Herbaciane nuty smakowe
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 19.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 09.05.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 12.05.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 12.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 15.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 24.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 27.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 24.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 19.05.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 15.05.2025
Producent: SIMPLO
Data palenia: 22.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 16.05.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 04.06.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 19.05.2025
Producent: GOOD COFFEE
Data palenia: 06.06.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 29.05.2025
Producent: GOOD COFFEE
Data palenia: 06.06.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 02.06.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 22.04.2025
Producent: KYOTO
Data palenia: 12.05.2025
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 02.05.2025
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 20.05.2025
Producent: RUNTY ROASTER
Data palenia: 24.03.2025
Producent: SPOJKA
Data palenia: 28.05.2025
Producent: YOCO
Data palenia: 24.01.2025
Producent: SWERL COFFEE
Data palenia: 02.06.2025
Producent: KAFAR
Data palenia: 28.05.2025
Producent: STORY COFFEE ROASTERS
Data palenia: 28.02.2025
Producent: DOUBLESHOT
Data palenia: 28.04.2025
Producent: SWERL COFFEE
Data palenia: 04.06.2025
Producent: AUDUN
Data palenia: 03.06.2025
Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES
Data palenia: 30.05.2025
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 03.03.2025
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 26.05.2025
Kawa o herbacianych nutach smakowych? Brzmi jak pomyłka w opisie, ale z kawami specialty wszystko jest możliwe! Poznajcie ziarna, które charakteryzują się delikatnymi, herbacianymi nutami.
Skąd w kawie herbaciane nuty smakowe?
Herbaciane nuty w kawie? Brzmi nietypowo, ale w świecie specialty to nie żadne zaskoczenie, tylko prawdziwa gratka dla podniebienia. Warto pamiętać, że smak kawy to efekt wielu czynników: począwszy od tego, gdzie rośnie krzew kawowca, poprzez skład gleby, nasłonecznienie i opady, aż po sposób zbioru, obróbki, wypalenia, a nawet metody parzenia.
Kiedy kawa jest najwyższej jakości, w filiżance czeka na nas prawdziwa symfonia smaków i aromatów — od nut słodyczy, przez czekoladę, owoce, kwiaty, aż po te mniej oczywiste: właśnie herbaciane wątki. Warto wiedzieć, że Arabika potrafi skrywać ponad 4 tysiące różnych nut aromatycznych, a herbaciany akcent dodaje jej elegancji i szlachetności.
Herbaciane nuty smakowe — region to dopiero początek
Czy da się po samym regionie wybrać kawę z herbacianym twistem? Niekoniecznie! Choć pierwsze skojarzenie podpowiada, że kawa z Afryki — na przykład Etiopia — często wpada w bardziej owocowe i kwiatowe nuty, to jednak wątek herbaciany jest wyjątkowo kapryśny i zależy bardziej od konkretnego ziarna oraz stylu palenia niż od szerokości geograficznej.
Najlepszym sposobem na znalezienie takiej kawy jest kierowanie się opisami sensorycznymi od roastera. To właśnie tam najczęściej znajdziesz podpowiedź, czy kawa ma w sobie nuty przypominające ulubioną czarną herbatę lub delikatny napar z jaśminu.
Herbaciane nuty a kawa przelewowa
Herbaciany smak najczęściej daje o sobie znać w kawie przygotowanej metodami przelewowymi. Jeśli korzystasz z ekspresu przelewowego, Chemexa, AeroPressa czy klasycznego zaparzacza do kawy — subtelne, herbaciane nuty mają szansę wybrzmieć w pełnej krasie. Nie bez powodu wiele osób, które po raz pierwszy piją kawę z dripa, porównuje ją do delikatnej, klarownej herbaty.
A jeśli chcesz podkręcić aromat do maksimum, pamiętaj — świeżo zmielone ziarna to podstawa. Dlatego młynek do kawy to must-have, który wydobywa z ziaren wszystko, co najlepsze, dosłownie na chwilę przed parzeniem.
Herbaciane nuty a espresso — balans, który zachwyca
Choć herbaciany akcent kojarzy się głównie z kawą przelewową, świetnie odnajduje się również w dobrze przygotowanym espresso. W świecie espresso liczy się balans: kawa powinna być słodka, kwaśna i lekko goryczkowa — żadna z tych cech nie może dominować.
A jeśli nie masz czasu celebrować kawy w domu, po prostu przelej ją do kubka termicznego i zabierz ze sobą — wtedy herbaciane nuty będą towarzyszyć Ci, gdziekolwiek jesteś.
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.