Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
To espresso jest równowagą siły i gładkości. Kwintesencja wyraźnego aromatu czekolady, karmelu i lekkiej nutki kwiatów.
To blend dziewięciu najwyższej jakości ziaren Arabiki (100%). Ponad połowa z nich pochodzi z Brazylii, co wpływa na niepowtarzalny aromat. Pozostałe rodzaje pochodzą z Afryki i Ameryki Środkowej - co nadaje kawie ton słodyczy.
Kawa jest szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych.
Średni/Ciemny stopień palenia
100% Arabica
Niska zawartość kofeiny - ok. 1,5%
Opakowanie: 250g (ziarno)
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
100 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.
Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra.
Jest to najbardziej standardowa wersja filtrów, charakteryzująca się bardzo dobrym przepływem wody.
Rozmiar: do Hario V60-02
Symbol: VCF-02-100W
Wyprodukowano w Japonii.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.
Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural (honey). Metoda honey daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości.
Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.
Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Proces: Pulped natural
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Oatly to seria napojów roślinnych stanowiących świetną alternatywę dla mleka krowiego. Są bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały.
Napoje Oatly to produkty naturalne, przyjazne środowisku oraz zwierzętom, które są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a także dla osób uczulonych na mleko. Nie zawierają nabiału, ani laktozy, dlatego są doskonałym wyborem również dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć mleko krowie ze swojej diety.
Napój owsiany Oatly Barista Edition to świetny dodatek do porannego musli, owsianki i koktajli owocowych. Ma on wiele zastosowań – jest doskonałym składnikiem deserów, śniadań czy napojów (np. kakao, kawy) oraz stanowi idealną bazę do zup i sosów. Dobrze sprawdzi się jako składnik ciast, naleśników oraz wszelkich innych przepisów wymagających wykorzystania mleka krowiego.
Oatly Barista to produkt stworzony dla baristów, który jest w 100% roślinny. Doskonale się pieni, ma odpowiednią gęstość i sprawdza się w latte artach. Może być on wykorzystywany zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych baristów. Jego konsystencja oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawia, że możliwe jest osiągnięcie idealnego stopnia spienienia zarówno do latte, jak i cappuccino. Napój jest przygotowany z owsa, dzięki czemu nie jest zbyt słodki, ani ciężki.
Napój owsiany Oatly Barista ma prosty skład, nie zawiera zbędnych dodatków, ani konserwantów. Jest doskonałym źródłem błonnika, białka, a także witaminy D, B2 i B12.
Składniki: Baza owsiana (woda, owies 10%), olej rzepakowy, regulator kwasowości (fosforan dipotasowy), węglan wapnia, fosforany wapnia, sól jodowana, witaminy (D2, ryboflawina, B12).
AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa.
Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships.
Jak przyrządzić kawę za pomocą Aeropressu? Odpowiedź znajdziesz w artykule na naszym blogu: Aeropress
Zawartość zestawu: Aeropress, 350 filtrów papierowych, mieszadło, miarka, lejek.
Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy!
Wyśmienite espresso, z gęstą cremą o zabarwieniu orzechów laskowych. Jasnobrązowa warstwa na górze - jak malowana przez tygrysie paski w kolorze brązu.
Aromat słodki i złożony, z nutką czekolady, miodu i karmelu. Smak aksamitny i słodkawy, o pełnej strukturze - w pewnym momencie wyczuwalny gorzki posmak, który znika w jednej chwili.
Illy bez wątpienia jest tym, czym powinno być Twoje espresso.
Średnio/ciemno palona.
100% Arabica
Niska zawartość kofeiny.
Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy.
Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek.
Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Oatly to seria napojów roślinnych stanowiących świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkty bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały. Napoje Oatly są odpowiednie dla wegetarian i wegan. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych.
Napój z owsa. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy. Posiada dużą zawartość składników odżywczych - został wzbogacony o witaminę D, B12, ryboflawinę i wapń. Idealny jako dodatek do wszystkiego - zarówno do Twojego porannego musli, jak i do kawy.
