Produkty online
Kawa
-
Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(25)
-
AeroPress
(15)
-
Alpro
(14)
-
Althaus
(32)
-
AOOMI
(98)
-
Arcaffe
(28)
-
Asobu
(37)
-
Audun Coffee
(26)
-
Autumn Coffee Roasters
(14)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(50)
-
Barista & Co
(38)
-
Barista Space
(57)
-
Bean Bros
(5)
-
Bialetti
(181)
-
Blend Tea
(1)
-
Bonanza Coffee
(6)
-
Bras
(1)
-
Brewista
(10)
-
Brita
(6)
-
Brown House & Tea
(32)
-
Bunn
(38)
-
BWT
(15)
-
Caffe Cannizzaro
(5)
-
Caffenation
(19)
-
Cafflano
(11)
-
Casino Mocca
(6)
-
Chemex
(39)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(34)
-
Coffeedesk
(66)
-
Coffeelab
(36)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(60)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(9)
-
Dafi
(45)
-
Deseo
(5)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(10)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(8)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(7)
-
Ecostrawz
(2)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(31)
-
Eureka
(56)
-
Father's Coffee
(7)
-
Fellow
(115)
-
Fentimans
(15)
-
Fetco
-
Figa Coffee
(12)
-
Five Elephant
(9)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(21)
-
Gardelli Specialty Coffees
(7)
-
GAT
(3)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(7)
-
Good Coffee
(7)
-
Graef
-
Hard Beans
(43)
-
Hario
(284)
-
HAYB
(114)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(20)
-
Illy
(15)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(10)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(42)
-
Jura
(54)
-
Just T
(40)
-
Kafar
(10)
-
Kalve
(11)
-
Kambukka
(35)
-
KeepCup
(205)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(9)
-
Krups
(2)
-
Kruve
(37)
-
Kusmi Tea
(23)
-
KYOTO Coffee Roasters
(10)
-
La Brasiliana
(3)
-
La Cabra
(6)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(61)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(44)
-
Lelit
(20)
-
Long Man Tea
(30)
-
Loveramics
(307)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(7)
-
Lykke
(18)
-
Mahlkonig
(5)
-
Manufaktura Czekolady
(31)
-
Many Mornings
(6)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(45)
-
Moccamaster
(102)
-
Monbana
(41)
-
Monin
(29)
-
Motta
(123)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(24)
-
Natumi
(17)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(4)
-
Notes Crafters
(5)
-
Nucleus
(2)
-
Nuova Simonelli
(1)
-
Oatly
(8)
-
Odija
(1)
-
Or Tea?
(30)
-
Paper & Tea
(84)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(12)
-
Pizca del Mundo
(27)
-
Planetary Design
(6)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(34)
-
Puqpress
(9)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Right Side Coffee
-
Rocket Bean
(18)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(7)
-
Saeco
(8)
-
Sage
(22)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
-
SIMPLo
(8)
-
Sloane
(7)
-
Smeg
-
Solberg & Hansen
(62)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(28)
-
T-TE
(17)
-
Taragui
-
Tastea Heaven
(6)
-
Teabag
-
teapigs
(107)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(10)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(27)
-
Toddy
(18)
-
Tregothnan
(4)
-
Urnex
(35)
-
Vintage Teas
(59)
-
VSSL
(1)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(26)
-
Willie's Cacao
(36)
-
Wroasters
-
Wunda
-
YOGI TEA
(29)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
- Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
- Zaparzacze
- Ekspresy
- Młynki
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet
Najlepsza kawa ziarnista i mielona
Kawa
W naszej ofercie znajdują się zarówno tradycyjne włoskie kawy dla miłośników klasycznych smaków, jak i te z segmentu Speciality, z najlepszych europejskich palarni.
