Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Na Coffeedeskowej półce

Bestseller
Melitta Passione OT Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: Melitta

Melitta Passione OT (F53/1-101) to nowoczesny ekspres ciśnieniowy do użytku domowego. Wśród jego największych zalet można wymienić możliwość przygotowania 10 specjałów kawowych - w tym kaw mlecznych, programowanie własnych przepisów oraz czytelny panel z kolorowym wyświetlaczem. W zestawie z plastikowym pojemnikiem na mleko.   One-Touch – Jedno dotknięcie Na co masz ochotę? Café crème, espresso, ristretto, lungo, cappuccino czy latte macchiato? Tych 10 rodzajów kawy zostało fabrycznie zaprogramowanych i można je wybrać bezpośrednio na panelu, za jednym dotknięciem lub poprzez książkę z przepisami. Best Aroma System Smak należy do kawy, nie do powietrza – funkcja "Bean to Cup" zapewnia, że tylko odpowiednia ilość ziaren jest świeżo mielona i zostaje natychmiast zużyta. Proces wstępnego parzenia i ekstrakcji (Aroma-Extraction System A.E.S.) zadba o perfekcyjny rozwój smaku kawy. Uszczelka pokrywy pojemnika na ziarna kawy Aromasafe® zapewnia ochronę aromatu i smaku ziaren kawy na dłużej. Nowoczesny, kompaktowy design Passione® OT nie tylko zachwyca swoim pięknym designem, ale także zajmuje mało miejsca, dzięki czemu wszędzie się zmieści. Zaokrąglone krawędzie i wysokiej jakości tacka ociekowa ze stali nierdzewnej sprawiają, że dyskretnie przyciąga wzrok. Włoski proces przygotowania Kawa? Mleko? Spienione mleko? Jaka była właściwa kolejność? Dobrze, jeśli znasz oryginalne włoskie receptury. Sprytny włoski proces przygotowywania gwarantuje, że składniki są dodawane we właściwej kolejności. W końcu, kto jest w stanie pamiętać, że do latte macchiato espresso dodaje się tylko po mleku i spienionym mleku? Nawiasem mówiąc, w przypadku cappuccino jest odwrotnie... 10 rodzajów napojów kawowych Czy lubisz różnorodność? Twój w pełni automatyczny ekspres do kawy spełni wiele Twoich życzeń. Wybierz jeden z czterech klasyków – espresso, café crème, cappuccino lub latte macchiato – za pomocą tylko jednego dotknięcia. Użyj funkcji książki z przepisami by uzyskać kolejne 6 wariantów kawy – ristretto, lungo, americano, espresso macchiato, café latte i café au lait. Double Cup Mode (tryb dwóch filiżanek) Razem lepiej – w trybie Double Cup możesz przygotować dwie filiżanki espresso lub café crème w tym samym czasie. To dobre rozwiązanie również dla tych, którzy piją dużo kawy. Dozownik All-in-One z podświetleniem LED Podstaw filiżankę, wybierz kawę... a potem idź po ciastka? Pomimo, że ekspres posiada oddzielne dysze do kawy, mleka i gorącej wody, nie ma potrzeby przesuwania filiżanki podczas przygotowania kawy. Abyś mógł używać oryginalnych, wysokich szklanek do latte macchiato, dozownik regulowany jest na wysokość do 135 mm, bez użycia specjalnych narzędzi. Specjalne udogodnienie dla tych, których rano drażni światło - zintegrowane oświetlenie LED umożliwi przygotowanie kawy w słabym świetle. Kolorowy wyświetlacz TFT Kolorowy wyświetlacz TFT wysokiej rozdzielczości zapewnia możliwość intuicyjnej i łatwej obsługi. Czytelne instrukcje podane krok po kroku prowadzą przez menu. Wyjmowana jednostka zaparzania Byłoby miło, gdyby to było proste, prawda? Dzięki Melitta® jest... Całą jednostkę zaparzania można wyjąć i łatwo  wyczyścić. Wnętrze urządzenia dzięki temu również jest łatwo dostępne i można je bez problemu czyścić. Łatwe czyszczenie parą Szybkie i higieniczne - za każdym razem, gdy wypijesz napój z mlekiem, Twój w pełni automatyczny ekspres wyczyści części mające kontakt z mlekiem. Po naciśnięciu przycisku gorąca woda i para zaczynają dokładne czyszczenie. A Ty możesz po prostu cieszyć się kawą. Elastyczny, dołączany system mleczny W zepsutym mleku nie ma nic śmiesznego. Dobrą wiadomością jest to, że system mleczny w dozowniku jest całkowicie oddzielony od systemu kawy i jest łatwy do odłączenia i  czyszczenia, a nadający się do zmywania w zmywarce  pojemnik na mleko zmieści się w dowolnej lodówce. Automatyczne czyszczenie oraz usuwanie kamienia Passione® OT automatycznie wskazuje na wyświetlaczu, kiedy potrzebne jest czyszczenie lub odkamienianie. Program czyszczenia i usuwania kamienia można w łatwy sposób wywołać w menu. Funkcje oszczędzania energii Passione® OT jest wyposażony w programowalny tryb oszczędzania energii, funkcję programowalnego wyłącznika oraz 0-watowy wyłącznik ręczny i posiada pakiet oszczędzania energii. Misja eco & care Opracowaliśmy etykietę, która pomaga konsumentom wybrać urządzenie gwarantujące świadome użytkowanie. Takie działanie jest zgodne z naszym systemem wartości.
Bestseller
Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon 1kg

