Przejdź do strony głównej
Twoja lista życzeń
Rozwiń
Brak produktów.
Porozmawiaj z nami
Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku od 8 do 16.
Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!+48 730 88 25 25Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!
+48 730 88 25 25
Wolisz pisać? Czekamy na maila!sklep@coffeedesk.plWolisz pisać? Czekamy na maila!
[email protected]
Odwiedź nasze kawiarnie:Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24Warszawa, ul. Wilcza 42Odwiedź nasze kawiarnie:
Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24
Warszawa, ul. Wilcza 42
Nowości
Nasze marki
Kawa
Herbata
Ekspresy
Młynki
Zaparzacze
Akcesoria
Dodatki
Blog
Promocje
Nowości
Najświeższe kawy Ziarna z polskich palarni Kawowe smaczki COFFEE PLANT z darmową dostawą Nowa palarnia MAMAM
Najświeższe kawy
Najświeższe kawy
Ziarna z polskich palarni
Ziarna z polskich palarni
Kawowe smaczki
Kawowe smaczki
COFFEE PLANT
COFFEE PLANT
Palarnia MAMAM
Palarnia MAMAM
3fe Able Brewing Acaia AeroPress Alpro Althaus AOOMI Arcaffe Asobu Audun Coffee Bagdrip Baratza Barista & Co Barista Space Bean Bros
Bialetti Blend Tea Bonanza Coffee Brewista Brita Brown House & Tea Bunn BWT By.herbs Caffenation Cafflano Casino Mocca Chemex Cilia Clever
COFFEE PLANT Coffeedesk Coffeelab Colonna Coffee Comandante Contigo Craft Coffee Roasters Dafi Diemme Caffe Dobra Palarnia Kawy DomoBar Doubleshot Dr. Coffee Drink Me Chai Dutch Barista
Dworzysk Ecostrawz Espazzola Espresso Gear Etno Cafe Eureka Father's Coffee Fellow Fentimans Figa Coffee Five Elephant Full Circle Gaggia Gardelli Specialty Coffees GAT GBG
Glowbeans Good Coffee Graef Hard Beans Hario HAYB Heresy Hi! Coffeedesk Illy IMS Izzo Java Coffee Jean Lenoir Johan & Nystrom Jura Just T Kafar
Kalve KawePale KeepCup Kimbo Kofi Brand Krups Kruve Kusmi Tea KYOTO Coffee Roasters La Cabra La Marzocco LaCava Lavazza Le Piantagioni del Caffe Lelit Long Man Tea
Loveramics Lucaffe Lune Tea Lykke Mahlkonig MAMAM Melitta MiiR Moccamaster Monbana Monin Morning Motta Mount Caramel Mount Everest Tea Natumi New York Nivona
Nomad Coffee Oatly Or Tea? Paper & Tea Passalacqua Pellini Pizca del Mundo Planetary Design Porlex Promac Pukka Puqpress Rancilio Rebel Kitchen
Rekrow Rhinowares Rocket Bean RS5 Rude Health Saeco Sage Savage Coffees Sencotel SIMPLo Sloane Smeg Solberg & Hansen Sproud Story Coffee Roasters
T-TE Tastea Heaven Teabag teapigs Teasome Teministeriet The Barn The Coffee Collective The Rinser Tim Wendelboe Timemore Toddy Tregothnan Urnex Vintage Teas VST inc.
WildPower Wilfa Wunda YOGI TEA
Odkryj
Kawa Miesiąca Świeżo palona Co-Changers Outlet
Rodzaj
Speciality Single origin Ziarnista Mielona Cascara Kapsułki Bezkofeinowa
Metoda parzenia
Espresso Przelewowe metody parzenia
Pochodzenie
