Alpro - Napój sojowy Barista 1L

Producent: Alpro

Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Napoje Alpro są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a ich składniki pochodzą z organicznych upraw. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych. Alpro Soya Barista to idealny napój roślninny do zaparzenia doskanałej mlecznej kawy. Delikatny w smaku, o niskiej zawartości cukru. Składniki: Woda, obłuszczona fasola SOYA (8,7%), ekstrakt jabłkowy, regulatory kwasowości (fosforan monopotasowy, fosforan dipotasowy), wapń (węglan wapnia), sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2).
Melitta papierowe filtry do kawy 1x4 - classic - 80 sztuk

Producent: Melitta

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Classic  1 x 4. - Aromazones - trzy strefy aromatu, ze specjalnie rozmieszczonymi porami powodują idealne rozwijanie smaku i aromatu: ROZWIJANIE: dolna strefa, srefa wstępnego parzenia. DOSKONALENIE: środkowa strefa, zapewnia równomierne i stałe parzenie. RÓWNOWAŻENIE: górna strefa, równoważy aromat kawy. - AromaPor - porowata struktura pozwala na przedostanie się do naparu olejków kawowych, które odpowiadają za smak. - W pełni biodegradowalne.
Melitta papierowe filtry do kawy 102 - classic - 80 sztuk

Producent: Melitta

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Classic 102. - Aromazones - trzy strefy aromatu, ze specjalnie rozmieszczonymi porami powodują idealne rozwijanie smaku i aromatu: ROZWIJANIE: dolna strefa, srefa wstępnego parzenia. DOSKONALENIE: środkowa strefa, zapewnia równomierne i stałe parzenie. RÓWNOWAŻENIE: górna strefa, równoważy aromat kawy. - AromaPor - porowata struktura pozwala na przedostanie się do naparu olejków kawowych, które odpowiadają za smak. - W pełni biodegradowalne.
Polecany
teapigs Spiced Winter 15 piramidek

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g

Data palenia: 13.02.2023

Producent: Heresy

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Las Codornices Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.                                                                                                                                                                                 Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Just T - Sunrise Breakfast - Herbata sypana 125g (outlet)

Producent: Just T

Organiczna czarna herbata ze słynnego regionu Assam. W filiżance możesz spodziewać się mocno słodowego, gęstego naparu o czerwono-brązowej barwie. Doskonała bez dodatków, jak również z mlekiem. Przygotowanie: należy zalać wrzącą wodą i zaparzać 3 - 5 minut. Składniki: Czarna herbata*1 *z kontrolowanych upraw ekologicznych, 1Rainforest Alliance Produkt oznaczony certyfikatami FSC, Organic, Rainforest Alliance. Just T to seria ekologicznych herbat wysokiej jakości. Działalność marki jest mocno związana z ideologią dbałości o środowisko naturalne. Jej właściciele wspierają projekty sadzenia drzew, czy zbiórki plastiku, a produkty są produkowane zgodnie z certyfikacją FSC, Organic, Rainforest Alliance, Fairtrade oraz UTZ. Opakowania herbat, torebki i sznurki są w pełni biodegradowalne. Nie stoi to na przeszkodzie w przygotowywaniu doskonałych, pełnych smaku kompozycji!
Alpro - Napój sojowy original 1L

Producent: Alpro

Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Napoje Alpro są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a ich składniki pochodzą z organicznych upraw. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych. Napój Alpro Sojowe Original to w pełni roślinna esencja wysokiej jakości ziaren soi, które są mielone i mieszane by stworzyć łagodny i kremowy napój. Jego delikatnie słodki smak jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Jest pożywny i stanowi źródło wysokiej jakości białka sojowego. Lekkostrawny ponieważ naturalnie nie zawiera laktozy. Nie zawiera glutenu. Składniki: Woda, obłuszczone ziarno soi (6 %), cukier, fosforan triwapniowy*, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2). (* = substancje wzbogacające).
Kruve Brewler - Miarka do kawy

Producent: Kruve

Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Najważniejsze cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Kruve - Brew Stick V2.0 - Mieszadło - Złote

Producent: Kruve

Mieszadło od Kruve to specjalne narzędzie, które może być użyte do poruszania zmielonej kawy w trakcie jej parzenia, bądź do mieszania samego naparu. Poruszanie kawą podczas parzenia sprawia, że ma ona bardziej równomierny kontakt z wodą. Dzięki temu możemy się cieszyć lepszym i smaczniejszym naparem! Wersja 2.0 ma nową powierzchnię poprawiającą uchwyt oraz większą miseczkę. Cechy: - materiał: stal nierdzewna, - długość: 22 cm, - waga: 38 g.
Alpro - Napój kokosowy niesłodzony 1L

