Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(27)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(173)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(11)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(30)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(16)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(60)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(81)
-
Heresy
(21)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(11)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(8)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(37)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(58)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(39)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy 'heresy'
Filtry
–
1 - 30 produktów z 31 dostępnych
Sortuj według:
Heresy - Zestaw THE SINNER Filter 3 x 126g (outlet)
Data palenia: 28.11.2022
Producent: Heresy
Zestaw trzech kaw o iście grzesznym profilu! Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.
Do tego zestawu wrzuciliśmy same totalnie grzeszne kawy:
1. Geisha z Gwatemali
Farma: Agua Tibia
Kraj: Gwatemala
Producent: San Jose Pinula
Odmiana: Geisha
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 88.5
Opinia roastera
Geiszunia z Gwatemali, grzechu warta! Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka.
2. Fine Robusta (czyli wysokiej jakości robusta)
Farma: Chácara Recanto dos lpês
Producent: Geanderson Gambarte
Kraj: Brazylia
Odmiana: Amazonian Robusta
Obróbka: Natural
Opinia roastera
Robusta jakości fine (odpowiednik specialty), nasza totalna tegoroczna herezja! Czy smakuje jak ziemia i opony? Nie, smakuje tak, że nie potrafiliśmy jej odróżnić od arabik na stole! Mnóstwo słodyczy. Przepotężne body. Sporo ciężkości, ale zbalansowanej owocowością, taką tropikalną. Jeśli lubisz dobry trunek, to i sporo rumowo-likierowych opowieści ukoi Cię do sn… Aj, jednak nie. Pomyśl, że jesteś Obelixem i wpadasz do kociołka z kofeiną. Grzech nie spróbować!
3. Blend: 50% Robusta + 50% Geisha
SAY WHAAAAAT?!?! Tak! Zmieszaliśmy robustę i gejszę, nie ma dla nas żadnych świętości!
Najniższa cena: 118,30 zł
Heresy - Kenia Thirikwa AB Washed Kenyan Varietals Mix Filter 252g
Data palenia: 09.05.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Thirikwa Factory
Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 22
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze.
OPINIA ROASTERA
Kenia z tych bardziej eleganckich. Czyli nie, że chamski dżemor od brody po czoło, tylko jesz go na spokojnie łyżeczką, jak Jolanta Kwaśniewska bezę. Świetny balans owocowych szaleństw z kwiatowym spokojem, ale i głęboką soczystością..
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Geisha Washed Filter 126g
Data palenia: 03.04.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kwiatowością, cukierkową słodyczą oraz fantastycznym balansem.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Frijanes
Producent: Castillo Family / Erik de la Roca
Odmiana: Geisha
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 2022
Wynik w cuppingu: 88.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Po zbiorze kawa wrzucana jest do maszynku do mielenia, która pozbywa się owocu. Następnie, już naga, trafia do tanków fermentacyjnych na 24 godziny. A potem rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzany jest profesorsko - zero nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tej gejszuni 100% mięcha.
FARMA
Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze!
OPINIA ROASTERA
Tak, wiem, niby gejsza-srejsza, ale nie tu. Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Honduras Finca Don Andres Natural Filter 252g (outlet)
Data palenia: 24.01.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się dużą głębią, owocową słodyczą oraz nutami kwiatowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Santa Barbara
Producent: Andres Fernandez
Farma: Don Andres
Obróbka: Natural
Odmiana: Pacas
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Zbiór: kwiecień 2021
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Dopieszczony mikrolot w naturalu. Wszystkie owoce zostały zebrane w kolorze głębokiej purpury i wysuszone w całości na afrykańskich łóżkach. To znaczy, że miały odpowiednią cyrkulację powietrza ze wszystkich stron, to znaczy, że od dołu też! To znaczy, że cały proces dział się niezwykle równomiernie i przełożył się na głębię i ekspresję w filiżance!
