-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- BARÚ
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- Cafec
- Cafetto
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- CoffeeLab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Hard Beans (49)
- Hario (338)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Manhattan Coffee Roasters
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Runty Roaster
- Sage (55)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Subminimal (9)
- Swerl Coffee
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Wyniki wyszukiwania frazy 'kukicha'
Filtrowanie i sortowanie
1
- 4 produktów z 4 dostępnych
Teasome - Sencha Karigane Kukicha - Herbata sypana 50g
Producent: TEASOME
Zielona herbata od Teasome. Sencha Karigane to listki i łodyżki wysokogatunkowych herbat sencha z prefektury Kagoshima. Nazywa się ją także Kukicha, czyli dosłownie herbata łodyżkowa. Jest tradycyjną herbatą o bardzo zrównoważonym profilu i wielu zastosowaniach.Przede wszystkim Sencha Karigane to doskonała japońska herbata na co dzień. Obecność łodyżek pozwala uzyskać nieco niższą cenę, jednocześnie zachowując cenne właściwości smakowe i zdrowotne. To także świetna propozycja na późniejszą porę dnia oraz dla młodszych miłośników herbaty – dzięki dużej zawartości łodyżek mamy tu stosunkowo mało kofeiny. Entuzjastom polecamy też eksperymenty z cold brew, zwane po japońsku mizudashi. Już nieduża ilość łodyżek i liści zapewnia słodki, lekko trawiasty napar, jednak dla najlepszego doświadczenia polecamy wsypać ich nieco więcej, by smak nabrał prawdziwej głębi, a napar pełniejszego body. Karigane to po prostu wdzięczna herbata o zróżnicowanym smaku, dobrze znosząca każdą temperaturę wody. Idealne wejście w świat japońskich herbat.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: mixedProfil: melon, świeżo skoszona trawa, zielone warzywaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.
Moya - Kukicha - Herbata sypana 60g
Producent: MOYA MATCHA
Herbata o czarująco łagodnym orzechowo-miodowym smaku z nutami umami i jasnym naparze powstała w rejonie Uji. To tam, po sprzedaży bardziej wartościowych liści i pąków, z pozostałych gałązek i łodyg rolnicy parzyli swoją własną herbatę inną niż wszystkie – kukichę. Po japońsku “kuki” oznacza właśnie gałązkę, a “cha” herbatę. Kukicha świetnie sprawdza się w parzeniu na zimno metodą cold brew. Moya Kukicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu i jest delikatnie prażona, dzięki czemu uzyskuje silniejszy aromat.Fotosynteza zmieniająca L-teaninę w katechiny nie zachodzi w łodygach, dlatego kukicha ma wysoką zawartością tego relaksującego związku, a wyjątkowo niską zawartością kofeiny. Jest polecana w diecie makrobiotycznej jako napój odkwaszający i bogaty w wapń. Mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Obok innych japońskich zielonych herbat jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów.KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morzaKOLOR: jasnozielonySKŁAD: 100% organiczna herbata kukichaJAK PRZYGOTOWAĆ KUKICHĘ?ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 200 mlTEMPERATURA WODY: 70-80°CCZAS PARZENIA: 2-3 minILOŚĆ ZAPARZEŃ: 4
Paper & Tea - Kumano - Puszka 80g
Producent: PAPER & TEA
Kukicha to rodzaj dość osobliwej i wyjątkowej zielonej herbaty z Japonii. Mamy tu do czynienia nie z liśćmi, a blendem łodyżek i gałązek – tych części rośliny, których nie wykorzystuje się przy produkcji innych rodzajów herbat. Kiedy w nazwie pojawia się słowo karigane oznacza to, że herbata pochodzi z produkcji gyokuro, niezwykle cenionej odmiany senchy wysokiej jakości. Kumano uprawiane jest w prefekturze Mie, położonej na wyspie Honsiu.. W filiżance można odnaleźć łagodny smak o delikatnych nutach owoców, trawy i cytrusowym finiszu.
