Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Melitta AromaFresh Therm Czarny - Ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Aromafresh Therm to nowoczesny ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem do kawy. Wśród jego największych zalet można wymienić regulację grubości mielenia, możliwość jednorazowego przygotowania do 1,25 litra kawy ze świeżo zmielonego ziarna, termos i funkcję programowania godziny parzenia.   Różnice w stosunku do klasycznego modelu Melitta Aromafresh: - Dzbanek termiczny - Brak płyty grzewczej - Wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 1,25l. Przeczytaj test urządzenia w wersji ze szklanym dzbankiem na naszym blogu: Melitta Aromafresh   Najważniejsze cechy: Zintegrowany młynek z ustawieniami stopnia mielenia Ten ekspres do kawy ma zintegrowany młynek, który gwarantuje najlepszy poziom zmielenia i najlepszy smak kawy filtrowanej ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Zgodnie z Twoimi preferencjami stopień zmielenia możesz ustawić od drobnego po gruby. Młynek jest wyposażony w stalowe, stożkowe żarno. Regulowana moc kawy Intensywność kawy jest naprawdę łatwa do ustawienia, zgodnie z Twoimi preferencjami - wybierz łagodną, średnią lub mocną. Zdejmowany pojemnik na ziarna kawy, zdejmowana górna głowica młynka Dzięki zdejmowanemu pojemnikowi na ziarna kawy i zdejmowanym poszczególnym elementom (górna głowica młynka) ekspres przelewowy Melitta® AromaFresh można szybko i łatwo wyczyścić. Dołączona szczoteczka dodatkowo ułatwia czyszczenie. Wyjmowany, przezroczysty zbiornik na wodę Przezroczysty zbiornik na wodę ma łatwy do odczytania wskaźnik poziomu wody z przodu, co bardzo ułatwia napełnianie go wymaganą ilością wody. Dodatkowo, jest wyjmowany, co ułatwia nalewanie wody i czyszczenie. Młynek można wyłączyć Młynek można wyłączyć i przygotować kawę ze zmielonych wcześniej ziaren. Ochrona 3-w-1 ze wskaźnikiem odkamieniania Aby Twój ekspres do kawy działał idealnie, miał dłuższą żywotność i dawał Ci najlepszy smak kawy, konieczne jest regularne usuwanie kamienia. Właśnie dlatego Melitta® AromaFresh zapewnia ochronę 3-w-1 z ustawieniami twardości wody, wskaźnikiem poziomu kamienia i praktycznym, automatycznym programem usuwania kamienia. Dioda LED pokazuje, kiedy należy wykonać program usuwania kamienia. Praktyczna funkcja minutnika z zegarem, z wyświetlaczem LCD Funkcja minutnika z wyświetlaczem LED zapewnia kuszącą przyjemność z kawy już w momencie jej ustawiania. Zaprogramuj czas, w którym ekspres do kawy ma zacząć parzenie, aby rano obudził Cię zapach świeżej kawy. Urządzenie włącza się automatycznie w ustawionym czasie. Dzbanek termiczny obsługiwany jedną ręką Dzbanek o podwójnych ściankach ze stali nierdzewnej, z wygodnym systemem otwierania. Możesz być pewny, że go nie potłuczesz, a przygotowana kawa będzie gorąca przez długi czas. Stylowe elementy ze stali nierdzewnej Melitta® AromaFresh nie tylko zachwyca swoimi licznymi funkcjami, ale również nowoczesnym designem. Eleganckie elementy ze stali nierdzewnej sprawiają, że dyskretnie przyciąga on wzrok. 3-letnia gwarancja producenta Melitta® oznacza przyjemność i jakość picia kawy. Dlatego też oferujemy 3-letnią gwarancję producenta na ekspres Melitta® AromaFresh. MISJA eco & care Opracowaliśmy etykietę, która ułatwia konsumentowi wybór urządzenia, gwarantującego świadomą przyjemność z picia kawy. Takie działanie jest zgodne z naszym systemem wartości. Pozostałe cechy - Wyjmowany filtr z ochroną przed kapaniem - Rozmiar filtra Melitta® 1x4® (w zestawie 5 sztuk) - Automatyczne wyłączanie - 10 filiżanek (po 125ml) - 1100 W    
Kruve Sifter Base - Silver - Odsiewacz do kawy z 5 sitkami

