Kawa Miesiąca


Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub jako kawa do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: MAMAM - kawa ziarnista Kenia Karimikui Washed Filter 250 g
Producent: MAMAM
Data palenia: 12.05.2025
Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do fiołków, czerwonej porzeczki i granatu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaProducent: Karimikui Washing StationOdmiana: SL28, SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88.5 / 100 punktówOPINIA ROASTERATa kawa jest odzwierciedleniem tego co w Kenii lubimy najbardziej i co jest charakterystyczne dla tego kraju - intensywny smak czerwonej porzeczki. Spora kwasowość, ale równie wysoka słodycz, która sprawia, że kawa jest zbalansowana, pomimo swojej owocowości. Body tej kawy jest średnie, a tekstura na myśl przywodzi lemoniadę. Idealnie nadaje się na rozpoczęcie lata.PRZEPIS16 g kawy250 g wody o temperaturze 96°CŚrednia grubość mieleniaUmieść papierowy filtr w swoim V60 i przepłucz go gorącą wodą (96°C). Dla najlepszych rezultatów zawsze używaj przefiltrowanej wody. Usuń wodę po płukaniu z serwera. Zmiel ziarna tuż przed parzeniem i wsyp kawę do drippera. Delikatnie wyrównaj kawę w środku V60. Umieść V60 na naczyniu stojącym na wadze i upewnij się, że woda ma temperaturę 96°C.Zeruj wagę i uruchom stoper.Dodaj 50 g wody. W 30 sekundzie dolej wodę do 100 g. Wodę lej powoli, delikatnie i kolistymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara.W 50 sekundzie dolej wodę do 200 g.W 1:10 dolej wodę do 250 g. Całość powinna zakończyć się w około 3:00 min. KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Figa Coffee - kawa ziarnista Indie Attikan Estate Aerobic Washed 250 g
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 19.05.2025
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Ciemno palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, karmelu i moreli.Kraj pochodzenia kawy: IndieRegion: wzgórza Biligiri Rangan, KarnatakaProducent: Artisan EstateMetoda obróbki: Aerobic washedOdmiana: S-795Położenie upraw: 1500 m n.p.m.Attikan Estate, położona na wzgórzach Biligiri Rangan w stanie Karnataka, słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw Arabika w Indiach. Region znany jako „białe wzgórza”, ze względu na utrzymującą się mgłę, zapewnia idealne środowisko do uprawy kawy. Działająca od 120 lat posiadłość rolna została założona przez Randolfa Morrisa, szkockiego poszukiwacza przygód, który po ucieczce z domu w wieku zaledwie 18 lat, znalazł drogę do Indii i założył posiadłość, wyznaczając początek historycznego dziedzictwa kawy.Aktualną właścicielką Attikan Estate jest Hamsini Appadurai, która samodzielnie nadzoruje zbiory i proces przetwarzania, zapewniając ciągłą poprawę jakości kawy. Poza dążeniem do doskonałości w produkcji kawy, Hamsini jest również głęboko zaangażowana w dobro swoich pracowników. Wspiera inicjatywy pomocy społecznej, które zapewniają bezpłatne zakwaterowanie i opiekę medyczną dla pracowników, oferuje bezpłatną edukację dla ich dzieci i założyła żłobek, aby wspierać pracujących rodziców.W Attikan Estate kawa jest uprawiana wśród różnorodnych roślin, m.in.: pieprzu, kardamonu i palm kokosowych, a podlewana naturalną wodą źródlaną. Kawa z tej farmy jest znana ze słodkiego, owocowego, gładkiego smaku, w ktorego kształtowaniu dużą rolę odgrywają zacieniające uprawy drzewa figowe. Uprawa w cieniu jest powszechna w Indiach - chroni rośliny przed intensywnym słońcem i ulewnym deszczem oraz poprawia smak kawy, pozwalając ziarnom dojrzewać dłużej.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Figa Coffee - kawa ziarnista Indie Attikan Estate Aerobic Washed 1 kg
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 15.05.2025
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Ciemno palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, karmelu i moreli.Kraj pochodzenia kawy: IndieRegion: wzgórza Biligiri Rangan, KarnatakaProducent: Artisan EstateMetoda obróbki: Aerobic washedOdmiana: S-795Położenie upraw: 1500 m n.p.m.Attikan Estate, położona na wzgórzach Biligiri Rangan w stanie Karnataka, słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw Arabika w Indiach. Region znany jako „białe wzgórza”, ze względu na utrzymującą się mgłę, zapewnia idealne środowisko do uprawy kawy. Działająca od 120 lat posiadłość rolna została założona przez Randolfa Morrisa, szkockiego poszukiwacza przygód, który po ucieczce z domu w wieku zaledwie 18 lat, znalazł drogę do Indii i założył posiadłość, wyznaczając początek historycznego dziedzictwa kawy.Aktualną właścicielką Attikan Estate jest Hamsini Appadurai, która samodzielnie nadzoruje zbiory i proces przetwarzania, zapewniając ciągłą poprawę jakości kawy. Poza dążeniem do doskonałości w produkcji kawy, Hamsini jest również głęboko zaangażowana w dobro swoich pracowników. Wspiera inicjatywy pomocy społecznej, które zapewniają bezpłatne zakwaterowanie i opiekę medyczną dla pracowników, oferuje bezpłatną edukację dla ich dzieci i założyła żłobek, aby wspierać pracujących rodziców.W Attikan Estate kawa jest uprawiana wśród różnorodnych roślin, m.in.: pieprzu, kardamonu i palm kokosowych, a podlewana naturalną wodą źródlaną. Kawa z tej farmy jest znana ze słodkiego, owocowego, gładkiego smaku, w ktorego kształtowaniu dużą rolę odgrywają zacieniające uprawy drzewa figowe. Uprawa w cieniu jest powszechna w Indiach - chroni rośliny przed intensywnym słońcem i ulewnym deszczem oraz poprawia smak kawy, pozwalając ziarnom dojrzewać dłużej.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.