FARMA
Don Andres to jeden z największych słodziaków wśród producentów, których znamy. Odwiedziliśmy go po raz pierwszy w marcu 2022 i pierwsze co zrobił, to poczęstował nas zupą. Prowadzi razem z synami trzy farmy, leżące obok siebie i jako jedni z niewielu w okolicy, procesują sporo naturali. Z tarasu stacji myjącej rozciąga się tak niezwykły widok na dolinę i jezioro Yojoa, że gdyby Bill Gates znał to miejsce, zupełnie inny landszaft byłby znany na cały świat z windowsowego pulpitu.
OPINIA ROASTERA
Najczęściej kochamy myte kawy z regionu Santa Barbara, lecz ten natural od Andresa to jest sok życia. Mnóstwo owocu (głównie takiego, co to w Europie nie rośnie) i wielka głębia, coś jak rozkminki Junga. Microlot in its pjurest form!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 67,15 zł
Heresy - Gwatemala El Naranjo Washed Caturra-Bourbon Espresso 252g
Data palenia: 04.04.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki bądź zalania w kubku. Profil charakteryzujący się słodkim, czekoladowo-waniliowym charakterem z wyraźnymi nutami czerwonych owoców i długim posmakiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Acatenango
Farma: El Naranjo
Producent: Jose Moreira
Odmiana: caturra / bourbon
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Washed od Jose nie wpasowuje się do końca w ramy “klasycznego” schematu, gdyż kawy idą do pulpera dopiero dzień po zbiorze. Powodem są stosunkowo niska temperatura i wilgotność w tym mikroregionie, co przekłada się na spowolnienie procesów fermentacyjnych. Jose zauważył, że kawa, która poleży tak sobie przed myciem, charakteryzuje się większą kompleksowością i owocowością. Po obraniu ze skóry, ziarna suszą się na patio.
FARMA
Jose to przemiły gość, uprawiający kawę w sercu regionu Acatenango. Jego El Naranjo, odziedziczone po ojcu, w 2020 roku obchodziło stulecie działalności! Nazwa pochodzi z kolei od uprawianych tu kiedyś pomarańczy. Ogromną część farmy stanowi rezerwat naturalny z przepięknym lasem, pełnym endemicznych gatunków roślin oraz, rosnącymi gdzieniegdzie, drzewkami robusty!
OPINIA ROASTERA
Kawy od Jose przewijam na stole już czwarty rok, miałem więc sporo czasu, żeby wyrobić sobie o nich opinię, a werdykt brzmi: zawsze słodkie. Piękny przykład na terroir Acatenango z ciut mniejszych wysokości. Tak zwany crowd pleaser.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g
Data palenia: 18.04.2023
Producent: Heresy
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne
Producent: Catalino Rubio / inni
Farma: Quebrada Onda / inna
Odmiana: catuai / inne
Obróbka: washed / inne
Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyka, jak Dre ze Snoopem bez siwych włosów. Depulping, jednodniowa fermentacja, myju-myju i suszenie przez kilkanaście dni na łóżkach, joł.
FARMA
Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii!
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Brazylia Campo Alegre Henrique Cambria Natural Topazio Filter 252g
Data palenia: 09.05.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Zaskakujący profil nietypowy dla ziaren z Brazylii, słodki z wyraźnym owocowo-winnym charakterem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Farma: Campo Alegre
Producent: Henrique Cambria
Odmiana: topazio
Obróbka: natural in pile
Położenie upraw: 1000 - 1200 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Tak zwany “natural in pile”. Owoce w całym owocu rozrzucane są na afrykańskie łóżka, a następnie formowany jest specjalny kształt długiego stożka. Ograniczony dostęp powietrza powoduje wzrost temperatury we wnętrzu kupki, co powoduje przyspieszenie procesów fermentacyjnych. To one są odpowiedzialne sa owocową głębie i winny charakter tej przesłodkiej kawy!
FARMA
Campo Alegre to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii. W zeszłe lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych.