Producent: Etno Cafe

Data palenia: 04.01.2024

Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon to 100% Arabica pochodzenia brazylijskiego, wypalana przez wrocławską palarnię Etno. Kawa idealnie sprawdzi się zarówno w roli espresso - zwłaszcza tego zaparzonego z pomocą ekspresu ciśnieniowego lub w tradycyjnej kawiarce - a także zaparzona w ekspresie przelewowym. Produkt ma postać ziaren, które uwalniają swój smak i aromat dopiero w trakcie samodzielnego mielenia. Kawa Brazil Yellow Bourbon pochodzi z upraw brazylijskich, znajdujących się na wysokościach 1150 - 1350 m n.p.m. Ziarno było poddane obróbce natural i wypalone jest w stopniu średnim.   Kawa Etno Cafe Brazil Yellow Bourbon gwarantuje doznania, które przenoszą smakoszy czarnego naparu bezpośrednio do kraju, z którego pochodzą jej ziarna. Napój ma przyjemny aromat i smak, w którym wyczuwalne są nuty orzechów i czekolady. Jednocześnie Brazil Yellow Bourbon to kawa daleka od płaskiego smaku. Wyrazistości nadaje jej delikatna cytrynowa kwasowość, która orzeźwia i odświeża. Zmielone i zaparzone ziarna dają napój gęsty i intensywny. Napój idealnie sprawdza się nie tylko jako skoncentrowana czarna kawa, ale również jako baza do kaw mlecznych. Espresso po zaparzeniu ma wysoką kwasowość, średnią słodycz i mało goryczy. Pełne, ciężkie body przypadnie do gustu każdemu, kto lubi gęste napary. Natomiast słodkie aromaty orzechów i czekolady idealnie komponują się z mlekiem w cappuccino lub flat white. Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon stanowi więc dobry wybór zarówno na pobudzające poranne espresso, jak i wyraźnie słodką popołudniową kawę mleczną. Kraj: Brazylia Region: Minas Wysokość upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Yellow Bouron Obróbka ziarna: Natural
Zestaw AeroPress + Młynek Hario + kawa Hi! Coffeedesk

Producent: AeroPress

AeroPress Original - to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy - Hario Mini Mill Slim Plus to nowa wersja klasycznego młynka Hario Mini Mill. W młynku zastosowano nowy, wzocniony zaczep rączki w kształcie sześciokąta. Nowa wersja charakteryzuje się także ciemniejszym kolorem. Mini Mill Plus to znakomity młynek ręczny do domu i zastosowań przenośnych. Jest praktyczny i poręczny, idealny w podróży, pozwoli szybko i dobrze zmielić Twoją ulubioną kawę. Rozkłada się go w ciągu kilku sekund i czyści spłukując ciepłą wodą. Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 250g - Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.
400,00 zł
Bestseller
Eureka Mignon Specialita Grey - Młynek automatyczny - Jasnoszary

