Kawa Miesiąca


Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub jako kawa do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: HAYB - kawa ziarnista Kolumbia Tablon de Gomez Honey Filter 250 g
Producent: HAYB
Data palenia: 18.06.2025
Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodu, borówki i dojrzałych cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NarinoFarma: kilku rolników w Tablón de GómezProducent: 40 producentów kawyOdmiana: CaturraMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktówOPINIA ROASTERAUwielbiam kupować kawy od kolegów. Ten konkretny lot polecili mi bracia, których miałem okazję odwiedzić na ich farmie w Kolumbii. Shady i Ellias mówili, że mają dla mnie coś ekstra, tylko czekają na sample. Kiedy wróciłem z origin trip, parę dni później przesyłka z samplami była w HAYB. Ze wszystkich sampli wybrałem kawę z projektu Tablón de Gómez w obróbce Honey. Jest to kolektywna robota, zbiór wiśni od blisko 40 farmerów. Odmiana botaniczna to Caturra, a proces obróbki przebiegał w następujący sposób – krótka, 48-godzinna fermentacja – krótka, ponieważ na tej wysokości proces zachodzi szybciej, następnie suszenie przez średnio 18 dni na tarasach i podwyższonych łóżkach, potem homogenizacja w jednym dużym zbiorniku. Po 30 dniach wyciągane są pestki, pakowane do worków i wysyłane do nas. W HAYB kilka testowych wypałów, wybieramy najlepszy profil i mamy to, kawka leci do Was – smacznego!PRZEPISAeropres Invert 18g kawy - 200g wody. Woda 92' .Mielenie numer 4 na Fellow ode 1 (28 klik na com.) Wsypujesz kawę, wlewasz 200ml wody, mieszasz 8 razy, zakręcasz czekasz do 2:00, przeciskasz do 2:30.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeedesk - kawa ziarnista Esko Barista Brazylia Espresso 250 g
Producent: COFFEEDESK
Data palenia: 10.06.2025
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekundKAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeedesk - kawa ziarnista Esko Barista Brazylia Espresso 1 kg
Producent: COFFEEDESK
Data palenia: 09.06.2025
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekundKAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Akcesoria do parzenia
Promocja
AeroPress Go - Zaparzacz do kawy
Producent: AEROPRESS
AeroPress Go to najnowsza wersja jednego z najbardziej znanych zaparzaczy do kawy na rynku! Powstał on w odpowiedzi na zapotrzebowanie na mniejszy, lżejszy i jeszcze łatwiejszy w transporcie AeroPress. Całe urządzenie mieści się w kubku i pozwala na przygotowanie doskonałej czarnej kawy w każdych warunkach - w podróży, w domu, a także w biurze.AeroPress Go łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Urządzenie pozwala na zaparzenie do 237 ml kawy.AeroPress Go to jeden z najbardziej poręcznych zaparzaczy do kawy na świecie - całość mieści się w wygodnym, zamykanym etui służącym za kubek. Jest on również lżejszy od standardowej wersji - waży mniej niż 200 g. Wymiary produktu:AeroPress Go: 12cm x 9cm x 9cmAeroPress Go z całym zestawem zamkniętym w kubku z pokrywką: 14cm x 10cm x 10cmZawartość zestawu: AeroPress Go,100 filtrów papierowych,składane mieszadło,miarka,kubek / etui,silikonowa pokrywka,pojemnik na 20 filtrów.Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy, który uwielbia podróżować!Jeśli chcesz wiedzieć więcej o Aeropressie Go zajrzyj na naszego bloga - klik.
Najniższa cena: 134,99 zł
Promocja
Bialetti New Venus 4tz
Producent: BIALETTI
Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji.Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml.Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!• Konstrukcja:Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso.• Użytkowanie:Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.• Jak działa moka?Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Najniższa cena: 129,99 zł
Promocja
Bialetti Montalatte - ręczny spieniacz do mleka 330ml
Producent: BIALETTI
Bialetti Montalatte to prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pysznej, kremowej pianki, w zaciszu własnego domu. To idealne urządzenie do przyrządzenia perfekcyjnego cappuccino.Ubijanie mleka jest niezwykle łatwe i szybkie. Wystarczy podgrzać mleko do preferowanej temperatury (ale nie ugotowane, powinno mieć temperaturę około 60-65 stopni) . Następnie podgrzane mleko ubijamy za pomocą tłoka, naciskając energicznie kilkanaście razy. Gdy już uzyskamy oczekiwany efekt, czyli aksamitną, puszystą piankę przelewamy ją bezpośrednio na zaparzoną kawę. Pojemnik Montalatte wypełniamy tylko do 1/3 wysokości, ponieważ mleko zwiększa swoją objętość. Spieniacz może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej. Wykonany jest z aluminium pokrytego teflonem.