Producent: Kruve

Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Zestaw BASE zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100 i 1400 mikrometrów. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się zarówno do espresso, jak i do metod przelewowych. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler. Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości. Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości. Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać zmieloną kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki zbiorą się na dnie, zbyt grube pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą. Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia  jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.   Kruve Brewler Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Heresy - Zestaw ALL SAINTS Filter 3 x 126g

Data palenia: 28.11.2022

Producent: Heresy

Zestaw trzech kaw z różnych regionów świata, wytypowanych jako świ(ę)t(n)e kawy 2022 roku. Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. 1. Kenia Rutuma Rutagati AA Kraj: Kenia Farma: Rutuma Rutagati AA Region: Nyeri Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: Myta Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Nasz bestseller ostatniego sezonu, co smakuje dokładnie tak, jak idealny prawie czarny dżem babci. Zostawiliśmy specjalnie woreczek na grudzień, by jeszcze raz nacieszyć się tym smakiem. Dostępne tylko w tym zestawie! 2. Etiopia Bombe Kraj: Etiopia Farma: Bombe Region: Daye Bensa, Sidamo Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Ta kawa podbija serca w wydaniu wielu palarni, to taki międzywydziałowy bestseller! 3. Gwatemala El llano Kraj: Guatemala Farma: El Llano Region: Acatenango Producent: Raul Perez Odmiana: Caturra Obróbka: Myta Punktacja SCA: 86 Opinia Roastera Gościliśmy na farmie tego jegomościa niejednokrotnie, przez co jego ziarno musiało znaleźć się w naszej top zimowej selekcji! OPAKOWANIE Kartonowe pudełko o zimowym sweterkowym wzorze, zaklejone etykietą opisującą zawartość zestawu. W środku znajdują się trzy słoiki po 126 gramów. Wysokość: 30 cm Szerokość: 8 cm Głębokość: 8 cm Kawy spakowane są w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
LaCava - Specialty Italia Blend Espresso 550g (outlet)

Producent: LaCava

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.  Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia Obróbka: Natural, Washed Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
Motta Dzbanek Tulip Żółty 500 ml (outlet)

Producent: Motta

Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka firmy Metallurgica Motta. Ergonomiczny kształt i rewelacyjny profil dzióbka czynią go świetnym narzędziem do latte art. Dzbanek jest wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej 18/10 304.  
Kruve Sifter Bean Plus - Black - Odsiewacz do kawy z 15 sitkami

Producent: Kruve

Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Zestaw BEAN PLUS zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100, 1400 mikrometrów 10 sitek do klasyfikacji rozmiar zielonego ziarna o wielkości oczek 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20/64" oraz stojak na sitka. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się dla osób, które same wypalają i zaparzają kawę. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler. Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości. Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości. Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki lub ziarna zbiorą się na dnie, zbyt duże pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą. Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia  jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.   Kruve Brewler Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Figa Coffee - Świąteczna Kawusia Espresso 250g

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady oraz owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Monte Carmelo 65% / Etiopia Kabira Lot 5 (35%) Metoda obróbki: Natural / Natural Odmiana: Mix  
Just T - Sunrise Breakfast - Herbata sypana 125g