Producent: Alpro

Napój kokosowy niesłodzony Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. Idealny dla wegetarian, wegan, osób uczulonych i nietolerujących laktozy oraz tak naprawdę dla każdego kto tylko będzie miał na niego ochotę!  Alpro napój kokosowy niesłodzony to produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Jest on źródłem wapnia i witamin B12 oraz D. Składniki wykorzystywane w produkcji napoju pochodzą z organicznych upraw. Ponadto ta wersja napoju kokosowego Alpro nie zawiera dodatkowego cukru ani słodzików – zatem sprawdzi się świetnie osobom, które starają się ograniczyć ilość spożywanego cukru. Wszystkie wykorzystane składniki sprawiają, że otrzymujemy czysty i orzeźwiający smak kokosa – bez zbędnych dodatków - w formie przypominającej tradycyjne mleko. Napój kokosowy Alpro to dobry zamiennik mleka krowiego. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannego musli, koktajli owocowych, a nawet do kawy. Można też go używać do domowych wypieków i deserów. Składniki: Woda, mleko kokosowe (7%) (krem kokosowy, woda), woda kokosowa (2,6%), fosforan triwapniowy, naturalny aromat kokosowy, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa, guma gellan), sól morska, witaminy ( B12, D2).
Alpro - Napój sojowy Barista 1L

Producent: Alpro

Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Napoje Alpro są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a ich składniki pochodzą z organicznych upraw. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych. Alpro Soya Barista to idealny napój roślninny do zaparzenia doskanałej mlecznej kawy. Delikatny w smaku, o niskiej zawartości cukru. Składniki: Woda, obłuszczona fasola SOYA (8,7%), ekstrakt jabłkowy, regulatory kwasowości (fosforan monopotasowy, fosforan dipotasowy), wapń (węglan wapnia), sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina (B2), B12, D2).
Melitta papierowe filtry do kawy 1x4 - classic - 80 sztuk

Producent: Melitta

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Classic  1 x 4. - Aromazones - trzy strefy aromatu, ze specjalnie rozmieszczonymi porami powodują idealne rozwijanie smaku i aromatu: ROZWIJANIE: dolna strefa, srefa wstępnego parzenia. DOSKONALENIE: środkowa strefa, zapewnia równomierne i stałe parzenie. RÓWNOWAŻENIE: górna strefa, równoważy aromat kawy. - AromaPor - porowata struktura pozwala na przedostanie się do naparu olejków kawowych, które odpowiadają za smak. - W pełni biodegradowalne.
Melitta papierowe filtry do kawy 102 - classic - 80 sztuk

Producent: Melitta

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Classic 102. - Aromazones - trzy strefy aromatu, ze specjalnie rozmieszczonymi porami powodują idealne rozwijanie smaku i aromatu: ROZWIJANIE: dolna strefa, srefa wstępnego parzenia. DOSKONALENIE: środkowa strefa, zapewnia równomierne i stałe parzenie. RÓWNOWAŻENIE: górna strefa, równoważy aromat kawy. - AromaPor - porowata struktura pozwala na przedostanie się do naparu olejków kawowych, które odpowiadają za smak. - W pełni biodegradowalne.
Polecany
teapigs Spiced Winter 15 piramidek

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g

Data palenia: 13.02.2023

Producent: Heresy

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Las Codornices Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.                                                                                                                                                                                 Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Just T - Sunrise Breakfast - Herbata sypana 125g (outlet)

Producent: Just T

Organiczna czarna herbata ze słynnego regionu Assam. W filiżance możesz spodziewać się mocno słodowego, gęstego naparu o czerwono-brązowej barwie. Doskonała bez dodatków, jak również z mlekiem. Przygotowanie: należy zalać wrzącą wodą i zaparzać 3 - 5 minut. Składniki: Czarna herbata*1 *z kontrolowanych upraw ekologicznych, 1Rainforest Alliance Produkt oznaczony certyfikatami FSC, Organic, Rainforest Alliance. Just T to seria ekologicznych herbat wysokiej jakości. Działalność marki jest mocno związana z ideologią dbałości o środowisko naturalne. Jej właściciele wspierają projekty sadzenia drzew, czy zbiórki plastiku, a produkty są produkowane zgodnie z certyfikacją FSC, Organic, Rainforest Alliance, Fairtrade oraz UTZ. Opakowania herbat, torebki i sznurki są w pełni biodegradowalne. Nie stoi to na przeszkodzie w przygotowywaniu doskonałych, pełnych smaku kompozycji!
Alpro - Napój sojowy original 1L

