Produkty online
Kawa
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(21)
-
AeroPress
(13)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(33)
-
Audun Coffee
(31)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(44)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(55)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(161)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(11)
-
Bracia Ziółkowscy
(6)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(13)
-
Cafflano
(7)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(61)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(28)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(63)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(61)
-
Father's Coffee
(13)
-
Fellow
(128)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(11)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(11)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(7)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(53)
-
Hario
(235)
-
HAYB
(88)
-
Heresy
(23)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(21)
-
Jura
(49)
-
Just T
(4)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(7)
-
KeepCup
(166)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(10)
-
La Marzocco
(15)
-
LaCava
(76)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(32)
-
Loveramics
(299)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(11)
-
Lykke
(19)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(11)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(49)
-
Moccamaster
(59)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(103)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(20)
-
Napar
(5)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(11)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(14)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(34)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(9)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(51)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(35)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(91)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(7)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(17)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(24)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
- Młynki
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
- Blog
-
Promocje
(528)
Najlepsza kawa ziarnista i mielona
Kawa
Coffeedesk napędza dobra kawa. Nasza firma powstała z miłości do kawy najwyższej jakości i chęci rozszerzania kawowej kultury. Najważniejsze jest dla nas, aby kawa dobrej jakości mogła trafić do każdego domu i kawiarni. Dlatego w naszej ofercie znajdują się zarówno tradycyjne włoskie kawy dla miłośników klasycznych smaków, jak i te z segmentu Specialty, z najlepszych europejskich palarni. Niezależnie od tego jaką kawę lubisz i jak ją parzysz, na pewno znajdziesz w naszej ofercie coś dla siebie.
Czytaj dalej
Kawa dla każdego
W Coffeedesk znajdziesz kawy przeznaczone do wszystkich sposobów zaparzania, od espresso po metody alternatywne. Oferujemy kawę w formie ziarnistej i mielonej; ziarna 100% Arabiki oraz mieszanki palone w różnym stopniu w zależności od preferencji. Dla miłośników włoskich smaków znajdą się kultowe marki kaw takie jak Lavazza, Arcaffe, Illy, Kimbo i wiele innych. Na fanów kawy alternatywnej czekają kawy z palarni tak kultowych jak The Barn, Hard Beans czy Gardelli Specialty Coffees.
Co wpływa na smak kawy?
Kawa dobrej jakości to przede wszystkim sprawdzeni producenci i najlepsze palarnie z całego świata. To jak będzie smakowała kawa zaczyna się już na plantacji, dlatego tak ważne jest pozyskiwanie zielonych ziaren ze sprawdzonych źródeł od najlepszych farmerów. Kawa rośnie w klimacie podzwrotnikowym, a region w jakim wyrosła kawa bezpośrednio wpływa na jej smak. Dlatego kawy z Brazylii będą smakowały zupełnie inaczej niż z te z Afryki.
W naszej ofercie znajdziecie zarówno mieszanki kaw z różnych regionów, stworzone przez roasterów tak, aby tworzyć doskonałą symfonię smaków, jak i kawy jednorodne, które pozwalają nam poznać smak danego regionu i kontynentu. Odpowiednio „zblendowane” ziarna dają naprawdę ciekawy, zbalansowany smak w filiżance, często mieszanki kaw z różnych regionów świetnie sprawdzają się jako kawa do biura lub codzienna kawa do domu. Kawy jednorodne najlepiej pokazują charakter miejsca z którego pochodzą. Każda plantacja wydaje na świat ziarna kawy, które po wypaleniu będą niepowtarzalne. Dlatego warto spróbować kaw jednorodnych, aby doświadczyć tego wyjątkowego smaku kawy z konkretnego miejsca na Ziemi.
Stopień w jakim została wypalona kawa również nie jest bez znaczenia. Przez wiele lat panowała moda na bardzo ciemne palenie we włoskim stylu. Efekt był taki, że kawa była gorzka, płaska w smaku i mało zniuansowana. Dlatego w naszej ofercie znajdziecie kawy wypalone zarówno jasno i średnio, co pozwala kawie na zachowanie oryginalnych smaków i aromatów. Nie możemy przecież zapominać, że kawa pochodzi z owoców, dlatego ich wspomnienie powinno wychodzić po zaparzeniu.
Arabica czy robusta?
Znajdziecie u nas zarówno kawę 100% Arabikę jak i mieszanki kawy Arabiki z Robustą. Robusta jest łatwiejsza w uprawie, rośnie niżej niż Arabika i charakteryzuje się bardziej korzennym, czekoladowym i mniej kwasowym smakiem. Mieszanki Arabiki z Robustą fantastycznie łączą się z mlekiem, dlatego szczególnie polecane są miłośników cappuccino i latte oraz innych kaw mlecznych. Dodatkową zaletą kawy Robusty jest wyższa zawartość kofeiny. Pijąc espresso z mieszanki Arabiki z Robustą z pewnością będziemy bardziej obudzeni niż po samej Arabice.
Polecamy kawy do domów, biur, lokali gastronomicznych, a także te z segmentu specialty dla najbardziej wymagających kawoszy. Jaka kawa jest najlepsza do biura? Taka, która zasmakuje wszystkim! Do biura najbardziej polecamy kawy o mało kontrowersyjnym smaku, mieszanki Arabiki z Robustą lub kawy z Ameryki Południowej. Kawy do lokali gastronomicznych również powinny odznaczać się wszechstronnością — dobrze łączyć się z mlekiem i smakować dobrze jako espresso lub klasyczny przelew.