Producent: Just T

Organiczna czarna herbata ze słynnego regionu Assam. W filiżance możesz spodziewać się mocno słodowego, gęstego naparu o czerwono-brązowej barwie. Doskonała bez dodatków, jak również z mlekiem. Przygotowanie: należy zalać wrzącą wodą i zaparzać 3 - 5 minut. Składniki: Czarna herbata*1 *z kontrolowanych upraw ekologicznych, 1Rainforest Alliance Produkt oznaczony certyfikatami FSC, Organic, Rainforest Alliance. Just T to seria ekologicznych herbat wysokiej jakości. Działalność marki jest mocno związana z ideologią dbałości o środowisko naturalne. Jej właściciele wspierają projekty sadzenia drzew, czy zbiórki plastiku, a produkty są produkowane zgodnie z certyfikacją FSC, Organic, Rainforest Alliance, Fairtrade oraz UTZ. Opakowania herbat, torebki i sznurki są w pełni biodegradowalne. Nie stoi to na przeszkodzie w przygotowywaniu doskonałych, pełnych smaku kompozycji!
Cafflano Go-Brew - Liliowy

Producent: Cafflano

Cafflano Go-Brew to przenośna butelka i zaparzacz do kawy typu dripper w jednym. Go-Brew jest poręczny, szczelny, wytrzymały i dostępny w wielu wersjach kolorystycznych. To idealne rozwiązanie dla poszukujących sposobu na przygotowanie pysznej kawy w podróży - zaparzysz w nim kawę i zabierzesz ją gdzie tylko chcesz! Go-Brew może także służyć jako ekologiczna butelka wielokrotnego użytku. Najważniejsze cechy: - może służyć jako butelka - zakręcana, o pojemności 500 ml, - może służyć jako dripper - górna część butelki jest odkręcana i może pełnić funkcję drippera. Opaska ochronna jest odkręcana i służy jao podstawa drippera. Zaparzacz pozwala na jednorazowe przygotowanie do 380 ml kawy. - lekkie i poręczne -  waży 290g oraz ma 20 cm wysokości i 12 cm średnicy, - wykonane z wytrzymałych materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością - z odnawialnego tworzywa sztucznego Ecozen, polipropylenu i silikonu, - łatwe w czyszczeniu - w prosty sposób rozkłada się na części. - czysty napar dzięki papierowym filtrom - w zestawie znajduje się 25 filtrów. Zaparzacz jest kompatybilny z filtrami Gabi dostępnymi TUTAJ. Sposób użycia: 1. Odkręć zakrętkę i górny element z szyjką butelki. 2. Odkręć opaskę i ustaw ją tak, aby pełniła funkcję podstawy drippera. 3. Włóż górny element butelki do opaski i umieść w nim papierowy filtr. 4. Wsyp średnio zmieloną kawę do filtra. Ilość kawy dostosuj do własnych preferencji - pamiętaj, Cafflano pozwala na przygotowanie do 380 ml kawy. Na każde 100 ml oczekiwanego naparu wsyp 6g zmielonej kawy, zatem do pełnej pojemności wsyp około 22 gramy kawy. 5. Nalej 50 ml gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 6. Wlej pozostałą część wody partiami. 7. Wyrzuć filtr, kiedy cała woda przepłynie przez zmieloną kawę. Ustaw opaskę i górny element butelki w pierwotnej pozycji. Gotowe!
Kruve XL Pack - Zestaw 3 sitek do odsiewacza do kawy

