Cascara
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
Filtrowanie i sortowanie
1
- 1 produktów z 1 dostępnych
Figa Coffee - kawa ziarnista Cascara Salwador Finca Las Camelias Natural 200 g
Producent: FIGA COFFEE
Cascara to wysuszona skórka owoców kawowca, z której można przygotować pyszny napar. W smaku przypomina śliwki, pieczone jabłka i miód. W porównaniu do kawy, cascara zawiera niewiele kofeiny. Kraj pochodzenia: SalwadorObróbka: NaturalPołożenie upraw: 1620-1670 m n.p.m.Może być parzona tak jak herbata, we French Pressie, lub na zimno - jest świetnym sposobem na orzeźwiające napoje.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
W ferworze picia kawy często zapominamy, że kawa, którą przemieniamy w czarny pobudzający płyn to po prostu ziarna owocu kawowca po obróbce! Owoce kawowca, otaczające zielone ziarno, przypominają wiśnię, a ich skórka również zawiera ciekawe walory smakowe oraz co równie ważne – kofeinę.
Kawa cascara to suszone skórki owoców kawowca, w procesie wytwarzania kawy traktowane są jako produkt uboczny. Owoc kawowca jest usuwany, a najbardziej pożądana część – ziarno zielone, jest następnie obrabiana i wypalana. Jednak coraz popularniejsze jest suszenie skórek, które mają do zaoferowania zupełnie inne wrażenia smakowe niż kawa.
Cascara łączy w sobie równocześnie właściwości kawy i herbaty – ma lekki, „herbaciany” owocowo-cytrusowy aromat oraz dostarcza do organizmu solidną porcję kofeiny.
Cascara kawa, zaparzona na zimno doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Wiele kawiarni eksperymentuje z cascarą nasączając ją azotem lub serwując jako ciekawostkę. Warto zaproponować ją sceptykom kawy, którzy kojarzą czarny napój wyłącznie z mlecznymi napojami i ciemno palonym espresso. Niezwykle ciekawym doświadczeniem jest spróbowanie części owocu, którego nasionkiem jest kawa, którą codziennie pije w diametralnie innej odsłonie.
Cascara łączy w sobie równocześnie właściwości kawy i herbaty – ma lekki, „herbaciany” owocowo-cytrusowy aromat oraz dostarcza do organizmu solidną porcję kofeiny.
Cascara kawa, zaparzona na zimno doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Wiele kawiarni eksperymentuje z cascarą nasączając ją azotem lub serwując jako ciekawostkę. Warto zaproponować ją sceptykom kawy, którzy kojarzą czarny napój wyłącznie z mlecznymi napojami i ciemno palonym espresso. Niezwykle ciekawym doświadczeniem jest spróbowanie części owocu, którego nasionkiem jest kawa, którą codziennie pije w diametralnie innej odsłonie.
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.