziesz w bio: @coffeedeskpl 📲

solidInstagramElements.general.date.daysAgo solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

Instagram

coffeedeskpl Nasze kultowe ESKO - espresso w świeżej odsłonie - ale spokojnie, w środku wciąż czeka ta sama słodycz, czekolada i jakość, którą znacie z naszych kawiarni. I w tym miesiącu to właśnie ono zostało wybrane na Kawę Miesiąca! 🇧🇷 Ziarna z brazylijskiego kolektywu Sancoffee, wypalone przez @hardbeans, we współpracy z @kawiarniacoffeedesk. 🍫 Ciemne palenie, idealne pod espresso i kawiarkę - smak suszonych fig, orzechów i czekolady. 👀 Nowe opakowanie, ale klasyka smaku w środku.

44 solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

coffeedeskpl No to teraz będzie sentymentalnie, bo nasza pierwsza ever kawiarnia kończy w tym roku 10 lat 🥺 kiedy to minęło? Nie wiemy, ale na pewno była to niesamowita przygoda w towarzystwie najwspanialszych na świecie osób 💫 W ten weekend zamierzamy celebrować i świętować, przed nami zarówno koncert @leski.co jak i DJ set @lukaszwichlacz 🕺 nie wspominając też o morzu dobrej kawy, cuppingach, warsztatach i tradycyjnie już… torcie 🎂 Zapraszamy Was baaardzo serdecznie do Kołobrzegu, miło będzie się zobaczyć, powspominać i pozbijać piąteczki 💖

14 solidInstagramElements.feed.viewOnInstagram

Sklep z kawą, herbatą i akcesoriami - Coffeedesk.pl

DARMOWA DOSTAWA

Szybka dostawa kurierem lub do paczkomatu.

Sklep z kawą, herbatą i akcesoriami - Coffeedesk.pl

EKSPRESOWA PRZESYŁKA

Nasz rekord to 24h od złożenia zamówienia.

Sklep z kawą, herbatą i akcesoriami - Coffeedesk.pl

365 DNI NA ZWROT

Masz czas, żeby zmienić zdanie, więc luzik.

Sklep z kawą, herbatą i akcesoriami - Coffeedesk.pl

MALUJEMY RYSUNKI

Do paczki możesz zamówić dedykowany rysunek.

Sklep z kawą, herbatą i akcesoriami - Coffeedesk.pl

PAKUJEMY NA PREZENT

Każde zamówienie możemy zapakować na prezent.

Coffeedesk - Sklep z Kawą i Herbatą

Coffeedesk to nie tylko sklep z kawą i herbatą, ale także miejsce, w którym dzielimy się z Wami pasją do przyrządzania i picia najlepszej kawy pod słońcem. Nieustannie pracujemy nad tym, aby nasze herbaty i kawy były zawsze najwyższej jakości, a akcesoria do ich parzenia dobieramy dla Was z niezwykłą starannością. Nie przypadkiem na nasze motto wybraliśmy hasło „Supreme Service" („Najlepsza obsługa") - perfekcyjna obsługa klienta to dla nas priorytet.

Blog o kawie tworzony we współpracy z najlepszymi baristami w Polsce jest do Waszej dyspozycji w każdej chwili, gdy potrzebujecie informacji na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Znajdziecie tam nowości i smaczki ze świata kawy i herbaty, informacje o aktualnych wydarzeniach, recenzje kaw i akcesoriów, a także ciekawostki z życia naszej firmy. Szczególną uwagę przykładamy do wyjaśnienia Wam zasad i sposobów parzenia kawy, byście w łatwy sposób mogli dobrać odpowiednie dla Was produkty w naszym sklepie internetowym z kawą.

Sklep z kawą

Coffeedesk to miejsce, w którym znajdziecie kawę renomowanych światowych marek i palarni. Choć naszym zdaniem świeżo zmielone ziarna smakują najlepiej, w ofercie sklepu nie brakuje również kawy mielonej, takich włoskich marek jak Illy czy Pellini. Z niezmienną dokładnością wybieramy i recenzujemy dla Was kawy miesiąca, by prezentować nowe smaki dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego z kawami.

Wasze ulubione marki: włoska Arcaffe i szwedzki Johan&Nyström

Coffeedesk to przede wszystkim sklep z kawą. W naszej ofercie posiadamy włoską kawę speciality Arcaffe, która przypadnie do gustu miłośnikom ciemniej palonych ziaren. Sprawdzą się one w ekspresach ciśnieniowych, a także naszych sklepowych kawiarkach i odwdzięczą się wyśmienitym, gęstym espresso. Dla koneserów kaw jednorodnych w naszym sklepie internetowym z kawą zadbaliśmy o dostępność ziaren ze szwedzkiej palarni Johan&Nystrom.