Producent: Kruve

Zestaw 3 sitek do odsiewacza do kawy Kruve Sifter.  Wielkość otworów: 1200, 1400 i 1600 μm Sitka o takich rozmiarach oczek nie są dostępne pojedynczo, ani w żadnym innym zestawie.
Melitta AromaFresh Therm Czarny - Ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Aromafresh Therm to nowoczesny ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem do kawy. Wśród jego największych zalet można wymienić regulację grubości mielenia, możliwość jednorazowego przygotowania do 1,25 litra kawy ze świeżo zmielonego ziarna, termos i funkcję programowania godziny parzenia.   Różnice w stosunku do klasycznego modelu Melitta Aromafresh: - Dzbanek termiczny - Brak płyty grzewczej - Wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 1,25l. Przeczytaj test urządzenia w wersji ze szklanym dzbankiem na naszym blogu: Melitta Aromafresh   Najważniejsze cechy: Zintegrowany młynek z ustawieniami stopnia mielenia Ten ekspres do kawy ma zintegrowany młynek, który gwarantuje najlepszy poziom zmielenia i najlepszy smak kawy filtrowanej ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Zgodnie z Twoimi preferencjami stopień zmielenia możesz ustawić od drobnego po gruby. Młynek jest wyposażony w stalowe, stożkowe żarno. Regulowana moc kawy Intensywność kawy jest naprawdę łatwa do ustawienia, zgodnie z Twoimi preferencjami - wybierz łagodną, średnią lub mocną. Zdejmowany pojemnik na ziarna kawy, zdejmowana górna głowica młynka Dzięki zdejmowanemu pojemnikowi na ziarna kawy i zdejmowanym poszczególnym elementom (górna głowica młynka) ekspres przelewowy Melitta® AromaFresh można szybko i łatwo wyczyścić. Dołączona szczoteczka dodatkowo ułatwia czyszczenie. Wyjmowany, przezroczysty zbiornik na wodę Przezroczysty zbiornik na wodę ma łatwy do odczytania wskaźnik poziomu wody z przodu, co bardzo ułatwia napełnianie go wymaganą ilością wody. Dodatkowo, jest wyjmowany, co ułatwia nalewanie wody i czyszczenie. Młynek można wyłączyć Młynek można wyłączyć i przygotować kawę ze zmielonych wcześniej ziaren. Ochrona 3-w-1 ze wskaźnikiem odkamieniania Aby Twój ekspres do kawy działał idealnie, miał dłuższą żywotność i dawał Ci najlepszy smak kawy, konieczne jest regularne usuwanie kamienia. Właśnie dlatego Melitta® AromaFresh zapewnia ochronę 3-w-1 z ustawieniami twardości wody, wskaźnikiem poziomu kamienia i praktycznym, automatycznym programem usuwania kamienia. Dioda LED pokazuje, kiedy należy wykonać program usuwania kamienia. Praktyczna funkcja minutnika z zegarem, z wyświetlaczem LCD Funkcja minutnika z wyświetlaczem LED zapewnia kuszącą przyjemność z kawy już w momencie jej ustawiania. Zaprogramuj czas, w którym ekspres do kawy ma zacząć parzenie, aby rano obudził Cię zapach świeżej kawy. Urządzenie włącza się automatycznie w ustawionym czasie. Dzbanek termiczny obsługiwany jedną ręką Dzbanek o podwójnych ściankach ze stali nierdzewnej, z wygodnym systemem otwierania. Możesz być pewny, że go nie potłuczesz, a przygotowana kawa będzie gorąca przez długi czas. Stylowe elementy ze stali nierdzewnej Melitta® AromaFresh nie tylko zachwyca swoimi licznymi funkcjami, ale również nowoczesnym designem. Eleganckie elementy ze stali nierdzewnej sprawiają, że dyskretnie przyciąga on wzrok. 3-letnia gwarancja producenta Melitta® oznacza przyjemność i jakość picia kawy. Dlatego też oferujemy 3-letnią gwarancję producenta na ekspres Melitta® AromaFresh. MISJA eco & care Opracowaliśmy etykietę, która ułatwia konsumentowi wybór urządzenia, gwarantującego świadomą przyjemność z picia kawy. Takie działanie jest zgodne z naszym systemem wartości. Pozostałe cechy - Wyjmowany filtr z ochroną przed kapaniem - Rozmiar filtra Melitta® 1x4® (w zestawie 5 sztuk) - Automatyczne wyłączanie - 10 filiżanek (po 125ml) - 1100 W    
Kruve Sifter Base - Silver - Odsiewacz do kawy z 5 sitkami

Producent: Kruve

Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Zestaw BASE zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100 i 1400 mikrometrów. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się zarówno do espresso, jak i do metod przelewowych. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler. Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości. Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości. Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać zmieloną kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki zbiorą się na dnie, zbyt grube pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą. Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia  jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.   Kruve Brewler Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Heresy - Zestaw ALL SAINTS Filter 3 x 126g