Afryka Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Azja
Palarnia
Włochy Szwecja Niemcy Polska
Marka
Johan & Nystrom Audun Coffee HAYB Arcaffe Heresy Coffeelab Hard Beans Illy Lavazza Le Piantagioni del Caffe
Kawa miesiąca
Kawa miesiąca
Kawy specialty
Kawy specialty
Kawa pod espresso
Kawa pod espresso
Co-Changers vol. 2
Co-Changers vol. 2
Odkryj
Zestawy herbat Herbata Miesiąca Outlet
Rodzaj
W saszetkach Sypana
Typ
Biała Chai tea Czarna Earl Grey English Breakfast Jaśminowa Matcha Miętowa Oolong Owocowa Rooibos Yerba Mate Zielona
Herbata miesiąca
Herbata miesiąca
Akcesoria herbaciane
Akcesoria herbaciane
Teapigs
Teapigs
Paper and Tea
Paper and Tea
Teministeriet
Teministeriet
Rodzaj
Automatyczne Ciśnieniowe Kolbowe Przelewowe Kapsułkowe
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Moccamaster Gaggia Melitta Jura La Marzocco Outlet
Moccamaster
Moccamaster
Gaggia
Gaggia
Melitta
Melitta
Jura
Jura
La Marzocco
La Marzocco
Rodzaj
Młynki ręczne Młynki automatyczne
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Comandante Eureka Baratza Hario Wilfa Outlet
Młynki ręczne
Młynki ręczne
Comandante
Comandante
Fellow ODE
Fellow ODE
Eureka
Eureka
Baratza
Baratza
Zaparzacze
Drippery Chemex Kawiarki French Pressy AeroPress Zaparzacze do herbaty Cold Brew Inne Outlet
Drippery
Drippery
Chemex
Chemex
Kawiarki
Kawiarki
French Pressy
French Pressy
Aeropress
Aeropress
Akcesoria
Czajniki Wagi do kawy Dzbanki do mleka Spieniacze do mleka Tampery Filtry do kawy Higiena i konserwacja Filtracja wody
Naczynia Kubki Filiżanki Talerze Serwery Szklanki Kubki termiczne Butelki termiczne Kubki na wynos
Pozostałe
Koszulki Książki Gadżety Outlet
Czajniki
Czajniki
Wagi
Wagi
Kubki na wynos
Kubki na wynos
Filiżanki
Filiżanki
Książki
Książki
Dodatki
Naczynia Karty podarunkowe Napoje roślinne Napoje orzeźwiające Warsztaty kawowe
Naczynia
Naczynia
Karty podarunkowe
Karty podarunkowe
Napoje roślinne
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Napoje orzeźwiające
Warsztaty kawowe
Warsztaty kawowe
Przepis na najlepszą kawę przelewową z dripa V60 Chemex bez tajemnic - wszystko o alternatywnym zaparzaczu Jaki młynek do kawy wybrać? Wskazówki i porady Jaka kawa ziarnista nadaje się do ekspresu? Polecane modele zaparzaczy do herbaty z Coffeedeskowej półki Kawowe trendy na 2023 rok Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
Wyjaśniamy, jak poprawnie parzyć kawę w dripie V60
Wyjaśniamy, jak poprawnie parzyć kawę w dripie V60
Jaki młynek do kawy wybrać?
Jaki młynek do kawy wybrać?
Chemex - wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Chemex - wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Najlepsze ziarna do ekspresu automatycznego
Najlepsze ziarna do ekspresu automatycznego
Jaki zaparzacz do herbaty wybrać?
Jaki zaparzacz do herbaty wybrać?
Coffeedesk