OPINIA ROASTERA
Mówienie o “nietypowych Brazyliach” powoli staje się anachroniczne, gdyż od wielu lat mikroloty z tego kraju udowadniają jak szkodliwe mogą być stereotypy. I dlatego trzeci sezon z rzędu oferujemy tu owocowo-winne, głębokie kawy z Campo das Vertentes, produkowane przez najlepszych producentów w kraju!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Kostaryka La Fila Natural Villalobos Espresso 252g
Data palenia: 14.03.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Profil charakteryzujący się dużą głębią, owocową i karmelową słodyczą oraz nutami kwiatowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Producent: Urena Rojas Family
Obróbka: Natural
Odmiana: Villalobos
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g
Data palenia: 13.11.2022
Producent: Heresy
Cascara to suszone owoce kawowca, które można parzyć jak herbatę. W tym przypadku mamy do czynienia z cascarą z kawy jakości specialty pochodzącej z Gwatemali. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą i kwasowością owoców tropikalnych. Napar intensywny, złożony i oblepiający usta!
Kraj: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Julio Melendez
Farma: El Zapote
Odmiana: geisha
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1300 - 1550 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
OBRÓBKA
Mamy tu czysty owoc geishy z naturalnej obróbki. Poprosiliśmy w tym roku Julio o odseparowanie tej cascary, która potem została przebrana ręcznie w celu pozbycia się nieczystości. Matko kochana. Panie święty. Wyszła z tego orkiestra symfoniczna.
FARMA
El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz!
KOMENTARZ ROASTERA
Krótka piłka. Kiedy częstujemy ludzi tą cascarą, dostajemy pytanie czy dodawaliśmy tam cukru. I to chyba wystarczy za setkę słów!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Honduras Jose Leon Mateo Honey Catuai Filter 252g (outlet)
Data palenia: 03.01.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. Ziarna charakteryzują się wysokim balansem, owocową słodyczą i rześką kwasowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Caona, San Andres
Odmiana: Catuai
Obróbka: Honey
Producent: Jose Leon Mateo
Farma: La Arada
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: Marzec 2022
Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klejące się jak czort ziarna rozsypywane są do suszenia na afrykańskich łóżkach. Grupa pracowników pilnuje, by kawa nie wymknęła się spod kontroli, czyli nie przefermentowała. Mieszają co chwilę, pozbywają się zanieczyszczeń i pilnują stopnia wilgotności.
FARMA
Mamy tu historię prawdziwego prosa, bo Jose zaczął interesować się uprawą we wczesnej nastoletniości. Ale uwaga! Tegoroczny lot to pierwsza kawa, którą wyeksportował za granicę. Czyli mamy tu międzynarodową premierę. Podczas pierwszego cuppingu Hondurasów w tym sezonie, naszą uwagę od razu zwróciły kawy od Jose Leona – czyste, słodkie, z przyjemną, miękką teksturą.
OPINIA ROASTERA
Region San Andres w Hondurasie niemal zawsze charakteryzuje się niesamowicie zbalansowanymi kawami i tak jest w tym przypadku. Mimo obróbki honey, kwasowość jest świeża i mocno cytrusowa, jak w czyściutkim washed. Dodaj wysoką słodycz, która idzie w dżemowo-suszony owoc, pełne body i kakaowy finisz. Takie kawy chciałbym pić na co dzień. Czekaj. W sumie, piję takie kawy na co dzień! ;-)
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 68,85 zł
Heresy - Honduras Jose Leon Mateo Natural Catuai Filter 252
Data palenia: 14.03.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Cukierkowo-kwiatowy lot pełen owocowej głębi. Zero niezdrowego fermentu, 100% eleganckiej słodyczy.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Producent: Jose Leon Mateo
Farma: Don Andres
Obróbka: Natural
Odmiana: Catuai
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Zbiór: marzec-kwiecień 2022
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
FARMA
Mamy tu historię prawdziwego prosa, bo Jose zaczął interesować się uprawą we wczesnej nastoletniości. Ale uwaga! Tegoroczny lot to pierwsza kawa, którą wyeksportował za granicę. Czyli mamy tu międzynarodową premierę. Podczas pierwszego cuppingu Hondurasów w tym sezonie, naszą uwagę od razu zwróciły kawy od Jose Leona – czyste, słodkie, z przyjemną, miękką teksturą.
OPINIA ROASTERA
Kawy od Jose charakteryzują się świetną, miękką i krągła teksturą oraz toną słodyczy. Nie inaczej jest tutaj, to jeden z naszych najsmaczniejszych naturali z Hondurasu ostatniego sezonu!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.