Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(28)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(174)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(13)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(19)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(66)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(78)
-
Heresy
(20)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(12)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(22)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(40)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(93)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy 'kawa'
Filtry
–
1 - 30 produktów z 119 dostępnych
Sortuj według:
Książka Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie (Wydanie III) - Ika Graboń
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi Cię już Twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
O autorce:
Ika Graboń: "Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę.
Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee."
Oprawa: miękka
Wydanie trzecie.
Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural Espresso 250g
Data palenia: 18.05.2023
Producent: Coffeelab
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin.
Kraj pochodzenia kawy: Indie
Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka
Metoda obróbki: Anaerobic Natural
Odmiana: Catimor
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g
Data palenia: 26.01.2023
Producent: Lykke
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki.
ZIARNO
Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Chalatenango
Farmer: Alfonso Landaverde
Farma: Finca La Limonada
Odmiana: Pacamara
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
PARZENIE
Hario Switch:
30 klik Comandante
Temp. wody 95 stopni
18g kawy / 270g wody
3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20.
Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia.
Chemex:
32 klik Comandante
Temp. wody 96 stopni
30g kawy / 500g wody
W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20
Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia.
Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Najniższa cena: 48,30 zł
Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural Espresso 1kg
Data palenia: 18.05.2023
Producent: Coffeelab
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin.
Kraj pochodzenia kawy: Indie
Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka
Metoda obróbki: Anaerobic Natural
Odmiana: Catimor
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 1kg
Data palenia: 06.04.2023
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady.
ZIARNO
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Cauca
Metoda obróbki: Washed
To Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie.
PARZENIE
70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g)
Uzysk: 34g/25 sec
Bardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamy wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
COFFEE PLANT - Etiopia Bombe Abore Filter 250g
Data palenia: 16.02.2023
Producent: COFFEE PLANT
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni COFFEE PLANT. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej profilu smakowym można wyróżnić jaśmin, limonkę, morelę i czereśnię.
ZIARNO
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Sidamo
Młyn: Bombe
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Natural
Ciekawostka – „Bombe” oznacza dwie rzeczy w Etiopii: albo jest to nazwa młyna (co jest najbardziej prawdopodobne, bo na opakowaniu paczki) lub w ten sposób nazywa się góry, leżące w regionie Sidamo. Ziarno to klasyczny etiopski Heirloom, obrabiany metodą naturalną na słońcu przez 14 dni.
PARZENIE
Chemex:
30g kawy / 27. klik Comandante (500 mikronów)
500g wody / temperatura 96 stopni
Parzenie podzielone na 4 zalania, preinfuzja 150g i pozostawiona na minutę tak, by kawa się w pełni rozwinęła. Po minucie dolewamy kolejne 150 i czekamy 50 sekund aż właściwie całość spłynie i rozwinie napar. Dolewamy następnie 100g i czekam również około 50 sekund. Podobnie robimy ostatnie zalanie 100 gramami wody. Całość parzenia wyniesie około 4:20.
Napar bardzo pięknie pachnie i mocno czuć w nim owoce: mnóstwo brzoskwini, mango, papai. W smaku: przyjemna lekkość, ale już od najwyższej temperatury dostrzeżemy owocowy punch. Wyczuć można morele, w tle lekkie cytrusy, oraz bergamotkę, wiśnie, a wraz ze stygnięciem wybija się przede wszystkim morela, a także ujawnia się pomarańcza. Kwasowość na średnim poziomie intensywności utrzymuje się tak przez wszystkie temperatury. Jedwabne body i kwiatowy finisz.
V60:
18g /23. klik Comandante (400 mikronów)
300g wody / 94 stopnie
Parzenie dosyć podobne jak w przypadku Chemexa, bo też 4 zalania. Preinfuzja na 90 gram, około 50 sekund tak, by kawa się rozwinęła. Po upływie czasu dolać kolejne 90 i poczekać do 1:30, po czym zalać 60 gramami wody. Ostatnie zalanie powtórzyć po upływie 30 sekund. Finalny czas parzenia wyniesie 3:10.
Kawa wyda się zdecydowanie bardziej zbalansowana w tym przypadku. Pojawia się więcej herbacianych nut i zdecydowanie wyższa i żywsza kwasowość: miłe nuty cytrusów wychodzą na pierwszy plan (zwłaszcza limonki) oraz akcenty kwiatowe, bergamotki oraz czereśni.
Spadek temperatury przynosi w profilu morele, jednak nie dominują tak mocno jak w przypadku Chemexu. Kawa ma pełne body o średniej intensywności oraz przyjemny herbaciano-cytrusowy finisz.
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 250g
Data palenia: 04.05.2023
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady.
ZIARNO
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Cauca
Metoda obróbki: Washed
To Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie.
PARZENIE
70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g)
Uzysk: 34g/25 sec
Bardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamY wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g
Data palenia: 11.04.2023
Producent: Figa Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Figa Coffee. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jabłka, słodycz karmelu i przyjemna kwasowość czarnej porzeczki.
ZIARNO
We Wrocławiu już kilka dobrych lat działa Figa, za sterami której stoi król aeropressu – Filip Kucharczyk. Wszystkich turystów, poszukujących jednej z najsmaczniejszych kaw, zapraszam do wrocławskiej Hali Targowej, gdzie Figa sobie śmiga w swoim punkcie kawiarnianym.
Rwanda Gishyta to projekt bardzo świeży, bo działający od 2010 roku jako stacja obróbki w regionie Kigarama. Następnie w 2018 roku rozwinął się na tyle, że zaczął obrabiać kawy pochodzące od 995 rolników (głównie bourbony). Kawa rośnie na wysokości 1640m i obrabiana jest metodą mytą.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kigarama, dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyta
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1640 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
PARZENIE
- V60:
19g (24 klik)
300ml wody / temp. 96 stopni
Klasyczna metoda na 5 zalań: po 60 g z dolewaniem co 25-30 sekund z tym, że dorzucamy gram więcej dla zwiększenia minimalnie tdsu naparu. Efekt: bardzo gęsty, soczysty napój, pełen czarnej porzeczki, fig oraz jabłka, które nadaje całości dość wysoką i przyjazną kwasowość. Kawa jest rześka, tekstura bardzo jedwabna, a finisz krótki.
- Aeropress:
19g (27 klik)
250g wody / temp. 97 stopni
Na 60g wody wsypujemy kawę i mieszamy przez około 10 sekund. Następnie czekamy 40 sekund, po czym dolewamy do 250 i czekamy do 2 minut. Ich upływie zakręcamy i obracamy aeropress, przeciskamy około 20 sekund i dolewamy osobno 8g bypassu. W rezultacie otrzymamy bardzo tęgi napar, mocno porzeczkowy (przede wszystkim dżemowo-porzeczkowy) z fajnym, świeżym jabłkiem i pomarańczą w tle.
Bonanza - Peru Cedros Natural Omniroast 250g
Data palenia: 11.05.2023
Producent: Bonanza Coffee Roasters
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty cydru, owoców granatu oraz rumianku.
Kraj pochodzenia kawy: Peru
Region: San Ignacio
Producent: Farmerzy z Cedros
Obróbka: Natural
Odmiana: Caturra, Bourbon, Pache, Catimor