Zaloguj się na Coffeedesk

lub
Nie pamiętasz hasła?

Dołącz już teraz do klubu Coffeedesk

Unikalne produkty, promocje, program partnerski, obszerna baza wiedzy czekają na Ciebie!

Ochrona danych

Jeszcze chwila

I będziesz mógł cieszyć się zakupami w Coffeedesk!

Imie jest za długie może mieć maksymalnie 30 znaków
Minimalna liczba znaków w haśle to 8.
Newsletter
Format: XXXXXXXXX

Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.

Afryka
  • Pokaż wszystkie w kategorii
  1. Coffeedesk
  2. Kawa
  3. Pochodzenie
  4. Afryka
Produkty online

Afryka

  • Nowości
    • Nowości
      • Najświeższe kawy
      • Ziarna z polskich palarni
      • Kawowe smaczki
      • COFFEE PLANT z darmową dostawą (17)
      • Nowa palarnia MAMAM
  • Nasze marki
    • 3fe (10)
    • Able Brewing (6)
    • Acaia (20)
    • AeroPress (12)
    • Alpro (15)
    • Althaus (34)
    • AOOMI (97)
    • Arcaffe (18)
    • Asobu (38)
    • Audun Coffee (29)
    • Bagdrip (11)
    • Baratza (41)
    • Barista & Co (37)
    • Barista Space (56)
    • Bean Bros (4)
    • Bialetti (160)
    • Blend Tea (59)
    • Bonanza Coffee (8)
    • Brewista (8)
    • Brita (2)
    • Brown House & Tea (39)
    • Bunn (36)
    • BWT (15)
    • By.herbs (7)
    • Caffenation (14)
    • Cafflano (6)
    • Casino Mocca (7)
    • Chemex (29)
    • Cilia (7)
    • Clever (1)
    • COFFEE PLANT (49)
    • Coffeedesk (66)
    • Coffeelab (22)
    • Colonna Coffee (6)
    • Comandante (61)
    • Contigo (25)
    • Craft Coffee Roasters (10)
    • Dafi (45)
    • Diemme Caffe (16)
    • Dobra Palarnia Kawy (9)
    • DomoBar
    • Doubleshot (10)
    • Dr. Coffee (6)
    • Drink Me Chai (6)
    • Dutch Barista (10)
    • Dworzysk (6)
    • Ecostrawz (1)
    • Espazzola (3)
    • Espresso Gear (23)
    • Etno Cafe (25)
    • Eureka (60)
    • Father's Coffee (11)
    • Fellow (115)
    • Fentimans (15)
    • Figa Coffee (10)
    • Five Elephant (9)
    • Full Circle (3)
    • Gaggia (13)
    • Gardelli Specialty Coffees (13)
    • GAT (1)
    • GBG (3)
    • Glowbeans (4)
    • Good Coffee (8)
    • Graef (16)
    • Hard Beans (46)
    • Hario (233)
    • HAYB (70)
    • Heresy (22)
    • Hi! Coffeedesk (18)
    • Illy (12)
    • IMS (22)
    • Izzo (7)
    • Java Coffee (8)
    • Jean Lenoir (2)
    • Johan & Nystrom (19)
    • Jura (49)
    • Just T (6)
    • Kafar (9)
    • Kalve (8)
    • KawePale (6)
    • KeepCup (174)
    • Kimbo (23)
    • Kofi Brand (5)
    • Krups
    • Kruve (39)
    • Kusmi Tea (48)
    • KYOTO Coffee Roasters (17)
    • La Cabra (8)
    • La Marzocco (13)
    • LaCava (73)
    • Lavazza (40)
    • Le Piantagioni del Caffe (38)
    • Lelit (19)
    • Long Man Tea (30)
    • Loveramics (296)
    • Lucaffe (10)
    • Lune Tea (11)
    • Lykke (20)
    • Mahlkonig (5)
    • MAMAM (8)
    • Melitta (56)
    • MiiR (51)
    • Moccamaster (59)
    • Monbana (39)
    • Monin (29)
    • Morning (2)
    • Motta (108)
    • Mount Caramel (38)
    • Mount Everest Tea (19)
    • Natumi (15)
    • New York (10)
    • Nivona (15)
    • Nomad Coffee (6)
    • Oatly (7)
    • Or Tea? (37)
    • Paper & Tea (90)
    • Passalacqua (13)
    • Pellini (13)
    • Pizca del Mundo (26)
    • Planetary Design (5)
    • Porlex (2)
    • Promac (6)
    • Pukka (39)
    • Puqpress (8)
    • Rancilio (2)
    • Rebel Kitchen (1)
    • Rekrow (1)
    • Rhinowares (42)
    • Rocket Bean (20)
    • RS5 (2)
    • Rude Health (6)
    • Saeco (3)
    • Sage (29)
    • Savage Coffees (17)
    • Sencotel (2)
    • SIMPLo (4)
    • Sloane (10)
    • Smeg (8)
    • Solberg & Hansen (55)
    • Sproud (4)
    • Story Coffee Roasters (32)
    • T-TE (17)
    • Tastea Heaven (3)
    • Teabag (3)
    • teapigs (93)