Składniki: Baza owsiana (woda, owies 10%), olej rzepakowy, węglan wapnia, fosforany wapnia, sól jodowana, witaminy (D2, ryboflawina, B12).
Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
Pochodzenie: Etiopia Guji
Mielona meszanka kaw jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze.
Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Brazylia Agua Limpa Group
Etiopia Guji Gr.2
Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1
Kolumbia Huila Penas Blancas
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Zestaw Hario do przelewowego parzenia kawy, składający się z:
- plastikowego Drippera V60-02
- szklanego dzbanka o pojemności 600 ml
- 40 papierowych filtrów
- miarki do ziaren kawy.
Zestaw Hario V60 Craft Coffee Maker idealnie sprawdzi się zarówno jako prezent dla osoby interesującej się kawą, jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania.
Dripper
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie kilku porcji kawy. Plastikowa wersja drippera nie ustępuje pozostałym w kwestii doznań smakowych przygotowywanego naparu. Charakteryzuje się także doskonałym utrzymywaniem temperatury podczas zaparzania. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć drippera w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Zasada działania drippera jest prosta: filtr ze zmieloną kawą umieszcza się w dripperze, który stawiamy na dzbanku. Powoli zalewamy kawę gorącą wodą, a po paru minutach otrzymujemy gotowy napar.
Serwer
Dzbanek z japońskiego szkła ma pojemność 600 ml. Kształt ścinek wpisuje się w całą serię Hario V60. Uchwyt z tworzywa sztucznego. Dzbanek może być używany w kuchence mikrofalowej i myty w zmywarce.
Filtry
Paczka 40 papierowych filtrów Hario. Wybielane filtry zapewniają dobry przepływ wody i nie wpływają na smak naparu.
Miarka
Miarka do odmierzania kawy. Posiada oznaczenia 8, 10 i 12 gramów ziaren.
Hario Craft Coffee Maker zapakowany w eleganckie kartonowe pudełko.
Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.
Dzięki doświadczeniu w ciemnym paleniu kawy, ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.
W obecnej mieszance znajdują się ziarna:
- Brazylia Primavera
- Salwador Menendez 84+
- Burundi Aahore Blend
- Burundi Long Miles Gaharo EX
Flagowa mieszanka ziaren jakości speciality ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
Na blend składają się organiczne ziarna z Etiopii, Sumatry i Nikaragui. Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i z nutą słodkich owoców. Ziarno z Etiopii zapewnia lekkość i owocowość, natomiast kawa z Sumatry i Niaragui nadaje cięższego, słodkiego charakteru. To niezwykłe espresso, które jest zarówno smaczne, jak i przygotowane w etyczny sposób od samego ziarna kawy.
Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację Fair Trade Organic. Sadzonki są całkowicie ekologiczne, a organizacja upewnia się, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą zapłatę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji.
Oto 4 kawy, które znajdują się w tej mieszance:
Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural
Etiopia Gr2 Washed
Sumatra Gayo
Nikaragua SHG FTO
Oatly to seria napojów roślinnych stanowiących świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkty bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały. Napoje Oatly są odpowiednie dla wegetarian i wegan. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych.
Organiczny napój z owsa. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy. Bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku.
Składniki: Baza owsiana (woda, owies * 10%), sól morska.
Fellow Prismo to specjalnie zaprojektowana nakładka do klasycznego modelu AeroPress*, której zadaniem jest zamienić popularną strzykawkę w ekspres ciśnieniowy! Teraz wyciśniesz ze swojego Aeropressu nie tylko kawę przelewową, lecz także gęste espresso - w domu i w podróży.
Espresso!
Mimo, iż napary wyciśnięte przy użyciu Prismo nie zastąpią lepkiego, podwójnego espresso zaparzonego w profesjonalnej maszynie kolbowej, efekty są bardzo zadowalające - stosunek ceny, prostoty użycia i osiąganych efektów jest bezkonkurencyjny!
Kawa przyrządzona z pomocą Prismo charakteryzuje się wysokim body (jest gęsta) oraz znaczną intensywnością - jest bardziej skondensowana niż typowy napar z Aeropressu. Przypomina w smaku kawę z kawiarki bądź domowego ekspresu ciśnieniowego. Rozcieńczona niewielką ilością wody może także zmienić się naprawdę niezłe americano!