Producent: Eureka

Eureka Mignon to młynek automatyczny do użytku domowego. Specialita to wersja rekomendowana szczególnie do espresso, jednak pozwala także na mielenie w grubszym stopniu. Zadowoli wymagających domowych baristów. Młynek charakteryzuje wyciszona praca silnika, ma kompaktowe wymiary, jest prosty w obsłudze dzięki panelowi dotykowemu i jest wyposażony w żarna zapewniające równe mielenie. Obsługa Młynek obsługuje się poprzez panel dotykowy. Możemy szybko dostosować dozę kawy, zaprogramować przyciski pojedynczej i podwójnej dozy oraz mielić w trybie ciągłym. Na ekranie jest także wyświetlany stan licznika dozy. Wygodę zapewnia także uchwyt widelcowy, na którym kładziemy kolbę. Tuż nad widelcem znajduje się przycisk - po dociśnięciu go kolbą aktywuje się mielenie. Mielenie Młynek jest szczególnie rekomendowany pod espresso. Regulacja stopnia mielenia odbywa się za pomocą wygodnego bezstopniowego pokrętła z oznaczeniami numerycznymi. Przemiał jest równy i powtarzalny. Za mielenie jest odpowiedzialne płaskie żarno z utwardzanej stali, o średnicy 55mm. Wydajność to około 1,4 - 1,8g/s w przypadku mielenia pod espresso i 1,9 - 2,5g przy grubszym mieleniu. Konstrukcja Mignon to także doskonałe, cieszące oko, industrialne wzornictwo. Młynek jest dostępny w wielu wersjach kolorystycznych. Obudowa jest solidna, dobrze spasowana, wykonana z metalu. Zbiornik na ziarno jest przezroczysty, wykonany z tworzywa sztucznego i mieści 300g kawy.  Dodatkowe cechy: - Silnik 310 Watt / 1350 RPM. - ACE - System ograniczający tworzenie się grudek i zapobiegający elektrostatyczności. - Silent Technology - Wyciszona praca silnika w porównaniu do poprzedniej wersji. - Wyprodukowano we Włoszech.
Zestaw AeroPress + kawa Hi! Coffeedesk - Mad Jungle

Producent: AeroPress

AeroPress Original - to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 250g - Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.
Polecany
Bestseller
Baratza Encore - Młynek automatyczny - Czarny

Producent: Baratza

Młynek do kawy Baratza Encore został okrzyknięty przez środowisko kawowe najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zaparzać rewelacyjną kawę w domu. Jest idealny dla rozpoczynających swoją przygodę z czarnym trunkiem, oraz dla bardziej wymagających domowych baristów. Encore to świetna jakość w niskiej cenie.     Design Młynek do kawy Baratza Encore czarny posiada minimalistyczny design, jego obudowa jest kompaktowa i wykonana jest z tworzywa sztucznego, które nie zbiera odcisków palców. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie- kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby. Mielenie odbywa się poprzez przycisk pulsacyjny, dzięki któremu masz pełną kontrolę nad ilością mielonej kawy. Dodatkowo Encore posiada przełącznik włączania i wyłączania. Regulacja mielenia Encore oferuje aż 40 stopni mielenia kawy, od bardzo drobnego do grubego. Sprawdzi się przede wszystkim w metodach przelewowych, takich jak Chemex, Aeropress, dripper, syfon czy french press. Żarna Młynek jest wyposażony w stożkowe żarna z hartowanej stali, produkowane w Europie. Konserwacja młynka jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje kilka sekund. Najważniejsze cechy młynka: - Żarna: Ø 40mm, stalowe, stożkowe - Grubość mielenia (mikrometry): 250 – 1200 - Ilość stopni regulacji: 40 - Prędkość mielenia: 0,8 – 1,1 g/s - Prędkość żarna: 450 RPM - Pojemność hoppera: 227g - Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 142 g - Waga: 3,1 kg   Instrukcja obsługi w języku polskim: Baratza Encore.
Najniższa cena: 698,90 zł
749,00 zł
Bestseller
SIMPLo - Etiopia Ora Filter

Producent: SIMPLo

Data palenia: 03.01.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.   Parzymy Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia. Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne,  suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie.  Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut. Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m. Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki) Metoda obróbki: Washed
Bestseller
Moccamaster KBG 741 Select - Yellow Pepper - Ekspres przelewowy