    • Teasome (22)
    • Teministeriet (82)
    • The Barn (7)
    • The Coffee Collective (3)
    • The Rinser (6)
    • Tim Wendelboe (2)
    • Timemore (36)
    • Toddy (17)
    • Tregothnan (2)
    • Urnex (28)
    • Vintage Teas (59)
    • VST inc. (10)
    • WildPower (17)
    • Wilfa (23)
    • Wunda (1)
    • YOGI TEA (28)
  • Kawa
    • Odkryj
      • Kawa Miesiąca (3)
      • Świeżo palona (257)
      • Co-Changers
      • Outlet (22)
    • Rodzaj
      • Speciality (707)
      • Single origin (557)
      • Ziarnista (808)
      • Mielona (72)
      • Cascara (7)
      • Kapsułki (43)
      • Bezkofeinowa (32)
    • Metoda parzenia
      • Espresso (529)
      • Przelewowe metody parzenia (422)
    • Pochodzenie
      • Afryka (175)
      • Ameryka Południowa (216)
      • Ameryka Środkowa (170)
      • Azja (23)
    • Palarnia
      • Włochy (226)
      • Szwecja (36)
      • Niemcy (25)
      • Polska (466)
    • Marka
      • Johan & Nystrom (3)
      • Audun Coffee (1)
      • HAYB (14)
      • Arcaffe
      • Heresy
      • Coffeelab (5)
      • Hard Beans (10)
      • Illy (1)
      • Lavazza (25)
      • Le Piantagioni del Caffe (18)
  • Herbata
    • Odkryj
      • Zestawy herbat (12)
      • Herbata Miesiąca (2)
      • Outlet (9)
    • Rodzaj
      • W saszetkach (328)
      • Sypana (412)
    • Typ
      • Biała (38)
      • Chai tea (21)
      • Czarna (185)
      • Earl Grey (40)
      • English Breakfast (16)
      • Jaśminowa (20)
      • Matcha (21)
      • Miętowa (22)
      • Oolong (20)
      • Owocowa (61)
      • Rooibos (61)
      • Yerba Mate (43)
      • Zielona (179)
  • Ekspresy
    • Rodzaj
      • Automatyczne (77)
      • Ciśnieniowe (132)
      • Kolbowe (56)
      • Przelewowe (61)
      • Kapsułkowe (4)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (158)
      • Do biura (99)
      • Do gastronomii (48)
    • Marka
      • Moccamaster (3)
      • Gaggia (1)
      • Melitta (3)
      • Jura (6)
      • La Marzocco
    • Outlet
  • Młynki
    • Rodzaj
      • Młynki ręczne (35)
      • Młynki automatyczne (84)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (94)
      • Do biura (12)
      • Do gastronomii (41)
    • Marka
      • Comandante (2)
      • Eureka (2)
      • Baratza (1)
      • Hario (12)
      • Wilfa (3)
    • Outlet
  • Zaparzacze
    • Zaparzacze
      • Drippery (105)
      • Chemex (4)
      • Kawiarki (79)
      • French Pressy (26)
      • AeroPress (2)
      • Zaparzacze do herbaty (69)
      • Cold Brew (27)
      • Inne (7)
      • Outlet (8)
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Czajniki (68)
      • Wagi do kawy (20)
      • Dzbanki do mleka (106)
      • Spieniacze do mleka (16)
      • Tampery (82)
      • Filtry do kawy (68)
      • Higiena i konserwacja (44)
      • Filtracja wody (52)
    • Naczynia
      • Kubki (374)
      • Filiżanki (128)
      • Talerze (11)
      • Serwery (47)
      • Szklanki (30)
      • Kubki termiczne (156)
      • Butelki termiczne (46)
      • Kubki na wynos (3)
    • Pozostałe
      • Koszulki (32)
      • Książki (30)
      • Gadżety (12)
    • Outlet
  • Dodatki
    • Dodatki
      • Naczynia
      • Karty podarunkowe (1)
      • Napoje roślinne (51)
      • Napoje orzeźwiające (27)
      • Warsztaty kawowe (25)
  • Blog
    • Przepis na najlepszą kawę przelewową z dripa V60
    • Chemex bez tajemnic - wszystko o alternatywnym zaparzaczu
    • Jaki młynek do kawy wybrać? Wskazówki i porady
    • Jaka kawa ziarnista nadaje się do ekspresu?
    • Polecane modele zaparzaczy do herbaty z Coffeedeskowej półki
    • Kawowe trendy na 2023 rok
    • Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
  • Promocje (528)