Konstrukcja
Urządzenie składa się z gwintu oraz metalowego sitka z otworami o średnicy 70 mikronów. Przy wylocie zamontowany jest specjalny zawór, który zapobiega przeciekaniu naparu.
Jak parzyć?
1. Nagrzej Aeropress z zamontowaną końcówką gorącą wodą.
2. Zmiel 20 gramów kawy tak, jak pod espresso (drobno).
3. Wylej wodę z Aeropressu, wsyp do niego kawę i wlej 50 - 60 mililitrów wody o temperaturze 96 stopni Celsjusza.
4. Mieszaj intensywnie przez 10 sekund.
5. Po minucie załóż tłok i przeciskaj prosto do filiżanki!
*Fellow Prismo nie jest kompatybilny z modelem AeroPress Go.
Za pomocą tego modelu Chemex Coffee Maker przygotujesz jednorazowo do 6 filiżanek kawy (pojemność 900ml).
Chemex Coffee Maker został wynaleziony w 1941 roku przez doktora Petera Schlumbohm. Projekt urządzenia powstał na podstawie doświadczeń zdobytych przez tego utalentowanego chemika. Jednoczęściowe naczynie w kształcie klepsydry wykonane jest z wysokiej jakości żaroodpornego szkła. Rolę uchwytu pełni oplatający je drewniany kołnierz z rzemieniem. Szkło, z którego zrobiony jest Chemex nie absorbuje zapachów, a co za tym idzie w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe zaparzanej kawy. Produkcja odbywa się w Stanach Zjednoczonych.
Oprócz funkcjonalności, Chemex wyróżnia się niesamowitym designem. Jego wizualną elegancję można podziwiać na stałej ekspozycji w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej (Museum of Modern Art). Dodatkowo został on wybrany przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.
Przygotowanie ulubionej kawy za pomocą Chemex Coffee Maker jest niebywale proste i zajmuje 4 - 6 minut. Poza Chemexem potrzebujesz jedynie papierowych filtrów oraz dobrej kawy, którą należy zalać wodą (6-7g kawy na 100ml wody). Po instrukcję zaparzania kawy tą metodą zapraszamy na nasz blog.
Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy.
Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek.
Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Kawa ziarnista z Kolumbii, wypolana przez wrocławską palarnię Etno. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. Kawa o dominującej słodyczy - wyczujesz w niej naturalne nuty przypominające cytrusy i czekoladę deserową. Wyczuwalna wysoka kwasowość.
Kraj: Kolumbia
Region: Medellin
Wysokość upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: lokalne odmiany arabik
Obróbka ziarna: Myta
Cuba Espresso to mieszanka kaw ziarnistych z Kuby i z Afryki. Wypalana przez Auduna Sorbottena, Mistrza Świata Roasterów z 2015 roku. Gęsta i gładka, w smaku dużo czekoladowej słodyczy i niska kwasowość.
Oddzielnie wypala się ziarno kubańskie i afrykańskie, a następnie są one mieszane. Blend idealny do tradycyjnego zaparzania espresso, świetnie sprawdzi się także w kawiarce i w połączeniu z mlekiem.
Melitta Aromafresh to nowoczesny ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem do kawy. Wśród jego największych zalet można wymienić regulację grubości mielenia, możliwość jednorazowego przygotowania do 1,35 litra kawy ze świeżo zmielonego ziarna i funkcję programowania godziny parzenia.
Przeczytaj test urządzenia na naszym blogu: Melitta Aromafresh
Najważniejsze cechy:
Zintegrowany młynek z ustawieniami stopnia mielenia
Ekspres do kawy przelewowy Melitta ma zintegrowany młynek, który gwarantuje najlepszy poziom zmielenia i najlepszy smak kawy filtrowanej ze świeżo zmielonych ziaren kawy.
Zgodnie z Twoimi preferencjami stopień zmielenia możesz ustawić od drobnego po gruby. Młynek jest wyposażony w stalowe, stożkowe żarno.
