Motta Tamper czerwony 54 mm (outlet)

Producent: Motta

Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18. Uchwyt  w kolorze czerwonym. Dane techniczne: Średnica 54 mm Podstawa tampera płaska Ergonomiczny drewniany uchwyt Wysokość: 100 mm Waga: 350 g
Bodum Biasca - Zaparzacz do herbaty na zimno 1.2l (outlet)

Producent: Bodum

Biasca to naczynie do przygotowywania herbaty na zimno od Bodum. Ten prosty zaparzacz jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowania orzeźwiającego napoju na letnie dni! Przygotowanie herbaty przebiega przy użyciu zimnej wody. Wystarczy wsypać ulubioną herbatę, zalać ją zimną wodą i wstawić butelkę do lodówki. Taki sposób przygotowania zapewnia łagodny i bogaty smak, bez nuty goryczy. Filtr w górnej części butelki zatrzymuje liście w jej wnętrzu, dzięki czemu otrzymujemy klarowny napar. Jednorazowo możesz przygotować około 1,2 litra naparu. Świetnie sprawdza się także do przygotowywania smakowej wody, do której zamiast herbaty dodajemy ulubione owoce.
Sage OracleTM ekspres do kawy BES980BSS srebrny (outlet)

Producent: Sage

Sage - The Oracle (BES980BSS) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Największe zalety: - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Automatyczne mielenie i ubijanie kawy. - Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla doskonałego rozwinięcia smaku. - Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany. - Dwa oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary umożliwiają jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy. - Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z wbudowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy. - Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1°C. - Regulowane ciśnienie ekstrakcji kawy. Ekspres Oracle posiada funkcję automatycznego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania wyśmienitego napoju. Ekspres umożliwia ekstrakcję espresso i przygotowanie mleka w tym samym czasie, dzięki temu Twoje ulubione latte lub cappuccino powstanie w przeciągu paru minut. Doskonała filiżanka kawy wymaga prawidłowo przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, precyzyjnej temperatury i odpowiedniego ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji. Sercem profesjonalnego ekspresu the Oracle jest system grzewczy z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1°C oraz oddzielny bojler do produkcji pary zapewniający stałe jej podawanie).  Dzięki temu systemowi można jednocześnie przygotowywać kawę w optymalnej temperaturze, osiągając najlepszy smak, oraz spieniać mleko. Ponadto, głowica zaparzająca wyposażona jest w grzałkę, która zapewnia, że w czasie pełnego procesu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Wbudowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami automatycznie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku. Sage BES980 należy do liderów w swojej kategorii dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Szybko i łatwo możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego oraz czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia lub temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia podczas ekstrakcji, co zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie posiada także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo zwiększa ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy. Szybkie ogrzewanie, napełnianie pojemnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, automatyczne włączanie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które wyposażony jest profesjonalny ekspres kolbowy Sage BES980.   Funkcje dodatkowe: System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary. Wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia. Programowanie temperatury i struktury mleka. Duża filiżanka kawy poprzez wciśnięcie jednego przycisku. Ustawiona wstępnie ilość kawy 22 gramów na najlepsze espresso. Wskaźnik ciśnienia wewnątrz uchwytu filtra. Funkcja automatycznego uruchamiania. Bezpiecznik termiczny przeciw przegrzaniu. Włoska pompa 15-barowa. Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary lub gorącej wody. Oddzielny przewód gorącej wody. Komercyjna obrotowa dysza parowa 360° z 3 otworami. Wyjmowane naczynie na wodę o pojemności 2,5 l z wbudowanym filtrem wodnm. Powierzchnia do podgrzewania filiżanek. System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym. Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me! Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86 – 96°C. Programowanie temperatury pary (mleka). Dokładna temperatura wody (PID). Optymalne ciśnienie wody (OPV). Programowanie czasu ekstrakcji lub pojemności ekstrakcji dla 1 lub 2 filiżanek. Funkcja ustawiania czasu i wydajności parzenia wstępnego. 3x wyświetlacz LCD – grubość mielenia ziaren kawy, ustawienia, informacja o przygotowaniu kawy i mleka. Funkcja automatycznego uruchamiania. Funkcja ustawiania zegara. Funkcja automatycznego wyłączania. Funkcja odkamieniania. Funkcja przywracania ustawień fabrycznych. Ręczne ustawianie pojemności kawy. Moc 2400 W. Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem. Wymiary (wys. x szer. x gł.): 45,5 × 37 × 41 cm. W zestawie znajdziesz również: 58 mm nierdzewna kolba. Pojemnik na kawę mieloną. Naczynie nierdzewne do spieniania mleka. Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek. Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek. Imbus. Przetyczka do czyszczenia. Tester twardości wody. Wymienny filtr wody.  
Eureka Mignon Brew Pro 55 White młynek automatyczny (outlet)