Składniki: zielona herbata.
Sposób zaparzania:
Susz jest barwy jaskrawo i ciemnozielonej. Z puszki wydobywa się intensywny, charakterystyczny aromat o słodkim, warzywno-trawiastym charakterze. Ponadto kukicha niemal zawsze pachnie mi czymś śmietankowym, a także odrobinę jak bulion z udonu. Może brzmi dziwnie, lecz przysięgamy, że odczucia są w stu procentach pozytywne.
Sypiemy pięć gramów na ćwierć litra (dwie niepełne łyżeczki), w przypadku zielonych herbat dobrze jest użyć chłodniejszej wody. P&T proponuje 70 stopni. Jeśli nie masz termometru, doprowadź wodę do wrzenia i wlej śmiałym ruchem solidną porcję zimnej wody. Potraktowanie kukichy zbyt wysoką temperaturą kończy się dominującą, nieprzyjemną goryczą. Czas parzenia około dwóch minut.
Mokry susz wygląda niemal jeden do jednego jak pokrojony młody szczypiorek. Aromat intensywny, mocno… „zielony”. Trawa, glony, śmietanka i umami, czyli ten bulion.
Napar mętny. Jaskrawa zieleń, trochę jak kamizelki odblaskowe drogówki. W aromacie podobny do mokrego suszu, ale dochodzi owocowy element – ananas i cytrusy. Bajka!
W filiżance wysoka słodycz, nuty zielonego groszku, umami, owoców tropikalnych, trochę glonów (coś jak nori z sushi). Gęste, koloidalne body – jeśli 1 to woda, a 10 kisiel, dajemy mocne 4+. Mnóstwo charakteru, intensywności oraz oblepiający buzię, długi posmak.
Przy kolejnych parzeniach dobrze wydłużyć nieco czas. Duży potencjał na eksperymenty z temperaturą i proporcją! Co zrobić z fusami po parzeniu? Ano dodać odrobinę świeżego suszu, zalać je zimną wodą i wstawić do lodówki. Na te pięć gramów przetyranych już liści używamy jakieś 600-700 ml. Następnego dnia rano pijemy orzeźwiającą i pełną charakteru herbatę na zimno. W upalny dzień lub po wysiłku nie chcesz nic innego.
Nowość
Leaf Liturgy - Jizo Kukicha - Herbata sypana 50g
Producent: LEAF LITURGY
Jizō to przewodnik wędrowców i opiekun tych, którzy poszukują równowagi – a Leaf Liturgy Kukicha jest jak filiżanka spokoju. Ta unikalna japońska herbata powstaje nie z liści, lecz z łodyżek i gałązek krzewu herbacianego. Dzięki temu jej smak jest lekki, delikatnie słodki, z niemal mlecznym aromatem i subtelną orzechową nutą.Kukicha wyróżnia się niską zawartością kofeiny, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na wieczorne wyciszenie lub jako codzienny napój dla osób, które ograniczają pobudzające działanie herbaty. Możesz pić ją na ciepło lub spróbować jako cold brew, który jeszcze mocniej podkreśli jej słodycz i orzeźwiający charakter.To jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale także skarbnicą zdrowia. Kukicha jest bogata w katechiny i antyoksydanty, co pomaga spowolnić procesy starzenia, a także obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyścić organizm z toksyn i wspierać stabilizację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, poprawia trawienie, dlatego jest szczególnie polecana po posiłkach – zwłaszcza tych cięższych.Nadaje się do wielokrotnego parzenia – aż trzykrotnego! Kolejne zalania stopniowo wydobywają różne niuanse smakowe, od delikatnej słodyczy po subtelne, orzechowe akcenty.Jak zaparzyć?Ilość: 3-4 g na 250 ml wodyTemperatura: 80°CCzas parzenia: 2-3 minLiczba parzeń: 3Składniki: Zielona herbata.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!