Kawa speciality dla prawdziwych smakoszy

Chcemy, by kawa, którą Wam oferujemy była najlepszą z możliwych, dlatego w naszym sklepie z kawą znajdziecie ponad 400 produktów jakości speciality. Wybierając ziarna z najwyższej półki macie gwarancję niepowtarzalnego i zaskakującego smaku, który zachwyci każdego kawowego konesera.

Sklep z akcesoriami do parzenia kawy

Coffeedesk to miejsce, które udostępnia Wam duży wybór akcesoriów do kawy. Nasz sklep z kawiarkami, młynkamiekspresamidripami i innymi akcesoriami do alternatywnych metod parzenia kawy jest rajem dla prawdziwych miłośników kawy.

Top akcesoria: Hario, AeroPress i Loveramics

Uwielbiamy alternatywne metody parzenia kawy i dlatego w ofercie naszego sklepu z akcesoriami do kawy znajdziecie szeroki wachlarz produktów marki Hario. Od dripów, przez młynki, serweryfiltry, aż po starannie dobrane przez nas zestawy startowe do parzenia kawy dla początkujących. Posiadając dripa musicie koniecznie zadbać o elegancki czajnik - polecamy te od Fellow! Dla miłośników różnorodnych smaków najlepszym wyborem będzie AeroPress, dzięki któremu Wasza kawa stanie się niepowtarzalna. Piękna i minimalistyczna ceramika od Loveramics to niezastąpione naczynia do serwowania kawy. W ofercie naszego sklepu z akcesoriami do kawy znajdziecie m.in. filiżanki, kubki, cukiernice i dzbanki do zaparzania herbaty.

Parzenie kawy w domu i akcesoria dla profesjonalistów

Dla miłośników tradycyjnego espresso mamy w naszym sklepie z kawiarkami dział świetnej, włoskiej marki Bialetti. To idealny i przystępny cenowo wybór dla osób, które mają niewiele czasu, ale nie wyjdą z domu przed wypiciem małej czarnej. Dla wielbicieli pięknego designu w swojej kuchni polecamy szeroką paletę kolorystyczną ekspresów przelewowych Moccamaster. Ceniący przystępne cenowo rozwiązania, wybiorą natomiast jeden z ekspresów automatycznych Melitta. W naszym sklepie z akcesoriami do parzenia kawy nie zabrakło wyposażenia do biura czy kawiarni. Z myślą o wymagających klientach w naszym asortymencie posiadamy szeroki przekrój ekspresów automatycznych marki Jura, profesjonalne młynki automatyczne Baratza Eureka, wagi Acaia oraz dzbanki i tampery dla baristów od Motta. Dbamy także o higienę Waszych urządzeń, dlatego polecamy produkty do czyszczenia Urnex. Wśród naszych ulubieńców są również ręcznie składane młynki Comandante, przez wielu uważane za najlepsze ręczne młynki na świecie.

KeepCup i Asobu - designerskie kubki w naszym sklepie z akcesoriami do kawy

Dla osób, które rzadko piją kawę w domu i lubią mieć pod ręką swój ulubiony napój oferujemy bogaty wybór kubków termicznych Asobu. Akcesoria KeepCup to natomiast kolorowe, cieszące oko kubki, które z powodzeniem sprawdzą się na biurku lub w domowym zaciszu.

Sklep z herbatą

W naszej ofercie znajdują się wyselekcjonowane herbaty, które ze względu na różnorodne kombinacje smakowe trafią w gusta miłośników niepospolitych, gorących naparów. Nie mogło u nas zabraknąć najwyższej jakości japońskiej zielonej herbaty - matcha, która słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. A także yerba mate, czyli pobudzającego naparu z Ameryki Południowej.

Różnorodne smaki od Teapigs

Najbardziej oryginalne mieszanki w naszym sklepie z herbatami to z pewnością Teapigs. Smak kopru włoskiego z lukrecją czy popcornu to dopiero początek! Dbamy o Waszą wygodę, dlatego obok herbat sypanych, znajdziecie u nas również herbatę w saszetkach. Pojedyncze opakowania to świetny wybór, jeśli nie możecie się zdecydować na wybór konkretnego smaku.

Zaparzacze do herbaty

W naszym sklepie z herbatą oferujemy również szeroki wybór akcesoriów do jej parzenia. Zaparzacze Bodum to eleganckie i funkcjonalne urządzenia, które powinien posiadać w swojej kuchni każdy miłośnik herbaty. Eleganckie, wykończone drewnem akcesoria do parzenia herbaty oferuje również Hario. Nie zapominajcie też o pięknej, minimalistycznej ceramice od Loveramics! Coffeedesk to miejsce, w którym dobra kawa jest zawsze na pierwszym miejscu!