Royal Beans
Co kryje się za nazwą Royal Beans? Jeśli ziarno Speciality to kawowe wyżyny, nasze Royal Beans sięgają Himalajów! W tej serii przedstawiamy Wam sam wierzchołek kawowej piramidy, top topów, istne crème de la crème, cenne niczym klejnoty koronne. Anaerobic, Gesha, Nanolot, Lychee - co to znaczy nie po kawowemu? - Royal Beans to asortyment kaw wybranych przez nas z różnych palarni - łączy je wyjątkowy smak, limitowana produkcja, unikalne metody obróbki i najwyższa jakość. Gratka dla kawowych koneserów (również tych aspirujących)!
-
- 3fe (12)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (30)
- Alpro (7)
- Althaus (35)
- AOOMI (98)
- Arcaffe (20)
- Asobu (43)
- Audun Coffee (23)
- Bagdrip (11)
- Baratza (44)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (85)
- Bergstrands Kafferosteri (5)
- Bialetti (220)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (10)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (34)
- BWT (22)
- By.herbs (12)
- Caffenation (19)
- Casino Mocca (11)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (22)
- Chemex (28)
- Cilia (7)
- Clever (37)
- Coffeedesk (79)
- Coffeelab (55)
- COFFEE PLANT (66)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (82)
- Contigo (28)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (12)
- Dr. Coffee (12)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (12)
- Dworzysk (16)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (27)
- Eureka (88)
- Father's Coffee (11)
- Fellow (187)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (12)
- Five Elephant (9)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (21)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Giovannacci Caffe (8)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (3)
- Hard Beans (89)
- Hario (277)
- HAYB (112)
- Heresy (29)
- Hi! Coffeedesk (30)
- HKliving (27)
- illy (12)
- IMS (23)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (32)
- Jura (49)
- Kafar (16)
- Kalve (7)
- KawePale (13)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (78)
- Knock (1)
- Kofi Brand (7)
- Kruve (44)
- KYOTO Coffee Roasters (32)
- La Cabra (23)
- LaCava (100)
- La Marzocco (27)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (5)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (34)
- Le Piantagioni del Caffe (42)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (350)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (25)
- Mahlkonig (20)
- MAMAM (14)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (88)
- MiiR (72)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (76)
- Monbana (47)
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (41)
- Mount Everest Tea (25)
- Napar (8)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (17)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (85)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (9)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (40)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (46)
- Rocket Bean (23)
- Saeco (2)
- Sage (43)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (10)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (44)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (45)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (96)
- Teasome (26)
- Teministeriet (107)
- The Barn (5)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (50)
- Tim Wendelboe (6)
- Toddy (21)
- Trigger (12)
- Urnex (29)
- Varia (1)
- Vintage Teas (60)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (17)
- Willie's Cacao (44)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (36)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Filtrowanie i sortowanie
–
1 - 4 produktów z 4 dostępnych
Nowość
Coffeelab - Kolumbia Aroma Nativo Honey Double Fermentation Filter 200g
Producent: Coffeelab
Data palenia: 19.02.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trawy cytrynowej, zielone jabłka i cynamonu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Acevedo, San Adolfo
Metoda obróbki: Honey Double Fermentation
Odmiana: Pink Bourbon - EFM 3144
LaCava - Kostaryka Palmichal Cinnamon Anaerobic Filter 200g
Producent: LaCava
Data palenia: 25.01.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cynamonu, jabłecznika i czerwonych owoców.
Kraj pochodzenia kawy: Kostaryka
Region: Los Santos
Farma: Finca Tonita
Metoda obróbki: Cinnamon Anaerobic
Odmiana: Caturra, Catuai
Położenie upraw: 1450 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Nomad Coffee - Kolumbia Peach Culturing Filter 250g
Producent: Nomad Coffee
Data palenia: 24.01.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini i moreli.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Cauca
Farma: Granja Paraíso 92
Producent: Wilton Benítez
Metoda obróbki: Culturing
Odmiana: Caturra
Położenie upraw: 1930 m n.p.m.
FARMA
Granja Paraíso 92 to rodzinna farma prowadzona przez Wiltona Beníteza. Wilton, oprócz bycia plantatorem kawy, jest inżynierem chemicznym z pasją do technologii, biotechnologii oraz nowych urządzeń, które ułatwiają uprawę i gwarantują wyższą jakość kawy. Wilton eksperymentuje z przetwarzaniem kawy od 2008 roku, ale rezultaty zaczęły się pojawiać dopiero w 2016 roku. To bez wątpienia świadczy o wysiłku, czasie i inwestycjach w badania i rozwój, jakie Wilton włożył w opracowanie procesu. Maszyny do suszenia na farmie wymagają tylko umiarkowanej ilości energii elektrycznej do działania, co minimalizuje emisję gazów cieplarnianych.
Granja Paraíso 92 posiada własne laboratorium mikrobiologiczne, laboratorium jakości oraz zakład przetwórstwa. Procesy, które są stosowane do różnych rodzajów kaw, rozpoczynają się od surowej selekcji, sterylizacji i charakteryzacji owoców kawowca, a następnie pierwszej fazy kontrolowanej fermentacji beztlenowej, dodając do niej określony mikroorganizm dla każdego procesu, po czym kawa jest oddzielana od skórki i poddawana drugiej fermentacji. Pod koniec drugiej fazy, ziarna są poddawane działaniu gorącej i zimnej wody, aby poprawić warunki organoleptyczne kawy. Na farmie stosuje się bardzo innowacyjne systemy uprawy, takie jak tarasy, nawadnianie kroplowe, obliczenia dotyczące odżywiania laboratoryjnego i cienia. Wszystko to w celu produkcji wyjątkowej kawy.
OBRÓBKA
Wszystkie procesy stosowane do kaw z Granja Paraíso 92 rozpoczynają się od starannej i surowej selekcji oraz sterylizacji tych owoców kawowca, które osiągnęły optymalny punkt dojrzałości. Następnie sprawdzany jest stan masy, aż do momentu osiągnięcia pH na poziomie 4. Kolejnym krokiem jest pierwsza faza kontrolowanej fermentacji w warunkach beztlenowych (bez obecności tlenu). Po tej początkowej fermentacji skórka zostaje usunięta z owoców kawowca, które są ponownie fermentowane, znowu w warunkach beztlenowych przy użyciu drożdży. Następnie przeprowadzany jest proces termiczny (thermal shock), który polega na namaczaniu ziaren najpierw w gorącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie przy użyciu bioreaktora. Wreszcie kawa jest suszona w kontrolowany sposób (z użyciem urządzeń zamiast suszenia na słońcu, dzięki czemu osiąga się większą kontrolę nad temperaturą i szybkością suszenia, co zapewnia większą spójność).
Nowość
Nomad Coffee - Limited Edition Ekwador La Florida SIDRA Natural Filter 150g
Producent: Nomad Coffee
Data palenia: 26.02.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ekwadoru, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ananasa, białych winogron i jagód.
Kraj pochodzenia ziarna: Ekwador
Region: Sozoranga, Loja
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Sidra
Położenie upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.