Data palenia: 28.11.2022

Producent: Heresy

Zestaw trzech kaw z różnych regionów świata, wytypowanych jako świ(ę)t(n)e kawy 2022 roku. Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. 1. Kenia Rutuma Rutagati AA Kraj: Kenia Farma: Rutuma Rutagati AA Region: Nyeri Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: Myta Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Nasz bestseller ostatniego sezonu, co smakuje dokładnie tak, jak idealny prawie czarny dżem babci. Zostawiliśmy specjalnie woreczek na grudzień, by jeszcze raz nacieszyć się tym smakiem. Dostępne tylko w tym zestawie! 2. Etiopia Bombe Kraj: Etiopia Farma: Bombe Region: Daye Bensa, Sidamo Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Ta kawa podbija serca w wydaniu wielu palarni, to taki międzywydziałowy bestseller! 3. Gwatemala El llano Kraj: Guatemala Farma: El Llano Region: Acatenango Producent: Raul Perez Odmiana: Caturra Obróbka: Myta Punktacja SCA: 86 Opinia Roastera Gościliśmy na farmie tego jegomościa niejednokrotnie, przez co jego ziarno musiało znaleźć się w naszej top zimowej selekcji! OPAKOWANIE Kartonowe pudełko o zimowym sweterkowym wzorze, zaklejone etykietą opisującą zawartość zestawu. W środku znajdują się trzy słoiki po 126 gramów. Wysokość: 30 cm Szerokość: 8 cm Głębokość: 8 cm Kawy spakowane są w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
LaCava - Specialty Italia Blend Espresso 550g (outlet)

Producent: LaCava

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.  Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia Obróbka: Natural, Washed Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
Motta Dzbanek Tulip Żółty 500 ml (outlet)

Producent: Motta

Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka firmy Metallurgica Motta. Ergonomiczny kształt i rewelacyjny profil dzióbka czynią go świetnym narzędziem do latte art. Dzbanek jest wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej 18/10 304.  
Kruve Sifter Bean Plus - Black - Odsiewacz do kawy z 15 sitkami

Producent: Kruve

Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Zestaw BEAN PLUS zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100, 1400 mikrometrów 10 sitek do klasyfikacji rozmiar zielonego ziarna o wielkości oczek 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20/64" oraz stojak na sitka. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się dla osób, które same wypalają i zaparzają kawę. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler. Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości. Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości. Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki lub ziarna zbiorą się na dnie, zbyt duże pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą. Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia  jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.   Kruve Brewler Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Figa Coffee - Świąteczna Kawusia Espresso 250g

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady oraz owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Monte Carmelo 65% / Etiopia Kabira Lot 5 (35%) Metoda obróbki: Natural / Natural Odmiana: Mix  
Just T - Sunrise Breakfast - Herbata sypana 125g

Producent: Just T

Organiczna czarna herbata ze słynnego regionu Assam. W filiżance możesz spodziewać się mocno słodowego, gęstego naparu o czerwono-brązowej barwie. Doskonała bez dodatków, jak również z mlekiem. Przygotowanie: należy zalać wrzącą wodą i zaparzać 3 - 5 minut. Składniki: Czarna herbata*1 *z kontrolowanych upraw ekologicznych, 1Rainforest Alliance Produkt oznaczony certyfikatami FSC, Organic, Rainforest Alliance. Just T to seria ekologicznych herbat wysokiej jakości. Działalność marki jest mocno związana z ideologią dbałości o środowisko naturalne. Jej właściciele wspierają projekty sadzenia drzew, czy zbiórki plastiku, a produkty są produkowane zgodnie z certyfikacją FSC, Organic, Rainforest Alliance, Fairtrade oraz UTZ. Opakowania herbat, torebki i sznurki są w pełni biodegradowalne. Nie stoi to na przeszkodzie w przygotowywaniu doskonałych, pełnych smaku kompozycji!
Cafflano Go-Brew - Liliowy