Producent: Eureka

Eureka Mignon to młynek automatyczny do użytku domowego. Brew Pro to najbardziej zaawansowana wersja przeznaczona do mielenia kawy pod przelewowe metody parzenia. Sprawdzi się u użytkowników ekspresów przelewowych, dripperów, Chemexow, AeroPressów i wszelkich akcesoriów do alternatywnych metod parzenia. Zadowoli najbardziej wymagających domowych baristów. Młynek  ma kompaktowe wymiary, jest prosty w obsłudze dzięki panelowi dotykowemu i jest wyposażony w żarna zapewniające równe mielenie.   Obsługa Młynek obsługuje się poprzez panel dotykowy. Możemy szybko dostosować dozę kawy, zaprogramować dwie dozy oraz mielić w trybie ciągłym.  Mielenie Młynek pozwala na mielenie kawy pod przelewowe metody parzenia - regulacja stopnia mielenia odbywa się za pomocą wygodnego bezstopniowego pokrętła z oznaczeniami numerycznymi. Przemiał jest równy i powtarzalny. Za mielenie jest odpowiedzialne płaskie żarno z utwardzanej stali, o średnicy 55mm. Wydajność to około 1,9 - 2,5g/s. Konstrukcja Mignon to także doskonałe, cieszące oko, industrialne wzornictwo. Młynek jest dostępny w wielu wersjach kolorystycznych. Obudowa jest solidna, dobrze spasowana, wykonana z metalu. Zbiornik na ziarno jest przezroczysty, wykonany z tworzywa sztucznego i mieści 300g kawy.  Dodatkowe cechy: - Silnik 260 Watt / 1350 RPM. - ACE - System ograniczający tworzenie się grudek i zapobiegający elektrostatyczności. - Silent Technology - Wyciszona praca silnika. - Wyprodukowano we Włoszech.
Motta Dzbanek Aurora 1 L (outlet)

Producent: Motta

Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka wykonany przez Motta Metallurgica – jedną z najlepszych włoskich fabryk produkujących przedmioty ze stali nierdzewnej. Dzbanek wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, wysokogatunkowej i wysokopolerownej.  
Nowość
Teministeriet - 220 Green Moroccan Mint - Herbata Sypana 100g

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 220 Green Moroccan Mint jest mieszanką zielonej herbaty i mięty pieprzowej. Bomba zdrowia i smaku! Marokańska mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata (84,6%), mięta pieprzowa (15%), naturalne aromaty. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Ekspres Domobar Junior 2B (outlet)