Kawa z Afryki

Afryka

Afryka to kontynent o żyznych glebach, zróżnicowanym klimacie i historii, a jego ziemia wydaje na świat drogocenne owoce kawowca, których ziarna podbiły Europę. Kawa afrykańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Co tu dużo mówić, Afryka to prawdziwa kolebka kawy.

Czytaj dalej
Kawy afrykańskie kojarzone są zazwyczaj z ziarnami z Kenii i Etiopii, ale nie tylko te dwa kraje zajmują się uprawą i obróbką owoców kawowca. Kawa z Afryki to również mniej znane kraje zarabiające w kawowym sektorze, takie jak Rwanda, Tanzania, Burundi i Kongo.

Kawy z Afryki w zależności od kraju pochodzenia będą smakowały nieco inaczej, jednak zawsze odnajdziemy w nich delikatną kwasowość owoców, zbalansowanie goryczy, słodyczy i kwasowości oraz herbaciane nuty. Kawa afrykańska to doskonały wybór dla osób szukających w kawie niebanalnych smaków i aromatów.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 120 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Caffenation - Etiopia Guji Wosasa Filter 250g
Caffenation - Etiopia Guji Wosasa Filter 250g

Data palenia: 16.11.2022

Producent: Caffenation

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mocno owocowa - smaku wyczuwalne są nuty mango, brzoskwini i jagód z lekkim akcentem herbaty chryzantemowej.  Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Raro Nensebo Kebele, Uraga Woreda Producent: Ture Waji Odmiana: Gibirinna & Serto (74110 & 74112) Położenie upraw: 2200 m n.p.m. Obróbka: Natural PARZENIE Moccamaster: 60g kawy / 1l mielenie: 31. klik Jaśminowa kawa z dużą ilością czarnej herbaty i lekką morelą. Ze spadkiem temperatury staje się lżejsza, o wyczuwalnych suszonych morelach jak dobre ice tea. Przy najniższej temp. wybijają się na pierwszy plan brzoskwinie, mandarynka oraz białe kwiaty. Ciekawe jest też to, że nie ma tu wysokich kwasowości, a raczej dominuje tu herbacianość oraz brzoskwiniowa slodycz. Aeropress: – 19g kawy – 240ml wody – 29klik Comandante – 96 stopni Aeropress w troszkę forumowym stylu: stawiamy tłokiem do dołu, 60g preinfuzji, mieszamy przez 15 sekund, w 40 sekundzie dolewamy do 150g, w 1:30 dolewamy do końca, 2 minuty obracamy i przeciskamy przez 15 sekund dolewając bypass 13g. Napar gęsty, o wysokim body, mocno herbaciany, o wysokim balansie czuć dużo kwiatów, bergamotkę, trawę cytrynowa, jeżyny, oraz tropikalną papaję. Kwasowośc średnia, z aspiracjami na wysoką przy spadku temperatury, podobnie jest z słodyczą, która jest typowo owocowa. Bardzo, ale to bardzo smaczny napar, przy finiszu pojawia się ciekawa nuta białej herbaty.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m. Odmiana: Mixed Heirloom Obróbka: Sucha (natural) Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile. Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek. Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople. Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku. Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Bagdrip - Etiopia Box - 8 saszetek
Bagdrip - Etiopia Box - 8 saszetek

Data palenia: 30.06.2022

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Bagdrip - Kenia Box - 8 saszetek
Bagdrip - Kenia Box - 8 saszetek

Data palenia: 30.06.2022

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Johan & Nyström - Kenia Kiringa AA Washed Filter 250g
Johan & Nyström - Kenia Kiringa AA Washed Filter 250g

Data palenia: 06.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance pojawiają się nuty jeżyn, brązowego cukru i czerwonych porzeczek. Świeża, owocowa i słodka.  Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Producent: Long Miles Coffee Stacja obróbki: Njowa Wysokość upraw: 1600 m n.p.m. Odmiana: SL28, SL34 Obróbka: Washed
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g

Data palenia: 24.01.2023

Producent: COFFEE PLANT

Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT! Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast! FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca. FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow. Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 800g
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 800g

Data palenia: 24.01.2023

Producent: COFFEE PLANT

Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT! Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast! FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca. FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow. Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
HAYB - Etiopia Bombe Red Honey Filter 250g
HAYB - Etiopia Bombe Red Honey Filter 250g

Data palenia: 11.12.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwiniowej ice tea, bergamotki i karmelu. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Bensa District, Sidama Odmiana: Heirloom Metoda obróbki: Red Honey Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów
COFFEE PLANT - Flow Very Berry Filter 250g
COFFEE PLANT - Flow Very Berry Filter 250g

