![](https://cdn-prod.coffeedesk.io/media/f7/a1/91/1719826493/8Podlisting%20do%20kategorii%20kawa%20przelew%201240x275.png)
1
- 13 produktów z 13 dostępnych
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter - Kawa ziarnista 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 10.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Filter - Kawa ziarnista 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 09.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Cajamarca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Hard Beans - Kolumbia Guava Banana Anaerobic Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 07.05.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o słodyczy czerwonych owoców, z długotrwałym posmakiem gorzkiej czekolady i wysokim body..
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Tolima
Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Odmiana: Red & Yellow Caturra
Położenie upraw: 1350 m n.p.m.
Producent: EL Vergel Coffee Farm
FARMA
Rodzina Bayter z farmy El Vergel zajmuje się rolnictwem od 1995 roku. Na początku uprawiali awokado, a od 2009 roku eksperymentują z uprawą kawowca. Stopniowo, pod przewodnictwem Miguela Jimeneza, rozszerzyli swoją ofertę o odmiany kawy speciality. Farma przeszła w 2018 roku dużą modernizację. Wprowadzono procesy suszenia naturalnego, a także rozpoczęto badania nad bakteriami i drożdżami kontrolującymi fermentację Obecnie uprawia się na niej ponad 28 różnych odmian kawy.
ZIARNO
Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa "Caturra" pochodzi od słowa "Guarani", które oznacza "mała". Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko
siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku. Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian "Catimor".
Odmianę Red Caturra charakteryzuje intensywny aromat i bogaty profil smakowy. Z kolei Yellow Caturra to subtelna odmiana kawy o jasnych, żółtych ziarnach. Charakteryzuje się ona łagodnym profilem smakowym.
OBRÓBKA
Natural Anaerobic to obróbka beztlenowa. Rozpoczyna się od precyzyjnie kontrolowanej fermentacji trwającej od 48 do 60 godzin. Odbywa się ona w zamkniętych pojemnikach, bez dostępu tlenu. W tych warunkach bakterie beztlenowe fermentują owoce kawowca tworząc unikalny profil smakowy. W zależności od temperatury i czasu trwania tego etapu, można osiągnąć różne poziomy intensywności oraz wydobyć odmienne nuty smakowe. Następny krok to suszenie ziaren, które odbywa się etapami na różnych poziomach wilgotności - dzięki temu kawa suszy się powoli i równomiernie, co jest niezbędne dla osiągnięcia odpowiedniej czystości smaku.
Po procesie suszenia, ziarna trafiają do specjalnych silosów gdzie kawa jest stabilizowana przez 45 dni. Ten element nazywany jest reposo - ziarna “odpoczywają” stabilizując poziom wilgotności przed transportem na drugi koniec świata.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Brazylia Samambaia Natural in a Pile Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 18.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty pieczonej brzoskwini, karmelu i czereśni.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Farma: Fazenda Samambaia
Producent: Cambraia
Metoda obróbki: Natural in a pile
Odmiana: Yellow Catucai
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
O FARMIE
Fazenda Samambaia od ponad stu lat należy do rodziny Cambraia. Jej początki sięgają wczesnych etapów uprawy kawy w regionie Campo das Vertentes w stanie Minas Gerais.
Oprócz nietuzinkowych kaw, Samambaia stawia na zrównoważony rozwój oraz odpowiedzialność społeczną i środowiskową. Nieustannie inwestuje w szkolenia dla zespołu oraz innowacje w rolnictwie. Plantacja jest inspiracją dla innych producentów kawy w regionie.
Odmiana Catucai jest krzyżówką Catuai i Icatu. Catucai może być zarówno żółta, jak i czerwona i jest dobrze znana ze swojej wysokiej produktywności i plonów.
Proces ten jest bardzo prosty i polega na ułożeniu wiśni kawowca w stosy (wysokość 30-40 cm) na podwyższonych stołach. Stos spowalnia proces suszenia, ponieważ ziarna mają mniejszy kontakt ze światłem słonecznym, to z kolei zwiększa prędkość fermentacji. Cały proces może zająć od 24 do 48 godzin, aż do momentu, gdy temperatura wiśni osiąga około 38oC. Po zakończeniu fermentacji, wiśnie ponownie równomiernie rozprowadza się cienkimi warstwami, aby dokończyć suszenie.
