Kawa do biura - nasze propozycje najlepszych kaw biurowych

Kawa w biurze jest potrzebna jak woda na pustyni, jak Bolek Lolkowi i jak Tom Jerremu. Łapiecie, o co chodzi – jest po prostu niezbędna. Jednak nie znaczy to, że jej wybór jest najprostszą rzeczą pod słońcem. Najlepsza kawa do biura dla jednych to koszmar dla drugich, zatem jak odnaleźć ten magiczny złoty środek? Oto nasz krótki poradnik, jak wybrać tę odpowiednią.
SPIS TREŚCI
Jaka kawa do biura – co warto wiedzieć?
Jaka powinna być najlepsza kawa do biura?
Preferencje kawowe pracowników – co wziąć pod uwagę?
Najlepsze kawy do biura – propozycje od Coffeedesk
Najlepsze kawy ziarniste do biurowego ekspresu
Włoskie kawy do biura
Kawa do biura z polskich palarni
Kawa do biura – jak zadowolić wszystkie gusta?
Zobacz również
Jaka kawa do biura – co warto wiedzieć?
Warto pamiętać o tym, że demokracja jest nieco wadliwa, ale nic lepszego nie wymyśliliśmy — słowem, trzeba iść za głosem większości. Zanim przystąpimy do wyboru ziaren i sposobu parzenia, zróbmy wywiad z pracownikami i wybierzmy opcję, która zyska najwięcej głosów.
Jaka powinna być najlepsza kawa do biura?
Są jednak pewne standardy, które trzeba spełniać mimo wszystko. Jaka powinna być kawa do biura? Świeżo palona – to z pewnością, bo dzięki temu zachowa swój smak i aromat na dłużej. Poza tym dobrym pomysłem będzie kawa Arabica, czyli gatunek, który charakteryzuje się większą złożonością w smaku niż tańsza Robusta.
W zależności od tego, jakie będą Wasze możliwości sprzętowe, możecie potrzebować młynka lub zadowolić się kawą mieloną, choć to świeżo mielona oddaje najwięcej smaków i aromatów.
Preferencje kawowe pracowników – co wziąć pod uwagę?
Oczywistym jest, że nigdy nie uda się zadowolić wszystkich, ale warto próbować znaleźć rozwiązania, które będą odpowiadały jak największemu gronu osób. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę, czy nasi pracownicy chcą pić białą, czy czarną kawę.
- Jeśli odpowiedź brzmi: kawy mleczne – szukajmy ziaren wypalonych pod espresso w stopniu średnim lub ciemnym.
- Jeśli większość wybiera kawy czarne – warto zainwestować w ekspres przelewowy i kawę specialty wypaloną jasno lub średnio. Takie ekspresy są tańsze w zakupie i eksploatacji, a kawa zawiera więcej smaku i kofeiny.
Najlepsze kawy do biura – propozycje od Coffeedesk
Zatem jaka kawa do biura sprawdzi się najlepiej? Oto kilka naszych najlepiej sprzedających się pozycji, które zadowolą zarówno fanów kaw mlecznych, jak i czarnych.
Najlepsze kawy ziarniste do biurowego ekspresu
Kawy w ziarnach oddają najwięcej smaku i aromatu, dlatego warto zainwestować w ekspres z młynkiem lub młynek do kawy. Całe biuro będzie pracowało lepiej dzięki smacznej kawie i dostępowi do kofeiny.
HAYB Brasil Espresso
to kawa pod espresso z polskiej palarni, która dobrze sprawdzi się zarówno do mleka, jak i samego espresso.
Włoskie kawy do biura
Włosi mają reputację największych kawoszy Europy, ale depczemy im po piętach. Włoskie kawy są wypalane w ciemniejszym stylu, przez co dobrze łączą się z mlekiem i idealnie pasują do ekspresu automatycznego w biurze.
Lavazza Qualia Oro
to tradycyjną mieszanka, która zadowoli większość amatorów kawy mlecznej i espresso.
Le Piantagioni Del Caffe
mocno czekoladowa Arabika specialty, która zachwyca swoim gładkim body i delikatną słodyczą.
Kawa do biura z polskich palarni
Polskie palarnie trzymają bardzo wysoki poziom i oferują szerokie spektrum ziaren na każdą okazję. Na przykład warszawska palarnia HAYB oferuje wiele kaw w przystępnych cenach zarówno do ekspresów przelewowych, jak i ciśnieniowych przy zachowaniu wysokiej jakości. Podobnie Bracia Ziółkowscy to idealna kawa rzemieślnicza do biura — w swojej ofercie mają kawy bardziej „biurowe”, czyli o klasycznym profilu smakowym.
Kawa do biura – jak zadowolić wszystkie gusta?
Ciężko jest trafić w gust wszystkich, jednak zawsze można iść na kompromis. Wybór uniwersalnej kawy jest możliwy – warto szukać wśród tych palonych w średnim stopniu, stuprocentowych Arabik, które charakteryzują się łagodnym i uniwersalnym smakiem pełnym orzechów i czekolady. Dzięki temu osoby, które nie lubią bardzo kwasowej kawy, będą mogły cieszyć się dobrą kawą w pracy, a fani specialty nie będą czuli się pokrzywdzeni, jeśli wybierzemy dobrej jakości kawę o mniej szalonym profilu smakowym.