Regulowana moc kawy
Intensywność kawy jest naprawdę łatwa do ustawienia, zgodnie z Twoimi preferencjami - wybierz łagodną, średnią lub mocną.
Zdejmowany pojemnik na ziarna kawy, zdejmowana górna głowica młynka
Dzięki zdejmowanemu pojemnikowi na ziarna kawy i zdejmowanym poszczególnym elementom (górna głowica młynka) ekspres przelewowy Melitta AromaFresh można szybko i łatwo wyczyścić. Dołączona szczoteczka dodatkowo ułatwia czyszczenie.
Przezroczysty zbiornik na wodę
Przezroczysty zbiornik na wodę ma łatwy do odczytania wskaźnik poziomu wody z przodu, co bardzo ułatwia napełnianie go wymaganą ilością wody.
Młynek można wyłączyć
Młynek można wyłączyć i przygotować kawę ze zmielonych wcześniej ziaren.
Ochrona 3-w-1 ze wskaźnikiem odkamieniania
Aby Twój ekspres do kawy działał idealnie, miał dłuższą żywotność i dawał Ci najlepszy smak kawy, konieczne jest regularne usuwanie kamienia. Właśnie dlatego Melitta® AromaFresh zapewnia ochronę 3-w-1 z ustawieniami twardości wody, wskaźnikiem poziomu kamienia i praktycznym, automatycznym programem usuwania kamienia. Dioda LED pokazuje, kiedy należy wykonać program usuwania kamienia.
Praktyczna funkcja minutnika z zegarem, z wyświetlaczem LCD
Funkcja minutnika z wyświetlaczem LED zapewnia kuszącą przyjemność z kawy już w momencie jej ustawiania. Zaprogramuj czas, w którym ekspres do kawy ma zacząć parzenie, aby rano obudził Cię zapach świeżej kawy. Urządzenie włącza się automatycznie w ustawionym czasie.
Programowalny czas podgrzewania
Zaprogramuj czas podgrzewania, zgodnie z indywidualnymi wymaganiami - wybierz 20, 40 lub 60 minut. Wraz z końcem zaprogramowanego czasu Melitta® AromaFresh wyłącza się automatycznie.
Stylowe elementy ze stali nierdzewnej
Melitta® AromaFresh nie tylko zachwyca swoimi licznymi funkcjami, ale również nowoczesnym designem. Eleganckie elementy ze stali nierdzewnej sprawiają, że dyskretnie przyciąga on wzrok.
3-letnia gwarancja producenta
Melitta® oznacza przyjemność i jakość picia kawy. Dlatego też oferujemy 3-letnią gwarancję producenta na ekspres Melitta® AromaFresh.
MISJA eco & care
Opracowaliśmy etykietę, która ułatwia konsumentowi wybór urządzenia, gwarantującego świadomą przyjemność z picia kawy. Takie działanie jest zgodne z naszym systemem wartości.
Pozostałe cechy
- Wyjmowany filtr z ochroną przed kapaniem
- Rozmiar filtra Melitta® 1x4® (w zestawie 5 sztuk)
- Automatyczne wyłączanie
- 10 filiżanek (po 135ml)
- 1000 W
Ziarna pochodzące z Etiopii, z leśnych terenów o wysokim stopniu zacienienia. Kawa wypalana w średnim stopniu, idealna do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. W smaku wyczuwalne przede wszystkim nuty przypominające fermentowany kompot oraz czkoladowo-żywiczne.
Kraj: Etiopia
Region: Djimmah
Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Natural
Kawiarka Bialetti Moka Express to najbardziej klasyczny model światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti. To właśnie ta kawiarka w latach trzydziestych XX wieku rozsławiła włoskiego producenta. Do dziś jest to najpopularniejszy model moki na świecie, o czym świadczy już ponad 200 milionów wyprodukowanych egzemplarzy.
Kawiarka Bialetti 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (ok. 250ml). Pojemność całkowita to 300ml.
Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Odlewana z aluminium kawiarka zachwyca jakością wykonania. Klasyczny, niezmieniony przez dziesięciolecia kształt będzie oryginalnym elementem każdej kuchni. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku. Produkcja ma miejsce we Włoszech.