Czytaj dalej
W Coffeedesk znajdziesz kawy przeznaczone do wszystkich sposobów zaparzania, od espresso po metody alternatywne. Oferujemy je w formie ziarnistej i mielonej; ziarna 100% Arabiki oraz mieszanki palone w różnym stopniu w zależności od preferencji. Dla miłośników włoskich smaków znajdą się czołowe marki kaw takie jak Lavazza, Arcaffe, Illy, Kimbo i wiele innych.
Polecamy kawy do domów, biur, lokali gastronomicznych, a także te z zakresu specialty dla najbardziej wymagających kawoszy. Są to kawy najwyższej jakości, które w profesjonalnej ocenie otrzymały powyżej 80 na 100 punktów, wypalane jasno, o krótkiej dacie ważności. Pochodzą z różnych części świata i mogą być parzone na wiele sposobów, dzięki czemu oferują one szeroki wachlarz doznań smakowych, sprawiając, że picie kawy zamienia się w wciągającą podróż po nowych smakach i aromatach. Bogactwo smaków ukryte w ziarnach z całego świata teraz jest na wyciągnięcie ręki!
Oferowana przez nasz sklep kawa sprawi, że picie tego naparu będzie prawdziwą przyjemnością. Chcesz się przekonać, jak smakuje dobra kawa? Zajrzyj do nas!
Polecamy kawy do domów, biur, lokali gastronomicznych, a także te z zakresu specialty dla najbardziej wymagających kawoszy. Są to kawy najwyższej jakości, które w profesjonalnej ocenie otrzymały powyżej 80 na 100 punktów, wypalane jasno, o krótkiej dacie ważności. Pochodzą z różnych części świata i mogą być parzone na wiele sposobów, dzięki czemu oferują one szeroki wachlarz doznań smakowych, sprawiając, że picie kawy zamienia się w wciągającą podróż po nowych smakach i aromatach. Bogactwo smaków ukryte w ziarnach z całego świata teraz jest na wyciągnięcie ręki!
Oferowana przez nasz sklep kawa sprawi, że picie tego naparu będzie prawdziwą przyjemnością. Chcesz się przekonać, jak smakuje dobra kawa? Zajrzyj do nas!
Filtry
–
1 - 30 produktów z 45 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Sloane - Ethiopia Jimma Beshasha Washed 250g
Data palenia: 19.07.2022
Producent: Sloane
Oto nowe espresso miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut moreli, cukierków malinowych i syropu wiśniowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Agaro, Jimma
Producent: Mustafa Abba Keno
Młyn: Beshasha
Odmiana: 74110, 74112, Heirloom
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 2100 - 2400 m n.p.m.
Espresso miesiąca jest wyjątkowe, a składa się na to kilka faktów. Sloane jest prawdopodobnie najpopularniejszą palarnią z Rumunii. Prowadzona przez Cosmina oraz Teodorę Sloane od kilku lat wyznacza i wnosi do Europy trendy w dziedzinie fermentacji ziarna czy nowych odmian. Bardzo polecam każdą kawę, która wychodzi z ich pieca. Druga wyjątkowość to właśnie wcześniej wspomniane ziarno. Etiopia Beshasha z regionu Jimma jest kawą rzadziej spotykaną niż te z Yirgachaffe, Sidamo czy Guji. Heirloom obróbki mytej, który rośnie na wysokości – uwaga! – 2100-2400 m, co daje zaskakujący efekt w filiżance.
PARZENIE:
18,5g / 7. klik Comandante
35g / 27sekund
Efekt: bardzo słodki aromat, bardziej przypominający espresso z Brazylii czy Kolumbii niż etiopskie ziarno. W aromacie: karmel, czekolada, jeżyny. Smak to poezja, gładka tekstura, lekkie body. Wysoka słodycz koresponduje z kwasowością raczej na średnim poziomie. W profilu znajduje się wielkie bogactwo: borówki, czerwone porzeczki, dżem truskawkowy, ciastka, czekolada oraz nuta syropu cukrowego.