Kawa speciality
Kawy speciality to kawy najwyższej jakości, które w profesjonalnej ocenie otrzymały powyżej 80 na 100 punktów, wypalane jasno lub średnio, o krótkiej dacie ważności. Pochodzą z różnych części świata i mogą być zaparzane na wiele sposobów, dzięki czemu oferują one szeroki wachlarz doznań smakowych, sprawiając, że picie kawy zamienia się w wciągającą podróż po nowych smakach i aromatach. Bogactwo smaków ukryte w ziarnach z całego świata teraz jest na wyciągnięcie ręki!
W naszej ofercie znajdziecie kawy specialty z palarni na całym świecie, jak i te z polskich palarni. Każda palarnia nadaje kawie niepowtarzalnego smaku i aromatu, co sprawia, że żadna filiżanka kawy się nie powtórzy!
Znajdziecie u nas nie tylko najpopularniejsze europejskie palarnie takie jak The Barn czy Johan&Nystrom, ale również małe, ale wybitne palarnie z różnych części świata i Polski jak Father’s Coffee Roastery czy Heresy.
Selekcja kawy jaką udało nam się zgromadzić z pewnością sprawi, że picie i parzenie tego naparu będzie prawdziwą przyjemnością. Chcesz się przekonać, jak smakuje dobra kawa? Zajrzyj do nas! Co miesiąc wybieramy dla Was dwie najciekawsze kawy — jedną pod metody przelewowe, drugą pod espresso i proponujemy Wam je w dobrej cenie. Dlatego jeśli nie możecie się zdecydować jaką kawę wybrać — zawsze dobrze będzie wybrać Przelew Miesiąca i Espresso Miesiąca, a przepisy na wybrane kawki zawsze znajdziecie na naszym blogu.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 815 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g
Data palenia: 25.01.2023
Producent: Lykke
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki.
ZIARNO
Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Chalatenango
Farmer: Alfonso Landaverde
Farma: Finca La Limonada
Odmiana: Pacamara
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
PARZENIE
Hario Switch:
30 klik Comandante
Temp. wody 95 stopni
18g kawy / 270g wody
3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20.
Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia.
Chemex:
32 klik Comandante
Temp. wody 96 stopni
30g kawy / 500g wody
W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20
Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia.
Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
New York Extra
Producent: New York
New York Caffe Extra to mieszanka najwyższej jakości ziaren Arabiki, pochodzących z Ameryki Środkowej z wyjątkowymi i ziarnami Jamaica Blue Mountain.
Kawa New York Extra była niekwestionowanym zwycięzcą w konkursie prowadzonym przez magazyn Gourmet.
Filiżanka kawy zachwycająca obfitą cremą, wspaniałym, kwiecistym aromatem i delikatnym, czekoladowym posmakiem.
Opakowanie: 1 kg
Opis: kawa ziarnista o niskim poziomie zawartości kofeiny.
Nowość
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g
Data palenia: 13.03.2023
Producent: HAYB
HAYB i Coffeedesk robią to ponownie. Nadszedł czas na kolejną edycję naszego bestsellera! To klasyczna przedstawicielka stylu Barrel Aged i największa, jak do tej pory beczkowa współpraca HAYB i Coffeedesk - żeby mogło jej wreszcie spróbować więcej osób!
Tym razem do beczki po bourbonie i imperialnym stoucie od Browaru Artezan trafiła Gwatemala San Jose Del Lago. To ziarna z tej samej farmy, z której pochodziła kawa do projektu Co-Changers z HAYB.
Wybór padł na ziarna z Gwatemali aby uwypuklić deserowość kawy i uzyskać czekoladowo-waniliowy charakter. To kawa nie tylko do picia solo - możesz użyć jej w paringu z deserami lub jako bazę w virgin irish coffee (możesz ogólnie mieszać, z czym uznasz to za stosowne).
Po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz i czekoladowość kawy, bez agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka.
Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala
Region: Atitlan
Odmiana: Typika
Metoda obróbki: Washed
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 13.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Bestseller
Pellini Top 100% Arabica
Producent: Pellini
Mieszanka składa się z najwyższej jakości ziaren Arabiki. Powolny proces palenia zapewnia zrównoważony, pełny smak i aromat.
Jest to kawa o średniej zawartości kofeiny. To flagowa mieszanka palarni Pellini, przeznaczona dla najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kawy.
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek
Data palenia: 31.08.2022
Producent: Bagdrip
Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Passalacqua Harem
Producent: Passalacqua
Passalaqua Harem jest jedną z najcenniejszych kaw z całego świata. Reprezentuje palarnię, jako najlepsza mieszanka dziesięciu różnych ziaren Arabiki, m.in. ziaren Jamiaca Blue Mountain.
Zaleca się pić ją bez cukru, ponieważ jest bardzo słodka. Jej delikatność cieszy podniebienie, a niepowtarzalny aromat pozostawia długie, przyjemne odczucia.
Opakowanie: 1kg.
Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g
Data palenia: 13.02.2023
Producent: Heresy
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma: Las Codornices
Producent: Diana & Hector Ovalle
Odmiana: caturra
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie.
FARMA
Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową!
OPINIA ROASTERA
Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!