• Użytkowanie:
Bialetti Moka Express może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.
• Jak działa moka?
Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
Pochodzenie: Etiopia Guji
Mieszanka wysokiej jakości ziarna arabiki oraz indyjskiej robusty, wypalana w warszawskiej HAYB. Palona w ciemnym stopniu - we Włoskim stylu, sprawdzi się pod espresso i do kawiarek. Po zaparzeniu jest gęsta i kremowa, o nutach gorzkiej czekolady, orzechów włoskich i melasy.
Mieszanka 2 kaw:
Brazylia Mogiana
Indie Parchment
Doskonała zarówno dla miłośników czarnych kaw, jak i napojów mlecznych.
Hario Buono Kettle to najlepszy przyjaciel baristy, w postaci praktycznego dzbanka służącego do gotowania wody. Ze względu na swą precyzję, jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress.
Wyprofilowana szyjka zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle innych czajników.
Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego czynią Buono Kettle czajnikiem na długie lata. Dodatkową zaletą jest to, że może on być używany na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Jego wygląd i funkcjonalność zostały docenione w 2009 roku podczas międzynarodowej wystawy World Tea Expo, gdzie Buono Kettle wygrał w kategorii najlepszego nowego produktu.
Pojemność całkowita: 1,2l
Dostępna jest również wersja elektryczna 0,8l: Hario Buono Electric Kettle.
Średnica całkowita dna to 14,4 cm, natomiast średnica powierzchni styku z podłożem to 12,5cm.
Poniższy film przedstawia przykładowe użycie Hario Buono Kettle w parze z Chemexem:
Innowacyjny, elektryczny czajnik stworzony z myślą o prawdziwych miłośnikach alternatywnych metod parzenia kawy.
Dlaczego Fellow Stagg EKG to produkt dla Ciebie?
Dokładna regulacja temperatury w szerokim zakresie ⇒ ułatwia zaparzenie każdego rodzaju kawy i herbaty
Precyzyjnie wyprofilowana szyjka ⇒ zapewnia większą kontrolę podczas zalewania naparu
Wbudowany stoper ⇒ pozwala na mierzenie czasu parzenia Twojej ulubionej kawy
Eleganckie, nowoczesne wzornictwo ⇒ piękny matowy kolor czarny czajnika Fellow Stagg i minimalistyczna forma sprawiają, że chcesz oglądać go w swojej kuchni
Nie musisz już wybierać między estetyką, a funkcjonalnością
Fellow Stagg Kettle Black łączy w sobie piękny design z szeregiem zaawansowanych funkcji:
Praktyczna pojemność 900 ml pozwala na zaparzenie kawy dla całej rodziny.
Wyprofilowana szyjka i precyzyjna wylewka dają kontrolę nad strumieniem wody. Zaparzanie kawy w Chemexie lub dripperze będzie bardziej precyzyjne i powtarzalne, a do tego sprawi jeszcze większą przyjemność.
Elektroniczna regulacja temperatury w zakresie od 40 do 100 stopni Celsjusza.
Automatyczne wyłączanie czajnika po 15 minutach bezczynności.
Funkcja stopera. Wyświetlacz LCD ma funkcję wyświetlania czasu, co jest szczególnie przydatne w przypadku parzenia kawy metodami alternatywnymi.
Szybkie podgrzewanie wody dzięki mocy 1200 W.
Korpus oraz przykrywka wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 304 18/8. Uchwyt z wytrzymałego tworzywa sztucznego jest dodatkowo dociążony aby zapewnić przeciwwagę i zwiększyć stabilność podczas nalewania.
Wymiary: 29,2 cm x 17,1 cm x 20,3 cm.
220V, wtyczka europejska.
Temperaturę ustawisz w prosty i szybki sposób za pomocą pokrętła:
Czytelny wyświetlacz LCD wskaże aktualną i docelową temperaturę (także w stopniach Fahrenheita):
Czajnik utrzyma temperaturę do 60 minut – wystarczy skorzystać z przełącznika HOLD:
Zwycięzca w Twoim domu
Fellow Stagg EKG został nagrodzony prestiżową nagrodą Red Dot Design Award