Espresso ze Sloane pasuje do tańca i do różańca. W klasycznym cappuccino wybija się super cukrowość, a słodkie akcenty idą w parze z mlekiem Natomiast przy tonic espresso też wypada sympatycznie, bo na pierwszy plan wychodzą truskawki i porzeczka. Naprawdę wyjątkowo dobre espresso!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Sloane - Ethiopia Jimma Beshasha Washed 1kg
Data palenia: 19.07.2022
Producent: Sloane
Oto nowe espresso miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut moreli, cukierków malinowych i syropu wiśniowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Agaro, Jimma
Producent: Mustafa Abba Keno
Młyn: Beshasha
Odmiana: 74110, 74112, Heirloom
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 2100 - 2400 m n.p.m.
Espresso miesiąca jest wyjątkowe, a składa się na to kilka faktów. Sloane jest prawdopodobnie najpopularniejszą palarnią z Rumunii. Prowadzona przez Cosmina oraz Teodorę Sloane od kilku lat wyznacza i wnosi do Europy trendy w dziedzinie fermentacji ziarna czy nowych odmian. Bardzo polecam każdą kawę, która wychodzi z ich pieca. Druga wyjątkowość to właśnie wcześniej wspomniane ziarno. Etiopia Beshasha z regionu Jimma jest kawą rzadziej spotykaną niż te z Yirgachaffe, Sidamo czy Guji. Heirloom obróbki mytej, który rośnie na wysokości – uwaga! – 2100-2400 m, co daje zaskakujący efekt w filiżance.
PARZENIE:
18,5g / 7. klik Comandante
35g / 27sekund
Efekt: bardzo słodki aromat, bardziej przypominający espresso z Brazylii czy Kolumbii niż etiopskie ziarno. W aromacie: karmel, czekolada, jeżyny. Smak to poezja, gładka tekstura, lekkie body. Wysoka słodycz koresponduje z kwasowością raczej na średnim poziomie. W profilu znajduje się wielkie bogactwo: borówki, czerwone porzeczki, dżem truskawkowy, ciastka, czekolada oraz nuta syropu cukrowego.
Espresso ze Sloane pasuje do tańca i do różańca. W klasycznym cappuccino wybija się super cukrowość, a słodkie akcenty idą w parze z mlekiem Natomiast przy tonic espresso też wypada sympatycznie, bo na pierwszy plan wychodzą truskawki i porzeczka. Naprawdę wyjątkowo dobre espresso!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Solberg & Hansen - Ethiopia Black Espresso Vol. 7 250g
Data palenia: 17.05.2022
Producent: Solberg & Hansen
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Można od niej oczekiwać złożonego smaku, w którym dominują nuty dojrzałych owoców, jagód i wanilii. Całość stanowi doskonale zalansowaną kompozycję słodyczy, owocowości i kwasowości.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Gedeo
Stacja obróbki: Danche
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Welicho, Kurume
Położenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.
Coffee Plant - Flow Very Berry Filter 250g
Data palenia: 12.07.2022
Producent: COFFEE PLANT
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Doskonale sprawdzi się również na zimno do cold brew. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Można w niej wyróżnić nuty wiśni, porzeczki i jagody.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 84,5 pkt.
Nowość
Illy Arabica Selection - Ethiopia
Data palenia: 18.10.2021
Producent: Illy
Illy Arabica Selection to nowa linia kaw single origin z palarni Illy. Ziarna z Etiopii charakteryzuje łagodna kwaskowatość i delikatny kwiatowy, jaśminowy aromat.
Etiopia to kraj, w którym rozpoczęła się historia kawy. Kawowiec często rośnie tu na dziko, jednak uprawiany jest także na farmach oraz w prywatnych ogrodach. Ziarna zbierane są ręcznie. Ziarna z tego regionu maja charakterystyczny, delikatnie kwiatowo-cytrusowy aromat.
