Produkty online
Metoda parzenia
-
Nowości
-
Nasze marki
-
1Zpresso
(5)
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(22)
-
AeroPress
(15)
-
Alpro
(14)
-
Althaus
(31)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(25)
-
Asobu
(37)
-
Audun Coffee
(15)
-
Autumn Coffee Roasters
(12)
-
Bagdrip
(13)
-
Baratza
(51)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(57)
-
Bean Bros
(6)
-
Bialetti
(179)
-
Blend Tea
(1)
-
Bonanza Coffee
(6)
-
Bras
(1)
-
Brewista
(11)
-
Brita
(6)
-
Brown House & Tea
(31)
-
Bunn
(38)
-
BWT
(15)
-
Caffe Cannizzaro
(5)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(11)
-
Casino Mocca
(5)
-
Chemex
(36)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(28)
-
Coffeedesk
(55)
-
Coffeelab
(33)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(58)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(9)
-
Dafi
(45)
-
Deseo
(4)
-
Diemme Caffe
(17)
-
Dobra Palarnia Kawy
(7)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(8)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(6)
-
Dworzysk
(7)
-
Ecostrawz
(2)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(56)
-
Father's Coffee
(8)
-
Fellow
(109)
-
Fentimans
(16)
-
Fetco
-
Figa Coffee
(8)
-
Five Elephant
(7)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(22)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(3)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(7)
-
Good Coffee
(1)
-
Graef
-
Hard Beans
(30)
-
Hario
(280)
-
HAYB
(71)
-
Heresy
(18)
-
Hi! Coffeedesk
(6)
-
Illy
(15)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(7)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(35)
-
Jura
(53)
-
Just T
(39)
-
Kafar
(10)
-
Kalve
(7)
-
Kambukka
(35)
-
KeepCup
(205)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
(2)
-
Kruve
(37)
-
Kusmi Tea
-
KYOTO Coffee Roasters
(11)
-
La Brasiliana
(3)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(49)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(44)
-
Lelit
(20)
-
Long Man Tea
(25)
-
Loveramics
(308)
-
Lucaffe
(11)
-
Lune Tea
-
Lykke
(10)
-
Mahlkonig
(5)
-
Manufaktura Czekolady
(31)
-
Many Mornings
(6)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(45)
-
Moccamaster
(99)
-
Monbana
(41)
-
Monin
(29)
-
Motta
(119)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(24)
-
Natumi
(16)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Notes Crafters
(5)
-
Nucleus
(2)
-
Nuova Simonelli
(1)
-
Oatly
(8)
-
Odija
(2)
-
Or Tea?
(30)
-
Paper & Tea
(80)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(12)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(34)
-
Puqpress
(9)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Right Side Coffee
-
Rocket Bean
(21)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(7)
-
Saeco
(8)
-
Sage
(22)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
-
SIMPLo
(5)
-
Sloane
(5)
-
Smeg
-
Solberg & Hansen
(52)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(16)
-
T-TE
(17)
-
Taragui
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
-
teapigs
(98)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(9)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(26)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(3)
-
Urnex
(34)
-
Vintage Teas
(60)
-
VSSL
(1)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(25)
-
Willie's Cacao
(36)
-
Wroasters
-
Wunda
-
YOGI TEA
(29)
-
1Zpresso
(5)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
- Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
- Zaparzacze
- Ekspresy
- Młynki
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet
Filtry
–
1 - 30 produktów z 781 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Guji
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Bialetti - Perfetto Moka Vanilia 250g
Producent: Bialetti
Bialetti Perfetto Moka Vanilia to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Mieszanka składa się w 50% z Arabiki i w 50% z Robusty, a swój smak zawdzięcza dodatkowi aromatu i ekstraktu z wanilii. Intensywnie waniliowa, o lekkich nutach karmelu oraz gęstej teksturze.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Odmiana: 50% Arabika, 50% Robusta
Stopień palenia: Ciemny
Profil smakowy: Wanilia; łagodna
Body: Gęste
Składniki: kawa mielona, aromat, naturalny ekstrakt z wanilii (0,2%)
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Welena
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Le Piantagioni del Caffe - Water Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g
Producent: Le Piantagioni del Caffè
Kawa bezkofeinowa wypalana przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Ziarno to 100% arabika pochodząca z Brazylii. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach czekoladowo-orzechowych.
Brak kofeiny wcale nie musi równać się brakowi smaku! Ziarno z brazylijskiego regionu Cerrado oferuje przyjemną słodycz i minimalną zawartość kofeiny. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany bez użycia sztucznych substancji chemicznych - ziano jest poddawane działaniu pary wodnej i płukaniu w wodzie.
Polecany
Bestseller
Arcaffe Mokacrema 1kg
Producent: Arcaffe
Mokacrema to blend kaw ziarnistych jakości speciality: Gwatemali, Salwadoru, Etiopii i Brazylii. Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości.
Aromat suchy
Dominuje gorzka czekolada i mocno karmelizowane orzechy. Na dodatek wyraźny zapach prażonego słodu, takiego do piwa, oraz historie torfowe, nieco ziemiste. Aromat intensywny, głęboki, z charakterem.
Aromat mokry
Nowa rzecz, która pojawa się w zaparzonym już espresso to wyraźny marcepan. Zostają orzechy i palona wytrawność. Natomiast gorzka czekolada przeobraża się w czekoladowy budyń. Ten mleczny element dodaje filiżance sznytu. Czy są owoce? Na pewno nie intensywne. Trochę w tle, gdzieś się zapodziewa wolny cytrusowy elektron.
Smak
Budyń czekoladowy to hasło dnia. Bez dosładzania białym cukrem, i tak jest przyjemnie słodkie. Wychodzi też wanilia i karmel. Goryczka na wyższym poziomie niż w przypadku znacznie jaśniej palonych arabik z modnych palarni speciality, jednk nie dominuje. Towarzyszy słodyczy. Kwasowość bardzo niska, ale istnieje. Parę kropel cytrusu. Jest to włoskie espresso w naprawdę zacnym wydaniu.
Mleko
Cappuccino! Nadal jest budyń. Dochodzi coś korzennego, przypominającego piernik. Co warte uwagi – gorycz znika niemal całkowicie.
Receptura
Cel: wysokie body, zaznaczona kwasowość, wyraźna słodycz i ograniczona goryczka. Finalna receptura wyglądała tak:
doza: 18 gramów
uzysk: 32 gramy
czas: 30 sekund
Bestseller
Lavazza Qualita Oro
Data palenia: 03.02.2022
Producent: Lavazza
Złota jakość (wł. qualita oro) tej kawy bierze się z wyselekcjonowanych ziaren Arabiki sprowadzonych z najlepszych plantacji południowej i centralnej Ameryki oraz Afryki.
Cechuje ją naturalny, intensywny i aromatyczny zapach. Idealna kawa śniadaniowa, na dobry początek dnia.
Opakowanie: 1kg
Opis: kawa ziarnista, o średnim poziomie zawartości kofeiny