PRZEPIS
65 g kawy na 1 litr wody
Temperatura: 93 °C
Mielenie: średnio-grube
Czas parzenia: 3:45 minut
Metoda:
Ekspres przelewowy:
- przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawy
- zamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżanki
Ekspres ciśnieniowy:
- ustaw młynek na drobne mielenie
- czas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Kolumbia La Primavera Washed Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 09.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające czerwone jabłko, pomarańcze i migdały.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Huila
Metoda obróbki: Semi - washed
Odmiana: Pink Bourbon
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Kolumbia Guava Banana Natural Anaerobic Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 03.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty czerwonych owoców i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Tolima
Farma: El Vergel
Producent: Bayter
Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Odmiana: Red & Yellow Caturra
Położenie upraw: 1350 m n.p.m.
PRZEPIS
60 g kawy na 1 litr wody
Temperatura: 93 °C
Mielenie: średnio-grube
Czas parzenia: 3:30 minuty
Metoda:
Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter 500g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 18.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do ciastek orzechowych, krówek i czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Gwatemala San Martin Jilotepeque Washed Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 10.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłka
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: San Martin, Jilotepeque
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai
Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Kolumbia El Vergel Natural Decaf Filter - Kawa bezkofeinowa 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 03.06.2024
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające truskawkę, pomarańczę i marakuję.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Tolima
Metoda obróbki: Natural Sugarcane Decaf
Producent: Bayter
Odmiana: Red & Yellow Caturra
Położenie upraw: 1450 m n.p.m.
PRZEPIS
60 g kawy na 1 litr wody
Temperatura: 94 °C
Mielenie: grube
Czas parzenia: 3 minuty
Metoda:
Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Kolumbia Finca Los Rosales - Taza Platino no.1 Washed Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 09.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty kajmaku, kwiatów i cytrusów.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Huila
Farma: Rosales
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Pink Bourbon
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Producent: Rosalba Jimenez
Finca Los Rosales została założona piętnaście lat temu w regionie Huila, położonym w południowo-wschodniej części Kolumbii. Właścicielką farmy jest Rosalba Jimenez, która wychowywała się na tym terenie i od dziecka miała kontakt z uprawą kawy. Rodzice nauczyli ją podstaw uprawy i zaszczepili miłość do tego surowca.
Rosalba poświęciła całe swoje zawodowe życie, by produkować kawę. Jej farma to obszar około 3 ha, dominuje na nim odmiana Pink Bourbon i Castillo.
Kawa Kolumbia Los Rosales wygrała w 2024 roku prestiżowy konkurs Taza Platino organizowany przez kooperatywę Cafefihuila. Producenci zrzeszeni w kooperatywie wysyłali swoje najlepsze zbiory do oceny. Pierwsza selekcja odbywała się na poziomie regionalnym (kooperatywa zrzesza ponad 4000 producentów).
Najlepszych 50 kaw przeszło do rundy finałowej ocenianej przez międzynarodowych sędziów. W ich gronie znalazł się Krzysztof Barabosz – współzałożyciel Hard Beans. Dzięki Krzysiowi mamy tę kawę jako pierwsi, prosto od producenta (direct trade).
Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana kawy, znana ze swojego nietypowego, różowego owocu. Jej bogaty profil smakowy cechują kwiatowość, nuty owocowe i soczysta kwasowość.
Dojrzałe owoce kawowca zanurza się w wodzie w celu usunięcia tych, które się na niej unoszą.
Następnie owoce są poddawane procesowi fermentacji w workach przez 24 godziny. Później rozciera się je w maszynie i fermentuje na sucho przez 12 godzin.
Następnie ziarna w pergaminowej otoczce (parchment) są dwukrotnie płukane i na koniec suszone w cieniu pod markizą przez 20 dni.
PRZEPIS
65 g kawy na 1 litr wody
Temperatura: 93°C
Mielenie: średnio-grube
Czas parzenia: 3:45 minut
Metoda:
Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Filter 500g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 09.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Cajamarca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Promocja
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Gwatemala San Martin Jilotepeque Washed Filter 500g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 18.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłka
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: San Martin, Jilotepeque
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai
Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 79,00 zł
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Burundi Long Miles Gaharo 4 Washed Filter 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 04.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty zielonego jabłka, grejpfruta i cukru trzcinowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Burundi
Region: Muramvya
Farma: Long Miles Coffee
Producent: Carlson
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1700 2100 m n.p.m.
PRZEPIS
60-65 g kawy na 1 litr wody
Temperatura: 96 °C
Mielenie: średnie
Czas parzenia: 2:50 minut
Metoda:
Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 80g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Dostosuj tym samym czas parzenia wedle własnych preferencji. Pamiętaj, że możesz eksperymentować i dostosować metodę do swoich preferencji!