Bonanza - Ethiopia Sasaba Omniroast 250g
Data palenia: 19.06.2022
Producent: Bonanza Coffee Roasters
Cenisz sobie w kawie jej głęboki i intensywny aromat? Sięgnij po Bonanza Ethiopia Sasaba Natural, która pochodzi z górskich obszarów Etiopii. To właśnie stamtąd szlachetne ziarna kawy trafiają prosto do Bonanza Coffee Roasters – położonej niedaleko Berlina palarni. To właśnie tam w 2006 r. powstała jedna z najsłynniejszych na chwile obecną, niemieckich palarni kawy. Ziarna wypalane są w stopniu średnim, więc kawa przeznaczona jest do zaparzania zarówno metodami przelewowym oraz do przygotowywania espresso. W smaku pojawia się mleczna czekolada, wanilia i brzoskwinia.
Ethiopia Sasaba – sekret tkwi w ziarnach!
Jak zapewnia producent – wypaleniu poddano jedynie starannie wyselekcjonowane ziarna kawy, które pochodzą z regionu Południowa Oromia / Guji Zone. Miejsce to słynie z jednych z najlepszych w całej Etiopii ziaren.
To właśnie tam pod opieką ponad 500 lokalnych rolników hodowane są ziarna odmiany Mixed Heirlooms (nazywanej również często Etiopskim Dziewictwem). Jest to odmiana botaniczna, która jest dość często wykorzystywana do produkcji etiopskich kaw. Stanowi ona mieszankę najlepszych ziaren kawy Heirlooms, której rośliny stały się najpilniej strzeżonym skarbem tego regionu. Żyzna, górska gleba, uprawy znajdujące się na wysokości 1800 m n.p.m., równikowy klimat oraz tradycyjne metody uprawy sprawiają, że jest to produkt klasy premium.
Po zerwaniu, wisienki kawy zostają poddane obróbce natural - oznacza to, że są suszone na słońcu, a po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysuszenia, ziarna oddzielane są od reszty owoców. Dzięki tej technice zyskują one charakterystyczne aromaty dojrzałych owoców i wysoką słodycz.
Kraj pochodzania ziarna: Etiopia
Region: South Oromia, Guji
Odmiana: Local Heirlooms
Metoda obróbki: Natural (sucha)
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Bonanza Ethiopia Sasaba - parzenie:
Weźmy na pierwszy strzał Aeropress - metoda nieodwrócona, drobne mielenie, krótki czas parzenia i intensywne wyciskanie:
- 19g kawy, mielenie średnie, drobniejsze niż do dripa.
- woda o temperaturze 90 stopni, filtrowana
- podwójny filtr papierowy, metoda klasyczna, nieodwrócona.
Kawę wsypujemy do Aeropressu i wlewamy mocnym strumieniem całość wody, czyli aż do "czwórki" na ściance tuby. Zatykamy tłokiem, żeby kawa nie przeciekała do naczynia i czekamy aż na stoperze wybije 1:10. Po tym czasie delikatnie zakręcamy całą konstrukcją, żeby zamieszać wszystko i dość intensywnie przeciskamy przez około 30 sekund.
Kawę można kilka razy przelać z naczynia do naczynia, żeby ją napowietrzyć i ostudzić nieco.
Ale oczywiście V60 czy Chemex także będą dobrym wyborem, warto jednak zmielić kawę ciut grubiej niż zwykle do tych metod i celować w nieco krótszy czas parzenia. Dla dripa w okolicach 2:30, dla chemeksa nie przekraczać 4:00.
W kawiarce można spodziewać się dużej, owocowej słodyczy połączonej z lepką czekoladą.
Nowość
Etno Cafe - Etiopia Yirgacheffe 1kg
Data palenia: 21.04.2022
Producent: Etno Cafe
Kawa pochodzące z Etiopii, rosnąca wysoko i trudna w uprawie. Wyczujesz w niej intensywne nuty czarnych porzeczek i migdałów. Ziarna wypalane w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek.