Producent: Moccamaster

Dlaczego ekspres Moccamaster to najlepszy automatyczny zaparzacz na rynku? Powodów jest kilka: każdy egzemplarz produkowany jest ręcznie w Holandii; przygotowanie dzbanka kawy o idealnej temperaturze od 92 do 96°C zajmie Ci 6 minut; a co najważniejsze, Moccamaster powstał właśnie po to, abyś mógł czerpać przyjemność z wyśmienitej kawy. Kolor: Żółty W Moccamaster KBG Select Yellow Pepper zastosowano kilka ulepszeń w stosunku do podstawowej wersji KBG: - Możliwość zaparzenia całego lub połowy dzbanka. Urządzenie oferuje wybór pomiędzy opcjami parzenia 10 (1,25l) lub 6 (750 ml) filiżanek kawy. Przy zaparzaniu 6 filiżanek strumień wody będzie wolniejszy, co nie zmienia faktu, że nasza kawa będzie smaczna i aromatyczna! - Nowy, dwufazowy element grzewczy. - Inteligentna płyta grzewcza - rozgrzewa karafkę podczas parzenia i automatycznie zmienia tryb na utrzymywanie temperatury po procesie parzenia. - Ulepszony prysznic dla lepszej dystrybucji wody. Najważniejsze funkcje: - temperatura parzenia kawy 92°- 96°C i utrzymanie temperatury 80°- 85°C - zgodne z wymaganiami ECBC/SCAE/SCAA - wyłączanie automatyczne - czas parzenia 5 - 6 minut - dzbanek o pojemności 1,25 litra (ok. 10 filiżanek) - dzbanek z pokrywką i mieszadłem zapewniającym równomierne parzenie kawy - 9-otworowa głowica zraszająca zapewniająca równomierne zwilżanie zmielonej kawy - obudowa z aluminium dostępna w kilku kolorach - element gotujący z miedzi z podwójną osłoną zabezpieczającą - automatycznie regulowana płyta grzejna - uchwyt filtra z automatyczną blokadą kapania - płyta grzejna pokryta specjalną emalią. Ekspresy Moccamaster Yellow Pepper są produkowane w Holandii. Okres gwarancji na każde urządzenie to aż 5 lat!  
Najniższa cena: 998,90 zł
1169,00 zł
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 13.02.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Bestseller
Eureka Mignon - Młynek automatyczny - Srebrny

Producent: Eureka

Eureka od 1920 roku jest liderem w projektowaniu i produkcji młynków do kawy zarówno dla kawiarni jak i profesjonalnych palarni na całym świecie. Dzięki wysokiej jakości, precyzji i niezawodności młynki Eureka stanowią standard jakości w dziedzinie mielenia kawy w ponad 50 krajach. Mały elektroniczny młynek Eureka Mignon składa się z 250-gramowego pojemnika na ziarna kawy i automatycznych trybów mielenia. Dzięki opatentowanej technologii mikrometrycznej w kilku ruchach ustawisz młynek do zmielenia idealnej kawy odpowiadającej Twoim wymaganiom, a zaprogramowane ustawienia będą precyzyjne bez konieczności ciągłego regulowania. Zasilanie/moc 240/50 Hz 025 Kw Pojemność zbiornika 0.25 Kg Żarna Ø 50 mm - Stal utwardzana Kontrola młynka Mikrometryczny regulator Obudowa Aluminium z chromowanymi elementami Szerokość 110 mm Głębokość 170 mm Wysokość 320 mm EUREKA! Od 1920 roku nazwa Eureka stała się synonimem wysokiej jakości konstrukcji, wyglądu i łatwości użytkowania w branży horeca. Eureka zajmuje się produkcją szerokiej gamy młynków do kawy, od typowych urządzeń znajdujących swoje zastosowanie w restauracjach i kawiarniach jak Zenith, po małe młynki Mignon znajdujące swoje zastosowanie w małych punktach sprzedających kawę. Każdy z produktów Eureka jest zaprojektowany i skonstruowany według najwyższych standardów pod względem wytrzymałości i wydajności. Młynki tej firmy to efekt wielu lat i doświadczeń związanych z mieleniem kawy.  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Paper & Tea - Winter Punch No827 - Herbata sypana 100g (outlet)