Producent: Cafflano

Cafflano Go-Brew to przenośna butelka i zaparzacz do kawy typu dripper w jednym. Go-Brew jest poręczny, szczelny, wytrzymały i dostępny w wielu wersjach kolorystycznych. To idealne rozwiązanie dla poszukujących sposobu na przygotowanie pysznej kawy w podróży - zaparzysz w nim kawę i zabierzesz ją gdzie tylko chcesz! Go-Brew może także służyć jako ekologiczna butelka wielokrotnego użytku. Najważniejsze cechy: - może służyć jako butelka - zakręcana, o pojemności 500 ml, - może służyć jako dripper - górna część butelki jest odkręcana i może pełnić funkcję drippera. Opaska ochronna jest odkręcana i służy jao podstawa drippera. Zaparzacz pozwala na jednorazowe przygotowanie do 380 ml kawy. - lekkie i poręczne -  waży 290g oraz ma 20 cm wysokości i 12 cm średnicy, - wykonane z wytrzymałych materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością - z odnawialnego tworzywa sztucznego Ecozen, polipropylenu i silikonu, - łatwe w czyszczeniu - w prosty sposób rozkłada się na części. - czysty napar dzięki papierowym filtrom - w zestawie znajduje się 25 filtrów. Zaparzacz jest kompatybilny z filtrami Gabi dostępnymi TUTAJ. Sposób użycia: 1. Odkręć zakrętkę i górny element z szyjką butelki. 2. Odkręć opaskę i ustaw ją tak, aby pełniła funkcję podstawy drippera. 3. Włóż górny element butelki do opaski i umieść w nim papierowy filtr. 4. Wsyp średnio zmieloną kawę do filtra. Ilość kawy dostosuj do własnych preferencji - pamiętaj, Cafflano pozwala na przygotowanie do 380 ml kawy. Na każde 100 ml oczekiwanego naparu wsyp 6g zmielonej kawy, zatem do pełnej pojemności wsyp około 22 gramy kawy. 5. Nalej 50 ml gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 6. Wlej pozostałą część wody partiami. 7. Wyrzuć filtr, kiedy cała woda przepłynie przez zmieloną kawę. Ustaw opaskę i górny element butelki w pierwotnej pozycji. Gotowe!
Kruve XL Pack - Zestaw 3 sitek do odsiewacza do kawy

Producent: Kruve

Zestaw 3 sitek do odsiewacza do kawy Kruve Sifter.  Wielkość otworów: 1200, 1400 i 1600 μm Sitka o takich rozmiarach oczek nie są dostępne pojedynczo, ani w żadnym innym zestawie.
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 1kg (outlet)

Data palenia: 09.11.2022

Producent: HAYB

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców,  jagód oraz czekoladową słodycz. Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato. Mieszanka składa się z dwóch arabik z Etiopii: Region: Yirgacheffe / Guji Producent: Idido / Zelalem Alemu Odmiana: Heirloom / 74110, 74112 Metoda obróbki: Washed / Natural Położenie upraw: 2250 m n.p.m. / 2020 m n.p.m.
MAMAM - Meksyk Zongolica Washed Espresso 250g

Data palenia: 24.01.2023

Producent: MAMAM

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona przez MAMAM. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, wiśni i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: Meksyk Region: Zongolica, Veracruz Odmiana: Caturra, Catuai, Sarchimor Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Rocket Bean - MAGIC PUSSY Etiopia Gesha Espresso 200g

Data palenia: 18.12.2022

Producent: Rocket Bean

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w  łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarek! W jej smaku pojawiają się naturalne nuty przypominające czerwoną pomarańczę, trufle czekoladowe, jagody, suszone morele i jaśmin. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Yirgacheffe Metoda obróbki: Natural Odmiana: Gesha Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punktacja w cuppingu: 89 / 100 pkt.
Solberg & Hansen - Half & Half Espresso 1kg (outlet)