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Wysokość upraw: 1750 - 2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Solberg & Hansen - Ethiopia Black Coffee Vol. 21 Filter 250g
Data palenia: 18.05.2022
Producent: Solberg & Hansen
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty wanilii, przypraw, truskawek, pomarańczy i czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Gedeo
Stacja obróbki: Danche
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Welicho, Kurume
Położenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.
Caffenation - Ethiopia Yirgacheffe Worka Washed Filter 250g
Data palenia: 29.06.2022
Producent: Caffenation
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kwiatowa, o limonkowej kwasowości, słodyczy brzoskwini i delikatnej nucie chmielu.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Gedeb Yirgacheffe
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 2050 - 2200 m n.p.m.
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 250g (outlet)
Data palenia: 16.02.2022
Producent: The Barn
Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Guji
Producent: Wodessa Yachisi
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 2145 m n. p. m.
Przepis:
18,5 g kawy
6. klik Comandante
35 g uzysku / 26 sekund
Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody.
Gdybyśmy brali udział w był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.
Nowość
Etno Cafe - Etiopia Yirgacheffe 250g
Data palenia: 24.04.2022
Producent: Etno Cafe
Kawa pochodzące z Etiopii, rosnąca wysoko i trudna w uprawie. Wyczujesz w niej intensywne nuty czarnych porzeczek i migdałów. Ziarna wypalane w średnim stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek.
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Wysokość upraw: 1750 - 2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Coffeelab - Etiopia Sidama Salomon Washed Filter 250g
Producent: Coffeelab
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty limonki, jaśminu i jabłka.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Sidama
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Heirloom
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 1kg (outlet)
Data palenia: 16.02.2022
Producent: The Barn
Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Guji
Producent: Wodessa Yachisi
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 2145 m n. p. m.
Przepis:
18,5 g kawy
6. klik Comandante
35 g uzysku / 26 sekund
Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody.
Gdybyśmy brali udział w był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.
Solberg & Hansen - Ethiopia Frisk Sommerkaffe Filter 250g
Data palenia: 11.05.2022
Producent: Solberg & Hansen
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Frisk to kawa o orzeźwiających nutach. Możesz się spodziewać nut brzoskwini, cytryny oraz bergamotki.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Producent: Tesfaye Bekele Degaga
Odmiana: Welicho, Kurume
Wysokość upraw: 1900 - 2100 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Heresy - Etiopia Sidamo Samii Bensa Washed Filter 252g
Data palenia: 05.07.2022
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą, wyraźnymi nutami kwiatowymi oraz intensywną owocowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Sidamo
Farma: Samii Bensa
Odmiana: 74160
Obróbka: Washed
Zbiór: październik - grudzień 2021
Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów
FARMA
Uprawa kawy w Etiopii jest specyficzna i stawiamy worek geishy przeciwko workowi żołędzi, że wszystkie Etiopki, które spijałaś do tej pory były zbierane przez wielu małych producentów, a następnie blendowane i procesowane ze sobą. A tutaj zonk! Z setek lub nawet tysięcy prastarych odmian botanicznych została odseparowana jedna, jedyna! O wdzięcznej nazwie 74160.
OPINIA ROASTERA
No to proszę Państwa, ruszamy ze świeżymi Etiopiami i to ruszamy z wysokiego ce! Jeśli ktoś coś tam już mielił i zalewał w 2014, to kojarzy smak i profil tych oldskulowych, mytych Etiopii i myślał sobie te ostatnie lata "to se ne vrati!". A tu myk, proponujemy wehikuł czasu. Etiopia jak za dawnych lat, choć na pojedynczym varietalu. Masz kwiaty, kwiaty i jeszcze raz owoce. Złożone i czyste jak cholera, ale nie jak ta gram-ujemna bakteria, tylko że nad wyraz, pozytywnie i miło.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.