Producent: Paper & Tea

Świąteczna herbata od Paper & Tea. Bogata w smaku, bezkofeinowa mieszanka korzennych przypraw i suszonych owoców, o aromacie cynamonu i rumu. Słodka i rozgrzewająca niczym grzaniec z pomarańczą - idealna na zimowe wieczory. Składniki: owoce czarnego bzu, hibiskus, imbir, skórki cytrusowe, cząstki buraka, cynamon, płatki róż, czarne porzeczki, cząstki truskawek, goździki, nasiona kardamonu, naturalny aromat rumu, olejek z kory cynamonu, naturalny aromat goździków, naturalny aromat kardamonu. Sposób parzenia: Ilość: 2 łyżeczki / 250ml wody Temperatura wody: 100 stopni Celsjusza Czas: 3/4 minuty (pierwsze/drugie parzenie) Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Najniższa cena: 58,00 zł
58,00 zł
COFFEE PLANT - Etiopia Beshasha Washed Filter 250g (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty brzoskwiniowej, cytrusów i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Agaro, Jimma Metoda obróbki: Washed Odmiana: Heirloom, 74110, 74112 Wysokość upraw: 2000 - 2100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86,25 / 100 pkt.
Najniższa cena: 57,00 zł
57,00 zł
La Cabra - Brazylia Brejinho Natural Omniroast 250g (outlet)

Producent: La Cabra

Data palenia: 14.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach ciemnej czekolady i melasy.  Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Chapada de Minas Producent: Kimunye Metoda obróbki: Natural Odmiana: Catuai Położenie upraw: 850 m n.p.m.
Najniższa cena: 78,00 zł
78,00 zł
Fellow - Carter Slide Mug - Kubek termiczny - Szary 355 ml (outlet)

Producent: Fellow

Carter Slide Mug to wyjątkowy kubek termiczny marki Fellow. Carter Slide Mug jest stworzony na bazie kubka Carter Move Mug, jednak został wyposażony w pokrywkę z przesuwanym zamknięciem. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu.  Stworzony dla ludzi w podróży, pasuje do większości uchwytów na kubki, a pokrywka typu Slide pozwala na otwieranie ustnika jedną ręką. Przesuwane zamknięcie jest szczelne, a ustnik jest wyprofilowany dla większej wygody. Carter wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju. Najważniejsze cechy: - Pojemność: 355 ml. - Materiał: stal nierdzewna, ceramika. - Utrzymywanie wysokiej lub niskiej temperatury do 6 godzin. - W 100% wolny od BPA. - Nie przecieka. - Pasuje do Dripperów V60 (średnica 61 mm), nie jest kompatybilny z zaparzaczem AeroPress. - Pasuje do większości uchwytów na kubki. - Wysokość: 16,9cm z pokrywką, 14,7cm bez pokrywki średnica: 7,7cm. - Kubek należy myć ręcznie.
Najniższa cena: 159,00 zł
159,00 zł
Caffenation - Uganda Elgon Bulambuli Natural Filter 250g (outlet)

Producent: Caffenation

Data palenia: 17.07.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty dżemu figowego i czerwonych owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Uganda Region: Mbale Odmiana: SL34, SL14, SL28 Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: +2000 m n.p.m.
Najniższa cena: 66,00 zł
66,00 zł
KeepCup - Butelka termiczna Helix Thermal Solo 650ml (outlet)

Producent: KeepCup

KeepCup Helix Bottle Thermal to butelka termiczna wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest dostępna w wielu wersjach kolorystycznych, szczelna i długo utrzymuje temperaturę napoju.  Kolor: - zakrętka: stalowy - górna część korpusu: żółty mat - dolna część korpusu: biały mat. Produkty KeepCup wyróżnia niepowtarzalny design, różnorodna kolorystyka i wysoka jakość wykonania. Wybierz swój kolor i ciesz się smakiem kawy, herbaty lub wody w ulubionej butelce!  Butelka jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej typu 18/8 (podwójna ścianka) z elementami z tworzywa sztucznego i silikonu bez BPA w zakrętce - wszystkie materiały są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Podwójne scianki pozwalają utrzymać temperaturę gorących napojów przez 2 godziny i zimnych przez 8 godzin. Górna część oraz zatyczka są zakręcane i szczelna, dzięki czemu nie musisz się martwić o to, że wylejesz zawartość nawet po wrzuceniu butelki do torby czy plecaka. Marka KeepCup od początku istnienia kieruje się dbałością o środowisko naturalne. Korzystając z butelek KeepCup zamiast butelek i kubków jednorazowych, wywierasz mniejszy wpływ na środowisko każdego dnia! Butelki KeepCup Thermal należy myć ręcznie. Wszystkie elementy są odkręcane, a otwory są szerokie, dzięki czemu czyszczenie jest łatwe.
Najniższa cena: 229,00 zł
229,00 zł
Kruve Sifter Base - Silver - Odsiewacz do kawy z 5 sitkami (outlet)