Producent: Alpro

Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. To produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Napoje Alpro są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a ich składniki pochodzą z organicznych upraw. To świetny dodatek do porannego musli i koktajli owocowych. Napój Alpro Sojowe Original to w pełni roślinna esencja wysokiej jakości ziaren soi, które są mielone i mieszane by stworzyć łagodny i kremowy napój. Jego delikatnie słodki smak jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Jest pożywny i stanowi źródło wysokiej jakości białka sojowego. Lekkostrawny ponieważ naturalnie nie zawiera laktozy. Nie zawiera glutenu. Składniki: Woda, obłuszczone ziarno soi (6 %), cukier, fosforan triwapniowy*, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2). (* = substancje wzbogacające).
Kruve Brewler - Miarka do kawy

Producent: Kruve

Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków. Najważniejsze cechy: - Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka. - Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64" - Przydatne przeliczniki jednostek miar. - Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Kruve - Brew Stick V2.0 - Mieszadło - Złote

Producent: Kruve

Mieszadło od Kruve to specjalne narzędzie, które może być użyte do poruszania zmielonej kawy w trakcie jej parzenia, bądź do mieszania samego naparu. Poruszanie kawą podczas parzenia sprawia, że ma ona bardziej równomierny kontakt z wodą. Dzięki temu możemy się cieszyć lepszym i smaczniejszym naparem! Wersja 2.0 ma nową powierzchnię poprawiającą uchwyt oraz większą miseczkę. Cechy: - materiał: stal nierdzewna, - długość: 22 cm, - waga: 38 g.
Alpro - Napój kokosowy niesłodzony 1L

Producent: Alpro

Napój kokosowy niesłodzony Alpro to napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. Idealny dla wegetarian, wegan, osób uczulonych i nietolerujących laktozy oraz tak naprawdę dla każdego kto tylko będzie miał na niego ochotę!  Alpro napój kokosowy niesłodzony to produkt w 100% naturalny, bogaty w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały – bez sztucznych dodatków takich jak środki aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Jest on źródłem wapnia i witamin B12 oraz D. Składniki wykorzystywane w produkcji napoju pochodzą z organicznych upraw. Ponadto ta wersja napoju kokosowego Alpro nie zawiera dodatkowego cukru ani słodzików – zatem sprawdzi się świetnie osobom, które starają się ograniczyć ilość spożywanego cukru. Wszystkie wykorzystane składniki sprawiają, że otrzymujemy czysty i orzeźwiający smak kokosa – bez zbędnych dodatków - w formie przypominającej tradycyjne mleko. Napój kokosowy Alpro to dobry zamiennik mleka krowiego. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannego musli, koktajli owocowych, a nawet do kawy. Można też go używać do domowych wypieków i deserów. Składniki: Woda, mleko kokosowe (7%) (krem kokosowy, woda), woda kokosowa (2,6%), fosforan triwapniowy, naturalny aromat kokosowy, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa, guma gellan), sól morska, witaminy ( B12, D2).
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke. 
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g

Data palenia: 13.03.2023

Producent: HAYB

HAYB i Coffeedesk robią to ponownie. Nadszedł czas na kolejną edycję naszego bestsellera! To klasyczna przedstawicielka stylu Barrel Aged i największa, jak do tej pory beczkowa współpraca HAYB i Coffeedesk - żeby mogło jej wreszcie spróbować więcej osób! Tym razem do beczki po bourbonie i imperialnym stoucie od Browaru Artezan trafiła Gwatemala San Jose Del Lago. To ziarna z tej samej farmy, z której pochodziła kawa do projektu Co-Changers z HAYB. Wybór padł na ziarna z Gwatemali aby uwypuklić deserowość kawy i uzyskać czekoladowo-waniliowy charakter. To kawa nie tylko do picia solo - możesz użyć jej w paringu z deserami lub jako bazę w virgin irish coffee (możesz ogólnie mieszać, z czym uznasz to za stosowne).  Po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz i czekoladowość kawy, bez agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka. Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala Region: Atitlan Odmiana: Typika Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g

Data palenia: 13.02.2023

Producent: Heresy

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Las Codornices Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.                                                                                                                                                                                 Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
COFFEE PLANT - FLOW Birthday Edition Filter 250g