Producent: Domobar

Domobar Junior 2B czyli ekspres do zastosowań domowych wykonany w profesjonalnej technologii z innowacyjnym systemem dwubojlerowym. Najważniejsze cechy Domobar Junior 2B Profesjonalna grupa E61 Występuje w konstrukcji dwubojlerowej (osobne bojlery do wody i do pary) Wbudowany zbiornik wody Odprowadzanie wody do tacki Izolacja cieplna bojlerów dla maksymalnych oszczędności energii Dane techniczne: Szerokość 250 mm Głębokość 450 mm Wysokość 420 mm Moc 1200 W + 600 W Napięcie 230 V Bojler 0,7 l + 0,5 l Waga 18 kg
Melitta Barista TS Smart Stal nierdzewna - Ekspres ciśnieniowy (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Barista TS Smart to nowoczesny ekspres ciśnieniowy, który sprawdzi się do domu lub niewielkiego biura. Wśród jego największych zalet można wymienić możliwość przygotowania aż 21 specjałów kawowych - w tym kaw mlecznych, programowanie własnych przepisów, wygodny panel z kolorowym wyświetlaczem i możliwość obsługi przy użyciu aplikacji w smartfonie. W zestawie ze stalowym pojemnikiem na mleko. 21 przepisów kawowych Dzięki wygodnym przyciskom, możesz za pomocą jednego przycisku przygotować 4 klasyczne kawy: espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato. Funkcja książki kucharskiej pozwala na stworzenie 17 przepisów kawowych, takich jak flat white, ristretto, americano lub espresso doppio. Podwójny pojemnik na ziarno Innowacyjny automatyczny wybór rodzaju ziaren, automatycznie wybiera właściwy rodzaj ziaren kawy dla ulubionej kawy. Tak jak sobie życzysz, możesz dobrać rodzaj ziaren kawy automatycznie lub indywidualnie, swój wybór możesz zapisać w menu. Aktywne monitorowanie ilości ziaren kawy pomaga zapobiegać uruchomieniu młynka na pustym zasobniku i informuje z odpowiednim wyprzedzeniem o napełnieniu ziarnami. Intensywny Aromat Dzięki funkcji IntenseAroma możesz odmienić tradycyjny proces parzenia kawy. Efektem jest wyjątkowo intensywna kawa bez zmiany ilości wody czy ilości ziaren. Tej funkcji możesz użyć do wszystkich rodzajów kaw. Funkcja Moja Kawa Nie chcesz za każdym razem ustawiać parametrów swojej kawy? Nie ma problemu! Dzięki funkcji "Moja Kawa" możesz indywidualnie zaprogramować swoje ulubione przepisy kawowe. Melitta® Barista TS Smart®  zapisuje ustawienia preferencji nawet dla 8 osób. Włoski sposób przygotowania kaw Włoski proces przygotowywania kaw zapewnia autentyczny smak, gwarantując, że składniki są dodawane we właściwej kolejności zgodnie z oryginalną włoską recepturą. W przypadku latte macchiato, espresso dodaje się po mleku i spienionym mleku, a w przypadku cappuccino jest odwrotnie. Aroma System Plus Perfekcyjnie przygotowana kawa dzięki wyjątkowemu systemowi: Parzona kawa jest zawsze świeżo namielona i użyta do przygotowania kawy. „Specjalne uszczelki na wieczku młynka dwukomorowego Aromasafe® gwarantują aromatyczną kawę przy każdej filiżance. Ciemno barwiony pojemnik na kawę pomaga zachować intensywność ziaren. Melitta® Connect Dzięki funkcji Melitta® Connect App ekspres może być zarządzany za pomocą smartfona. Całkowicie bezpiecznie i wygodnie. Na przykład, możesz personalizować kawy jak również zmieniać ustawienia całego ekspresu. Praktycznie samouczki pomagają w konserwacji i czyszczeniu ekspresu. Szczególną atrakcją jest możliwość zapisywania swoich przepisów kawowych w których możesz decydować o kolejności podawania składników. Cichy młynek Chcesz zrobić swoją kawę po cichu? To nie jest problem, młynek jest wyjątkowo szybki a przy tym bardzo cichy. Kolorowy Wyświetlacz TFT Wygoda pierwszej klasy: Kolorowy wyświetlacz TFT o wysokiej rozdzielczości sprawia, że jest łatwy w użyciu. Instrukcje krok po kroku prowadzą Cię przez menu. Jedno Kliknięcie Barista TS Smart jest łatwy w użyciu. Zaprogramowane rodzaje kawy espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato można wybrać jednym dotknięciem. Możesz również wybrać ciepłe mleko, spienione mleko lub gorącą wodę w prosty i wygodny sposób za pomocą jednego kliknięcia. Dotknij i przesuń Innowacyjna funkcja dotykania i przesuwania umożliwia proste i wygodne ustawienie i korzystanie z urządzenia poprzez delikatne dotknięcie panelu czujnika. Funkcja dwóch kaw jednocześnie Z funkcją Dwóch Kaw Jednocześnie możesz przygotować dwie kawy z mlekiem lub bez mleka w jednym czasie. Wylewka kawy Oddzielne dysze do kawy, mleka i gorącej wody sprawiają, że łatwo jest zrobić ulubiony napój bez przesuwania filiżanki. Wylewka posiada również zintegrowane podświetlenie LED i ma regulację wysokości do 140 mm, dzięki czemu jest miejsce nawet na wysokie szklanki do latte macchiato. Technologia Filtra PRO AQUA Jeśli korzystasz z filtra do wody Melitta® Pro Aqua, Barista TS Smart® ekspres musi być tylko raz w roku odkamieniany. Filtrowana woda nie tylko poprawia jakość i smak kawy, ale także zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie wodnym. (Jest to potwierdzone podczas zaparzania sześciu 120 ml filiżanek kawy dziennie i sześciokrotnej zmianie filtra zgodnie ze specyfikacją urządzenia). Wyjmowana jednostka zaparzania Jednostka zamarzania jest łatwa w czyszczeniu, jest ją bardzo łatwo wyjąc i wyczyścić, dzięki temu jeszcze łatwiej wyczyścisz całe urządzenie. Wbudowany system spieniania mleka Wyjmowany system spieniania mleka z zewnętrznym pojemnikiem na mleko nadającym się do mycia w zmywarce, który zmieści się w każdej lodówce. Łatwe czyszczenie parą Szybkie i higieniczne czyszczenie części mających kontakt z mlekiem przy użyciu gorącej wody i pary. Funkcja automatycznego czyszczenia i odkamieniania Komunikat na wyświetlaczu poinformuje Cię o konieczność czyszczenia lub odkamieniania. Czytelne instrukcje krok po kroku przeprowadzą Cię przez różne etapy czyszczenia. Funkcja oszczędzania energii Dzięki wyłącznikowi 0 watów możesz całkowicie wyłączyć Baristę TS Smart® w dowolnym momencie. Programowalny tryb oszczędzania energii i regulowany automatyczny wyłącznik zapewniają również ekonomiczne wykorzystanie.
Nowość
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Data palenia: 24.10.2022