Producent: Kruve

Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Zestaw BASE zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100 i 1400 mikrometrów. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się zarówno do espresso, jak i do metod przelewowych. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler. Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości. Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości. Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać zmieloną kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki zbiorą się na dnie, zbyt grube pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą. Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia  jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.   Kruve Brewler Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Najniższa cena: 385,00 zł
385,00 zł
Solberg & Hansen - Vinter-te 2023 - Herbata sypana 70g (outlet)

Producent: Solberg & Hansen

Solberg & Hansen Vinter-te 2023 to owocowa herbata sypana o smaku ciepłych, soczystych jabłek, przypominająca szarlotkę.    Sposób zaparzania: Czas: 5 - 8 minut Temperatura: 100ºC Ilość: 3g / 100ml Składniki: kawałki jabłek, kawałki ananasa (ananas, cukier, kwas cytrynowy), skórki dzikiej róży, kawałki karmelu (cukier,  mleko skondensowane, syrop glukozowy, pełne mleko w proszku ), kawałki gruszki, aromat, skórka cytrusów, cynamon, plasterki jabłka, porzeczki. Alergeny: Mleko
Najniższa cena: 37,00 zł
37,00 zł
Hard Beans - Honduras Katia Duke San Isidro Natural Filter 250g (outlet)

Producent: Hard Beans

Data palenia: 12.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające czekoladę, toffi, pomarańczę i czerwoną porzeczkę. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Copan Metoda obróbki: Natural Odmiana: Catuai, Obata Położenie upraw: 1300 m n.p.m.
Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon 250g (outlet)

Producent: Etno Cafe

Data palenia: 13.11.2023

Ziarna z Brazylii, wypalane przez wrocławską palarnię Etno. Palone w średnim stopniu, sprawdzą się w espresso i ekspresach przelewowych. Yellow Bourbon to klasyk - espresso po zaparzeniu ma wysoką kwasowość, średnią słodycz i mało goryczy. Pełne, ciężkie body przypadnie do gustu każdemu, kto lubi gęste napary. W smaku można wyczuć nut orzechów i czekolady. Dobrze komponuje się z mlekiem dając bardzo słodkie napoje, jednak równie doskonale smakuje jako pierwsze poranne espresso. Kraj: Brazylia Region: Minas Wysokość upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Yellow Bouron Obróbka ziarna: Natural
Najniższa cena: 34,00 zł
34,00 zł
Bestseller
Oatly - Napój owsiany Barista Edition 1L

Producent: Oatly

Oatly to seria napojów roślinnych stanowiących świetną alternatywę dla mleka krowiego. Są bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały. Napoje Oatly to produkty naturalne, przyjazne środowisku oraz zwierzętom, które są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a także dla osób uczulonych na mleko. Nie zawierają nabiału, ani laktozy, dlatego są doskonałym wyborem również dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć mleko krowie ze swojej diety.   Napój owsiany Oatly Barista Edition to świetny dodatek do porannego musli, owsianki i koktajli owocowych. Ma on wiele zastosowań – jest doskonałym składnikiem deserów, śniadań czy napojów (np. kakao, kawy)  oraz stanowi idealną bazę do zup i sosów. Dobrze sprawdzi się jako składnik ciast, naleśników oraz wszelkich innych przepisów wymagających wykorzystania mleka krowiego. Oatly Barista to produkt stworzony dla baristów, który jest w 100% roślinny. Doskonale się pieni, ma odpowiednią gęstość i sprawdza się w latte artach. Może być on wykorzystywany zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych baristów. Jego konsystencja oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawia, że możliwe jest osiągnięcie idealnego stopnia spienienia zarówno do latte, jak i cappuccino. Napój jest przygotowany z owsa, dzięki czemu nie jest zbyt słodki, ani ciężki. Napój owsiany Oatly Barista ma prosty skład, nie zawiera zbędnych dodatków, ani konserwantów. Jest doskonałym źródłem błonnika, białka, a także witaminy D, B2 i B12.   Składniki: Baza owsiana (woda, owies 10%), olej rzepakowy, regulator kwasowości (fosforan dipotasowy), węglan wapnia, fosforany wapnia, sól jodowana, witaminy (D2, ryboflawina, B12).
Polecany
Wybór Coffeedesk
PRZELEW MIESIĄCA: Coffeelab - Rwanda Intego Gasharu Anaerobic 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 19.02.2024

Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jagód, winogrona i owoców tropikalnych. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Macuba Sector, Nyamasheke Metoda obróbki: Anaerobic Odmiana: Bourbon Położenie upraw: 1800 - 2110 m n.p.m.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Polecany
Bestseller
Zestaw kawiarka New Venus 4tz + kawa Bialetti

Producent: Bialetti

Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml. Bialetti Perfetto Moka Nocciola to niezwykła, włoska mieszanka kawy Arabiki z Kolumbii (80%) oraz kawy Robusty (20%). Tę aromatyczną kawę wzbogacono naturalnym ekstraktem i aromatem orzechów laskowych, czemu zawdzięcza swój smak i zapach. Ziarna kawy zostały wypalone w tradycyjny sposób aż do uzyskania ciemnego profilu wypalenia. Kawa ma orzechowo-słodki smak oraz gęstą teksturę, która pozwala na wspomnienie Włoch, czyli miejsca pochodzenia tej kawy.
238,90 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Trigger - Rwanda Gicumbi Natural 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 21.02.2024

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez Trigger. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Kawa odmiany botanicznej Red Bourbon poddana została obróbce naturalnej - wisienki wysuszone zostały na tradycyjnych, afrykańskich łożach, dzięki czemu zyskała dużo słodyczy dojrzałych czerwonych owoców kojarzonej z dżemem oraz suszonymi owocami. Aromat transparentny i złożony - naprzemiennie nuty z grupy aromatów enzymatycznych - kwiatów oraz truskawek, jagód i rabarbaru. Kwasowość kawy jest orzeźwiająca, ale dobrze wsparta słodyczą. Kawa ma średnie, ale gładkie i otulające body. We flavour pojawiają się dodatkowo nuty czarnej herbaty. Kawa kończy się posmakiem, w którym dominują aromaty karmelu, mlecznej czekolady i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gicumbi Obróbka: Natural Odmiana: Red Bourbon Stacja: Nova Coffee Des Mamas Położenie upraw: 1450 - 1500  m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt Stacja Nova Coffee znana wcześniej znana pod nazwą COOGIPROCA znajduje się w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. W uprawie kawy najwyższej jakości pomaga wulkaniczna, żyzna gleba, optymalna ilość opadów i temperatura. Des Mamas pochodzi z plantacji prowadzonej przez kobiety oraz jest skupiona na działaniach mających na celu edukację kobiet w Rwandzie.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Bestseller
Illy Classico - Classic Roast - Kawa ziarnista

Producent: Illy

To espresso jest równowagą siły i gładkości. Kwintesencja  wyraźnego aromatu czekolady,  karmelu i lekkiej nutki kwiatów. To blend  dziewięciu najwyższej jakości ziaren Arabiki (100%). Ponad połowa z nich pochodzi z Brazylii, co wpływa na niepowtarzalny aromat. Pozostałe rodzaje pochodzą z Afryki i Ameryki Środkowej - co nadaje kawie ton słodyczy. Kawa jest szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych.   Średni/Ciemny stopień palenia 100% Arabica Niska zawartość kofeiny - ok. 1,5% Opakowanie: 250g (ziarno)
Najniższa cena: 29,90 zł
36,90 zł
Polecany
Bestseller
Zestaw kawa Arcaffe 2x1kg

Producent: Arcaffe

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia. Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu. Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia. Receptura: Doza: 16 g Uzysk: 32-36g Czas ekstrakcji: 27-32 sek. Temp: 94 C Ziarna, które znajdują się w mieszance to: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom. Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/  
278,00 zł
Arcaffe - Dona Lucero Espresso 1kg