Data palenia: 26.10.2022

Producent: Solberg & Hansen

Kawa z norweskiej palarni Solberg&Hansen, przeznaczona do espresso. Delikatne espresso o nutach czekolady, karmelu i dojrzałych owoców. Ta rewelacyjna kompozycja zawiera ziarna z Brazylii, Gwatemali, Etiopii i Papui Nowej Gwinei.
KYOTO - Kolumbia Finca Santa Teresa Geisha Filter 200g

Data palenia: 20.01.2023

Producent: KYOTO

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty bananów, ziół prowansalskich i pomarańczy. Lekkie body z kwaśnymi nutami i rumowym finiszem. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Farma: Villa Teresa Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Geisha Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
La Cabra - Etiopia Banko Gotiti Natural Omniroast 250g

Data palenia: 10.01.2023

Producent: La Cabra

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach owoców tropikalnych, z cytrusowo-kwiatowym aromatem. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Yirgacheffe Producent: farmerzy z Banko Gotiti Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom
Coffeelab - Gwatemala Legendary Amarella Washed Filter 500g

Data palenia: 02.03.2023

Producent: Coffeelab

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty herbaty assam, śliwki i czarnego pieprzu. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Metoda obróbki: Washed Odmiana: Catuai Amarillo
Story Coffee - Honduras Los Primos Washed Filter 250g

Data palenia: 20.02.2023

Producent: Story Coffee Roasters

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, porzeczek i agrestu. Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: Santa Barbara Farma: Los Primos Metoda obróbki: Washed Odmiana: Catuai
HAYB - Kolumbia Jairo Arcila Anaerobic 200h Competition Coffee Filter 200g

Data palenia: 25.01.2023

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do marakui, kombuchy i kakao. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Armenia, Quindio Odmiana: Castillo Metoda obróbki: Natural Anaerobic 200h Wynik w cuppingu: 88+ / 100 punktów
Casino Mocca - Burundi Gakenke Washed Filter 200g

Data palenia: 02.03.2023

Producent: Casino Mocca

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.  Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty owoców dzikiej róży, limonki i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia kawy: Burundi Region: Gatara, Kayanza Producent: mali lokalni producenci Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 1kg (outlet)

Data palenia: 09.11.2022

Producent: HAYB

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców,  jagód oraz czekoladową słodycz. Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato. Mieszanka składa się z dwóch arabik z Etiopii: Region: Yirgacheffe / Guji Producent: Idido / Zelalem Alemu Odmiana: Heirloom / 74110, 74112 Metoda obróbki: Washed / Natural Położenie upraw: 2250 m n.p.m. / 2020 m n.p.m.
MAMAM - Meksyk Zongolica Washed Espresso 250g

Data palenia: 24.01.2023

Producent: MAMAM

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona przez MAMAM. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, wiśni i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: Meksyk Region: Zongolica, Veracruz Odmiana: Caturra, Catuai, Sarchimor Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Rocket Bean - MAGIC PUSSY Etiopia Gesha Espresso 200g

Data palenia: 18.12.2022

Producent: Rocket Bean

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w  łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarek! W jej smaku pojawiają się naturalne nuty przypominające czerwoną pomarańczę, trufle czekoladowe, jagody, suszone morele i jaśmin. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Yirgacheffe Metoda obróbki: Natural Odmiana: Gesha Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punktacja w cuppingu: 89 / 100 pkt.
Solberg & Hansen - Half & Half Espresso 1kg (outlet)

Data palenia: 26.10.2022

Producent: Solberg & Hansen

Kawa z norweskiej palarni Solberg&Hansen, przeznaczona do espresso. Delikatne espresso o nutach czekolady, karmelu i dojrzałych owoców. Ta rewelacyjna kompozycja zawiera ziarna z Brazylii, Gwatemali, Etiopii i Papui Nowej Gwinei.
<