Producent: Audun Coffee

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural (honey). Metoda honey daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Johan & Nyström - Fika Filter 500g

Data palenia: 18.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas
Nowość
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Data palenia: 14.09.2022

Producent: HAYB

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj: >85% Brazylia, ok. 15% mieszanka arabiki.
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 25.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Bestseller
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter

Data palenia: 16.10.2022

Producent: SIMPLo

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio-jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego. W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające czekoladę, karmel, orzechy i owoce pestkowe, szczególnie śliwka i nektarynka. Spróbuj także z odrobiną mleka dla podbicia nut orzechowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Nowość
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Data palenia: 27.09.2022

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Data palenia: 23.10.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek. Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Data palenia: 26.09.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji
Nowość
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500g

Data palenia: 24.10.2022

Producent: Audun Coffee

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g

Data palenia: 25.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem. Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat. Mieszanka zawiera ziarna arabik: Brazylia FAF Bobolink Direct Trade Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1 Etiopia Suke Guto Washed Organic
Nowość
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Data palenia: 24.10.2022

Producent: Audun Coffee

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural (honey). Metoda honey daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Johan & Nyström - Fika Filter 500g

Data palenia: 18.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas
Nowość
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Data palenia: 14.09.2022

Producent: HAYB

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj: >85% Brazylia, ok. 15% mieszanka arabiki.
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 25.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Bestseller
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter

Data palenia: 16.10.2022

Producent: SIMPLo

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio-jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego. W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające czekoladę, karmel, orzechy i owoce pestkowe, szczególnie śliwka i nektarynka. Spróbuj także z odrobiną mleka dla podbicia nut orzechowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Nowość
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Data palenia: 27.09.2022

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Data palenia: 23.10.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek. Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Data palenia: 26.09.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji
Nowość
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500g

Data palenia: 24.10.2022

Producent: Audun Coffee

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g

Data palenia: 25.07.2022

Producent: Johan & Nyström

Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem. Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat. Mieszanka zawiera ziarna arabik: Brazylia FAF Bobolink Direct Trade Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1 Etiopia Suke Guto Washed Organic
Five Elephant - Etiopia Biftu Gudina Washed Filter 250g

Data palenia: 11.09.2022

Producent: Five Elephant

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawia się nuta magnolii, czerwonej śliwki i herbaty Earl Grey. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Agaro, Kaffa Producent: Oromia Coffee Farmers Cooperative Union Odmiana: Heirloom Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 - 1900 m n.p.m.
LaCava - Rwanda Muhondo Espresso 1kg

Data palenia: 12.09.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty morelik liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Gakenke District Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m. Odmiana: Bourbon Obróbka: Honey Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
COFFEE PLANT - Etiopia Save the Wave Filter 250g

Data palenia: 29.08.2022

Producent: COFFEE PLANT

Palarnia COFFEE PLANT łączy siły z inicjatywą Save the Wave by wesprzeć działania fundacji MARE, która aktywnie działa na rzecz ochrony ekosystemów Morza Bałtyckiego. Z każdej sprzedanej paczki 10 PLN zostanie przekazane na rzecz fundacji – na realizację celów oczyszczania Bałtyku. Kawa palona w jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jagody i czekolady, z kwiatowym aromatem. ZIARNO Etiopski, słodko-owocowy klasyk w naturalnym wydaniu. Ziarna arabiki Heirloom trafiły z rąk plantatorów do stacji obróbki Gerba. Tam, po wstępnej selekcji, zostały poddane działaniu słońcu na kolejne 15-21 dni. Nad jakością ziaren od początku do końca czuwa kooperatywa Shonora. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Bulehore Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom Wysokość upraw: 2200 - 2300 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87,5 / 100 pkt. FUNDACJA Fundacja MARE została założona w 2016 roku, a od 2018 roku posiada status organizacji pożytku publicznego. Ich główną misją jest ochrona ekosystemów morskich, ze szczególnym naciskiem na ochronę ekosystemu naszego rodzimego Morza Bałtyckiego. Dla nas, jako palarni kawy jest to niezwykle istotne, gdyż kawa z krajów producenckich transportowana jest właśnie drogą morską. Ziarna z Etiopii zostały zamknięte w opakowania z materiałów, które bez konieczności separacji w 100% nadają się do recyklingu.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Data palenia: 18.09.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Pochodzenie: Kolumbia 
Audun Coffee - Etiopia Uraga Raro Washed Filter 250g

Data palenia: 03.10.2022

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa jest palona jasno, sprawdzi się do ekspresów przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Washed Odmiana: Ethiopian Heirloom (lokalne odmiany arabiki)