Kawy speciality (najwyższej jakości)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
Producent: ARCAFFE
Producent: MAMAM
Data palenia: 12.05.2025
Producent: ARCAFFE
Producent: ARCAFFE
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 22.04.2025
Producent: ARCAFFE
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 19.05.2025
Producent: AUDUN COFFEE
Data palenia: 14.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 16.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 02.05.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 15.05.2025
Producent: TRIGGER
Data palenia: 16.05.2025
Producent: AUDUN COFFEE
Data palenia: 14.04.2025
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 22.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 09.05.2025
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 07.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 16.04.2025
Producent: TRIGGER
Data palenia: 16.05.2025
Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 15.05.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 21.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 09.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 24.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 15.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 11.04.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 24.04.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 12.05.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 06.06.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 09.05.2025
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 19.05.2025
Producent: ARCAFFE
Producent: HI! COFFEEDESK
Data palenia: 16.05.2025
Producent: HI! COFFEEDESK
Data palenia: 16.05.2025
Producent: AEROPRESS
Data palenia: 16.05.2025
Skąd pochodzi kawa speciality?
Speciality coffee to dbałość o produkt już od pierwszych chwil. Wszystko zaczyna się na plantacji, gdzie farmerzy dbają o odpowiednią ilość nawodnienia i zacienienia krzewów kawowca. Kawy speciality zbierane są ręcznie, a nie mechanicznie jak w przypadku komercyjnych ziaren. Dzięki temu wybierane są tylko odpowiednio dojrzałe owoce kawowca, które skrywają w sobie najlepsze zielone ziarno. Następnie owoce kawowca poddawane są obróbce, a wydobyte z nich zielone ziarno poddaje się fermentacji na sucho (natural), mokro (washed) lub hybrydzie obu metod czyli honey. Każda metoda ma wpływ na ostateczny smak kawy w filiżance i każda jest warta spróbowania. Tylko najlepsze palarnie umieszczają na opakowaniu informację o metodzie obróbki kawy, dlatego jeśli wiesz jak kawa została przygotowana możesz mieć pewność, że masz do czynienia z najlepszym produktem.
Jak smakuje kawa speciality?
Kawa speciality ma zupełnie inny profil smakowy niż te, które znajdziesz w marketach. Dzięki specjalnym metodom obróbki i jasnemu lub średniemu wypaleniu, ziarno zachowuje swoje naturalne nuty smakowe – od czekolady i toffi, po owocowe i kwiatowe akcenty. Smakuje tak, jak powinna – bez goryczki i przesadnego palenia. Żeby to wszystko wyciągnąć, warto mielić ziarna na świeżo. Dlatego młynek do kawy to must-have dla każdego kawosza. Jeśli unikasz kofeiny, nic straconego – dobra kawa bezkofeinowa też może być speciality. Ma pełnię smaku i aromatu, a przy tym nie pobudza – idealna na wieczór. Mistrzostwa Baristów, zarówno w Polsce jak i na świecie, rozgrywają się tylko i wyłącznie na kawach speciality, co potwierdza ich wyjątkowość. Jest to ekskluzywny produkt, który stanowi jedynie 1% całego rynku kawy. Jednak niepowtarzalny smak kawy oraz rewelacyjny stosunek ceny do jakości sprawiają, że kto raz spróbuje kawy speciality, ten nigdy nie wróci do non-speciality, czyli komercyjnych ziaren.
Kawa specialty – dla kogo?
Dla każdego! Bez względu na to, jaką metodę parzenia lubisz – kawa speciality sprawdzi się świetnie. Najczęściej wypalana jest z myślą o metodach przelewowych, dlatego jeśli masz w domu ekspres przelewowy, to jesteś na dobrej drodze. Filtrowanie przez papierowy filtr pozwala wydobyć z kawy wszystko, co najlepsze. Kawa z przelewu jest łagodniejsza niż espresso, ale zawiera więcej kofeiny – taki mały paradoks. A może wolisz klasykę? Kawiarka Bialetti to super sposób na przygotowanie esencjonalnej i aromatycznej filiżanki. Jeśli jesteś fanem espresso, postaw na ekspres kolbowy – kawa z jasnego wypału przygotowana w ten sposób daje zupełnie nowy wymiar smaku. I pamiętaj – dobra kawa to także styl życia. Dlatego zawsze warto mieć przy sobie kubek termiczny, żeby zabrać swój ulubiony napar wszędzie: do pracy, na spacer czy w podróż. Na koniec? Kawa to nie tylko napój, to efekt ciężkiej pracy – od farmerów, przez Q-graderów i roasterów, po baristów. To team effort, bez którego nie byłoby tej jakości. W Coffeedesk stawiamy na kawy speciality każdego dnia, dzieląc się kulturą ich picia z każdym, kto chce odkrywać coś więcej niż tylko czarny płyn w filiżance.
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.