Data palenia: 24.11.2022

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Doskonale sprawdzi się również na zimno do cold brew. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Można w niej wyróżnić nuty wiśni, porzeczki i jagody.  Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 84,5 pkt.
LaCava - Rwanda Intore Wesołych Świąt Espresso 250g
LaCava - Rwanda Intore Wesołych Świąt Espresso 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające kompot śliwkowy, migdały i ciasteczka. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Karongi Metoda obróbki: Washed Odmiana: R-11, SL28 Położenie upraw: 1400 - 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 / 100 pkt.
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Data palenia: 06.12.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji
Audun Coffee - Kenia Komothai AA Washed Filter 250g
Audun Coffee - Kenia Komothai AA Washed Filter 250g

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015 - Auduna Sorbottena. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Kiambu Odmiana: AA: SL28, SL34, Batian, Ruiru 11 Metoda obróbki: Washed
Audun Coffee - Etiopia Benti Nenka Natural Filter 250g
Audun Coffee - Etiopia Benti Nenka Natural Filter 250g

Data palenia: 03.10.2022

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa jest palona jasno, sprawdzi się do ekspresów przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Natural Odmiana: Kurume, Wolisho
LaCava - Rwanda Intore Wesołych Świąt Filter 250g
LaCava - Rwanda Intore Wesołych Świąt Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające kompot śliwkowy, migdały i ciasteczka. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Karongi Metoda obróbki: Washed Odmiana: R-11, SL28 Położenie upraw: 1400 - 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 / 100 pkt.
Audun Coffee - Etiopia Bensa Washed Filter 250g
Audun Coffee - Etiopia Bensa Washed Filter 250g

Data palenia: 02.01.2023

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015 - Auduna Sorbottena. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Odmiana: 74160 Metoda obróbki: Washed
COFFEE PLANT - Etiopia Bombe Abore Filter 250g
COFFEE PLANT - Etiopia Bombe Abore Filter 250g

Data palenia: 18.12.2022

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni COFFEE PLANT. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej profilu smakowym można wyróżnić jaśmin, limonkę, morelę i czereśnię. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidamo Młyn: Bombe Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Ciekawostka – „Bombe” oznacza dwie rzeczy w Etiopii: albo jest to nazwa młyna (co jest najbardziej prawdopodobne, bo na opakowaniu paczki) lub w ten sposób nazywa się góry, leżące w regionie Sidamo. Ziarno to klasyczny etiopski Heirloom, obrabiany metodą naturalną na słońcu przez 14 dni. PARZENIE Chemex: 30g kawy / 27. klik Comandante (500 mikronów) 500g wody / temperatura 96 stopni Parzenie podzielone na 4 zalania, preinfuzja 150g i pozostawiona na minutę tak, by kawa się w pełni rozwinęła. Po minucie dolewamy kolejne 150 i czekamy 50 sekund aż właściwie całość spłynie i rozwinie napar. Dolewamy następnie 100g i czekam również około 50 sekund. Podobnie robimy ostatnie zalanie 100 gramami wody. Całość parzenia wyniesie około 4:20. Napar bardzo pięknie pachnie i mocno czuć w nim owoce: mnóstwo brzoskwini, mango, papai. W smaku: przyjemna lekkość, ale już od najwyższej temperatury dostrzeżemy owocowy punch. Wyczuć można morele, w tle lekkie cytrusy, oraz bergamotkę, wiśnie, a wraz ze stygnięciem wybija się przede wszystkim morela, a także ujawnia się pomarańcza. Kwasowość na średnim poziomie intensywności utrzymuje się tak przez wszystkie temperatury. Jedwabne body i kwiatowy finisz. V60: 18g /23. klik Comandante (400 mikronów) 300g wody / 94 stopnie Parzenie dosyć podobne jak w przypadku Chemexa, bo też 4 zalania. Preinfuzja na 90 gram, około 50 sekund tak, by kawa się rozwinęła. Po upływie czasu dolać kolejne 90 i poczekać do 1:30, po czym zalać 60 gramami wody. Ostatnie zalanie powtórzyć po upływie 30 sekund. Finalny czas parzenia wyniesie 3:10. Kawa wyda się zdecydowanie bardziej zbalansowana w tym przypadku. Pojawia się więcej herbacianych nut i zdecydowanie wyższa i żywsza kwasowość: miłe nuty cytrusów wychodzą na pierwszy plan (zwłaszcza limonki) oraz akcenty kwiatowe, bergamotki oraz czereśni. Spadek temperatury przynosi w profilu morele, jednak nie dominują tak mocno jak w przypadku Chemexu. Kawa ma pełne body o średniej intensywności oraz przyjemny herbaciano-cytrusowy finisz.