Najniższa cena: 104,99 zł
Promocja
Hario Buono Kettle - 1,2l
Producent: HARIO
Hario Buono Kettle to najlepszy przyjaciel baristy, w postaci praktycznego dzbanka służącego do gotowania wody. Ze względu na swą precyzję, jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress.Wyprofilowana szyjka zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle innych czajników.Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego czynią Buono Kettle czajnikiem na długie lata. Dodatkową zaletą jest to, że może on być używany na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Jego wygląd i funkcjonalność zostały docenione w 2009 roku podczas międzynarodowej wystawy World Tea Expo, gdzie Buono Kettle wygrał w kategorii najlepszego nowego produktu.Pojemność całkowita: 1,2lPojemność użytkowa: 800mlDostępna jest również wersja elektryczna 0,8l: Hario Buono Electric Kettle.Średnica całkowita dna to 14,4 cm, natomiast średnica powierzchni styku z podłożem to 12,5cm.Poniższy film przedstawia przykładowe użycie Hario Buono Kettle w parze z Chemexem:
Najniższa cena: 134,99 zł
Promocja
Hario Range Server V60-02 - 600ml
Producent: HARIO
Hario V60 Range Server to świetnie zaprojektowany dzbanek do ręcznego parzenia kawy w domach i w kawiarniach. Wykonany w całości z wytrzymałego, japońskiego, odpornego na wysokie temperatury szkła.Dzbanek dodatkowo został wyposażony w szklaną przykrywkę powleczoną silikonem, która sprawia, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Jest całkowicie kompatybilny ze wszystkimi produktami z serii Hario V60, polecany szczególnie z dripperem Hario V60-02.Dzbanek nadaje się również do użycia w kuchenkach mikrofalowych.Pojemność – 600 mlDostępne także w wersjach 360 ml i 800 ml.
Najniższa cena: 83,99 zł
Promocja
Hario - waga V60 Drip Scale czarna
Producent: HARIO
Hario V60 Drip Scale to najnowsza odsłona starszego modelu tej marki. Nowoczesną wagę zaprojektowano z myślą o profesjonalnych baristach i pasjonatach parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu najnowszej technologii, urządzenie pozwala na ważnie ziaren kawy lub ilości gorącej wody, z równoczesnym pomiarem czasu parzenia. Parametry te są kluczowe podczas przygotowywania wysokiej jakości kawy przelewowymi metodami parzenia, dlatego ich znajomość przyczynia się bezpośrednio do efektów pracy baristy. Dużym ułatwieniem podczas korzystania z Hario V60 Drip Scale są silikonowe podkładki pod nóżki, zapobiegające ślizganiu się wagi.Z uwagi na prostotę użytkowania, Hario V60 Drip Scale idealnie sprawdzi się w przypadku doświadczonych baristów, jak i tych początkujących, którzy swoją przygodę z parzeniem kawy dopiero rozpoczynają. Waga stanowić może wyposażenie kawiarni, ale też prywatnych kuchni, gdzie poza ważeniem ziaren, przyda się też do innych produktów wykorzystywanych podczas gotowania. Wśród dodatkowych funkcji nie brakuje stopera czy możliwości tarowania, a maksymalny udźwig wynosi aż 2 kg.Model Hario V60 Drip Scale jest w całości utrzymany w czerni, przez co stanowi niezwykle elegancki element wyposażenia kawiarni i kuchni. Nowoczesna i minimalistyczna forma opatrzona dużym, czytelnym wyświetlaczem, doskonale wkomponuje się w różnego rodzaju wnętrza, zarówno te nowoczesne, jak i tradycyjne. Wymiary urządzenia wynoszą 12 x 19 x 3 cm, przez co te nie zajmuje dużo miejsca i bez problemu może być przechowywane nawet w najmniejszych kuchniach.W zależności od ważonej masy, waga Hario V60 Drip Scale zmienia swoją precyzję pomiarową:WagaStopień precyzji2-200g0.1g200-500g0.5g500-2000g1g
Najniższa cena: 199,99 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Hario - Canister
Producent: HARIO
Hario Canister to efektowne i funkcjonalne połączenie młynka ze szczelnym szklanym pojemnikiem. Nostalgia połączona z nowoczesnością.Produkt został wyposażony w wygodną, ręczną korbę do mielenia ziarna. Dźwignia jest wykonana z nierdzewnego metalu, z kolei zakończenie stanowi stylowa, drewniana gałka. Produkt japońskiej firmy posiada klasyczny, postarzany design, o wyraźnie rustykalnym charakterze. Na tle współczesnych młynków Hario Canister odznacza się oryginalnością i archaiczną budową, przypominającą nieco zabytkowe urządzenia, które już dawno przestały być powszechnie eksploatowane.Pomimo rustykalnego uroku i prostego wyglądu, zadziwia jako element technologii. Idealny dla pasjonatów kawy, którzy znajdują przyjemność w samodzielnym jej przygotowywaniu.Hario Canister jest repliką pierwszych japońskich młynków, tworzonych przez tego samego, azjatyckiego producenta, przed ponad stu laty. Urządzenie nawiązuje do czasów historycznych, będąc niecodzienną hybrydą innowacyjności i tradycji. Młynek wyposażono w nowoczesne rozwiązania techniczne, m.in. separujący system zatrzaskowy czy radełkowane nakrętki. Górna pokrywa posiada korek, który szczelnie domyka otwór młynka. Producent wyposażył sprzęt w intuicyjną, ręczną regulację grubości mielenia, pozwalającą na uzyskanie dowolnie rozdrobnionych ziaren.Użyteczność w staromodnym wydaniuMłynek został wyposażony w wytrzymałe, ceramiczne żarna o wysokiej klasie odporności. Urządzenie posiada 21,5 cm wysokości. Jest szerokie na 20,8 cm, a jego średnica wynosi 10,5 cm. Hermetycznie zamykane naczynie pozwala na zachowanie aromatu wcześniej zmielonej kawy, wobec czego stanowi również wygodny pojemnik do magazynowania. To zaś sprawia, że produkt mielenia nie musi być niezwłocznie zaparzony, lecz może pozostać w przeszklonym naczyniu. Podczas pracy młynek zachowuje swoją pozycję, bez niepożądanego przesuwania się po podłożu. Umożliwia to wykonanie mielenia jedną ręką, bez konieczności ręcznego asekurowania urządzenia.
Najniższa cena: 209,99 zł
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.