Data palenia: 15.02.2023

Producent: COFFEE PLANT

Poczuj flow z wyjątkową edycją stworzoną z myślą o urodzinach COFFEE PLANT!  Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Kolumbii i Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Fruits • Berries jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Idealny balans do kaw zarówno na ciepło jak i na zimno – szczególnie jeżeli lubisz owoc w kawie. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia / Kenia Metoda obróbki: Natural / Washed Ocena w cuppingu: 86 / 86 pkt.
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g

Data palenia: 24.01.2023

Producent: COFFEE PLANT

Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT! Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast! FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca. FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow. Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
Coffeelab - Easter Coffee Gwatemala Jesus Hernandez Diaz Washed Filter 250g

Data palenia: 09.03.2023

Producent: Coffeelab

Edycja Wielkanocna! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty czekolady mlecznej, jabłka i brzoskwini. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Tzintela Producent: Jesus Hernandez Diaz Odmiana: Caturra, Bourbon, Catuaí Obróbka: Myta Położenie upraw: 1700 - 1750 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88,25 / 100 pkt
COFFEE PLANT - FLOW Birthday Edition Filter 800g

Data palenia: 15.02.2023

Producent: COFFEE PLANT

Poczuj flow z wyjątkową edycją stworzoną z myślą o urodzinach COFFEE PLANT!  Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Kolumbii i Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Fruits • Berries jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Idealny balans do kaw zarówno na ciepło jak i na zimno – szczególnie jeżeli lubisz owoc w kawie. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia / Kenia Metoda obróbki: Natural / Washed Ocena w cuppingu: 86 / 86 pkt.
Heresy - Valentine's Day Filter Blend 252g

Data palenia: 30.01.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty, blend z Gwatemali i Hondurasu, wypalony w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palony jasno, przeznaczony do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą, dobrym balansem i lekko funkowymi nutami. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala / Honduras Region: Huehuetenango / Santa Barbara Farma: Las Codornices / El Paraiso Odmiana: caturra / parainema Obróbka: washed / natural Wysokość upraw: 1900 / 1600 m n.p.m. Zbiór: luty 22 / kwiecień 22 Wynik w cuppingu: 86 / 87 FARMY Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! Wil jest właścicielem swojej farmy od 1998 roku, ale dopiero w 2015 postanowił przejść na tę stronę mocy i produkować mikroloty jakości mint! A o te nie problem w Santa Barbara. Malownicze położenie, zadbana infrastruktura i ogromny potencjał - odwiedziliśmy Wila pierwszy raz w 2022 i będziemy z nim pracować dłuuuugo! OBRÓBKI Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. Natomiast Wil zrobił naturala z przedłużoną fermentacją, co wpompowało do kawy sporo owocowości i parę nut dobrego funku! OPINIA ROASTERA Jak to w miłości, spokój, bezpieczna przystań plus nieprzewidywalne odpały. Za pierwsze odpowiada czysta, spokojna i krągła Gwatemala. Za szczyptę wariactwa - natural od Wila. Czasem zostajecie w domu i gracie w Scrabble, czasem bansujecie do remiksu Barry’ego White’a o drugiej w nocy i tak to jest, tak to wygląda! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
COFFEE PLANT - Brazylia Mogiana Espresso 250g

Data palenia: 19.01.2023

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Mogiana, Sao Paulo Odmiana: Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
COFFEE PLANT - Rwanda Mbizi Womans Co Washed Filter 250g

Data palenia: 06.03.2023

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty mandarynki, zielonej herbaty i aromat akacji. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Kamonyi, Mbizi Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon Wysokość upraw: 1500 - 1800 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke. 
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g

Data palenia: 13.03.2023

Producent: HAYB

HAYB i Coffeedesk robią to ponownie. Nadszedł czas na kolejną edycję naszego bestsellera! To klasyczna przedstawicielka stylu Barrel Aged i największa, jak do tej pory beczkowa współpraca HAYB i Coffeedesk - żeby mogło jej wreszcie spróbować więcej osób! Tym razem do beczki po bourbonie i imperialnym stoucie od Browaru Artezan trafiła Gwatemala San Jose Del Lago. To ziarna z tej samej farmy, z której pochodziła kawa do projektu Co-Changers z HAYB. Wybór padł na ziarna z Gwatemali aby uwypuklić deserowość kawy i uzyskać czekoladowo-waniliowy charakter. To kawa nie tylko do picia solo - możesz użyć jej w paringu z deserami lub jako bazę w virgin irish coffee (możesz ogólnie mieszać, z czym uznasz to za stosowne).  Po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz i czekoladowość kawy, bez agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka. Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala Region: Atitlan Odmiana: Typika Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g

Data palenia: 13.02.2023

Producent: Heresy

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Las Codornices Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.