Producent: Arcaffe

Kawa ziarnista z Gwatemali wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy i przyjemnej kwasowości cytrusów.  Projekt Doña Lucero rozpoczął się w 2020 roku w prowincji Petatán, regionie Huehuetenango na północno-zachodnim Gwatemali, gdzie uprawy kawy rozciągają się na kilometry dzięki żyznej glebie i korzystnym warunkom klimatycznym. Współpraca między firmą Amka a CSC - Certified Specialty Coffee, którego Arcaffè jest współzałożycielem, rozpoczęła się w celu rozwoju produkcji, możliwości handlowych i poprawy warunków życia 80 kobiet - producentek kawy znajdujących się w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. W Gwatemali, podobnie jak w większości krajów produkujących kawę, rolnicy nie są świadomi jakości swojego produktu i sprzedają produkt po zaniżonych cenach. Często zapłata ledwo pokrywa koszty, ale rolnicy akceptują niskie stawki, ponieważ są biedni, muszą szybko sprzedać swoje zbiory i nie mają alternatywy, zwłaszcza jeśli są kobietami. Celem Amka i CSC było promowanie rozwoju produkcji małych producentów. Zapewnili oni szkolenie obejmujące kwestie produkcji kawy, roli kobiet, dystrybucję materiałów i produktów rolnych oraz specjalistyczną pomoc w poprawie technik uprawy, aż po zbieranie kawy. Już od pierwszych sampli eksperci CSC Certified Specialty Coffee potwierdzili wysoką jakość zbiorów, które od razu otrzymały etykietę, która jest nadawana tylko wysokojakościowym kawom. Dzięki temu producenci otrzymali znaczną premię - „wzrost dochodów o prawie 50%”. „Kobiety w Gwatemali kazdego dnia walczą z dyskryminacją, która utrudnia im życie pod względem ekonomicznym, osobistym i społecznym” - mówi Fabrizio Frinolli Puzzilli, prezes Amka. „Przez pierwsze dwa lata ciężko pracowaliśmy, a kawa, która trafiła do Włoch, importowana i zakupiona przez CSC, to historia zaangażowania 80 kobiet biorących udział w projekcie. Kobiety, które mocno wierzyły w projekt i ciężko pracowały, aby udowodnić swoje ogromne zdolności jako producentki. Kawa nosi nazwę Doña Lucero, na cześć Lucero, gwatemalskiej kobiety, która pracowała z Amką przez ponad 10 lat - odważnej i prawdziwej wojowniczki. Jej duch i wszystko, czego nauczyła nas przez tyle lat pracy w terenie, są w każdej filiżance tej kawy, która pachnie wolnością i autonomią”. Na pytanie „Co o tej kawie powinna widzieć osoba, która ją pije?”, prawie jednomyślną odpowiedzią 80 kobiet zaangażowanych w projekt było: „Ilość pracy i wysiłku, jaka za nią stoi, jest znacznie większa niż można sobie wyobrazić”. Dzięki różnicy cenowej w porównaniu z rynkową średnią oraz darmowej dostawie nawozów, po raz pierwszy kobiety zaangażowane w projekt poczuły się  docenione. Ponadto ten projekt kładzie podwaliny pod pewne istotne zmiany, przede wszystkim ekonomiczną niezależność. Kwota za kawę jest bowiem wypłacana bezpośrednio kobietom, aby podkreślić, że są one wyłącznymi beneficjentkami dochodów wynikających z ich pracy.
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Trigger - Rwanda Gicumbi Natural 1kg

Producent: Trigger

Data palenia: 21.02.2024

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez Trigger. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Kawa odmiany botanicznej Red Bourbon poddana została obróbce naturalnej - wisienki wysuszone zostały na tradycyjnych, afrykańskich łożach, dzięki czemu zyskała dużo słodyczy dojrzałych czerwonych owoców kojarzonej z dżemem oraz suszonymi owocami. Aromat transparentny i złożony - naprzemiennie nuty z grupy aromatów enzymatycznych - kwiatów oraz truskawek, jagód i rabarbaru. Kwasowość kawy jest orzeźwiająca, ale dobrze wsparta słodyczą. Kawa ma średnie, ale gładkie i otulające body. We flavour pojawiają się dodatkowo nuty czarnej herbaty. Kawa kończy się posmakiem, w którym dominują aromaty karmelu, mlecznej czekolady i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gicumbi Obróbka: Natural Odmiana: Red Bourbon Stacja: Nova Coffee Des Mamas Położenie upraw: 1450 - 1500  m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt Stacja Nova Coffee znana wcześniej znana pod nazwą COOGIPROCA znajduje się w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. W uprawie kawy najwyższej jakości pomaga wulkaniczna, żyzna gleba, optymalna ilość opadów i temperatura. Des Mamas pochodzi z plantacji prowadzonej przez kobiety oraz jest skupiona na działaniach mających na celu edukację kobiet w Rwandzie.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!