Produkty online
Single origin
-
Nowości
-
Nasze marki
-
1Zpresso
(5)
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(22)
-
AeroPress
(15)
-
Alpro
(14)
-
Althaus
(31)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(25)
-
Asobu
(37)
-
Audun Coffee
(15)
-
Autumn Coffee Roasters
(12)
-
Bagdrip
(13)
-
Baratza
(51)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(57)
-
Bean Bros
(6)
-
Bialetti
(179)
-
Blend Tea
(1)
-
Bonanza Coffee
(6)
-
Bras
(1)
-
Brewista
(11)
-
Brita
(6)
-
Brown House & Tea
(31)
-
Bunn
(38)
-
BWT
(15)
-
Caffe Cannizzaro
(5)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(11)
-
Casino Mocca
(5)
-
Chemex
(36)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(28)
-
Coffeedesk
(55)
-
Coffeelab
(33)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(58)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(9)
-
Dafi
(45)
-
Deseo
(4)
-
Diemme Caffe
(17)
-
Dobra Palarnia Kawy
(7)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(8)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(6)
-
Dworzysk
(7)
-
Ecostrawz
(2)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(56)
-
Father's Coffee
(8)
-
Fellow
(109)
-
Fentimans
(16)
-
Fetco
-
Figa Coffee
(8)
-
Five Elephant
(7)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(22)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(3)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(7)
-
Good Coffee
(1)
-
Graef
-
Hard Beans
(30)
-
Hario
(280)
-
HAYB
(71)
-
Heresy
(18)
-
Hi! Coffeedesk
(6)
-
Illy
(15)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(7)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(35)
-
Jura
(53)
-
Just T
(39)
-
Kafar
(10)
-
Kalve
(7)
-
Kambukka
(35)
-
KeepCup
(205)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
(2)
-
Kruve
(37)
-
Kusmi Tea
-
KYOTO Coffee Roasters
(11)
-
La Brasiliana
(3)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(49)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(44)
-
Lelit
(20)
-
Long Man Tea
(25)
-
Loveramics
(308)
-
Lucaffe
(11)
-
Lune Tea
-
Lykke
(10)
-
Mahlkonig
(5)
-
Manufaktura Czekolady
(31)
-
Many Mornings
(6)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(45)
-
Moccamaster
(99)
-
Monbana
(41)
-
Monin
(29)
-
Motta
(119)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(24)
-
Natumi
(16)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Notes Crafters
(5)
-
Nucleus
(2)
-
Nuova Simonelli
(1)
-
Oatly
(8)
-
Odija
(2)
-
Or Tea?
(30)
-
Paper & Tea
(80)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(12)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(34)
-
Puqpress
(9)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Right Side Coffee
-
Rocket Bean
(21)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(7)
-
Saeco
(8)
-
Sage
(22)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
-
SIMPLo
(5)
-
Sloane
(5)
-
Smeg
-
Solberg & Hansen
(52)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(16)
-
T-TE
(17)
-
Taragui
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
-
teapigs
(98)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(9)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(26)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(3)
-
Urnex
(34)
-
Vintage Teas
(60)
-
VSSL
(1)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(25)
-
Willie's Cacao
(36)
-
Wroasters
-
Wunda
-
YOGI TEA
(29)
-
1Zpresso
(5)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
- Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
- Zaparzacze
- Ekspresy
- Młynki
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet
Single origin kawa
Single origin
Co kryje się pod tajemniczym zapisem na naszej paczce kawy – single origin coffee? Single origin zwana jest również kawą jednorodną, co oznacza, że została zebrana z jednego terytorium upraw, małej plantacji lub wyznaczonego terenu państwa. Ma to bezpośrednie przełożenie na to, co odnajdziemy w filiżance.
Czytaj dalej
Kawa single origin zazwyczaj będzie smakowała podobnie, ponieważ ziarna wyrastały w podobnych warunkach glebowych i klimatycznych. Dzięki temu możemy spróbować, jak smakuje kawa bezpośrednio z jednego miejsca, czym się charakteryzuje i jakie ma w sobie niuanse.
Single origin opinie wśród kawoszy ma bardzo przychylne ze względu na swoją jakość, która zawsze jest bardzo wysoka. Warto jest zacząć przygodę z piciem kawy od wybierania kaw jednorodnych – odnajdziemy wówczas swoje ulubione smaki, a następnie łatwiej będzie nam określić swoje preferencje w przypadku kaw zmieszanych w różnych konfiguracjach.
Single origin opinie wśród kawoszy ma bardzo przychylne ze względu na swoją jakość, która zawsze jest bardzo wysoka. Warto jest zacząć przygodę z piciem kawy od wybierania kaw jednorodnych – odnajdziemy wówczas swoje ulubione smaki, a następnie łatwiej będzie nam określić swoje preferencje w przypadku kaw zmieszanych w różnych konfiguracjach.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 476 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Guji
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Welena
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Le Piantagioni del Caffe - Water Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g
Producent: Le Piantagioni del Caffè
Kawa bezkofeinowa wypalana przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Ziarno to 100% arabika pochodząca z Brazylii. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach czekoladowo-orzechowych.
Brak kofeiny wcale nie musi równać się brakowi smaku! Ziarno z brazylijskiego regionu Cerrado oferuje przyjemną słodycz i minimalną zawartość kofeiny. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany bez użycia sztucznych substancji chemicznych - ziano jest poddawane działaniu pary wodnej i płukaniu w wodzie.
Polecany
Wybór Coffeedesk
PRZELEW MIESIĄCA: Coffeelab - Kolumbia Finca La Floresta 250g
Data palenia: 18.05.2022
Producent: Coffeelab
Poznajcie nowy przelew miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty rumu, gujawy i ziaren kakaowych.
Czerwcowy filtr miesiąca to incepcja premiery, jest to premiera w premierze! Warszawski CoffeeLab, niezmiennie od kilku lat, co miesiąc wypuszcza premierowo kawę, której etykietę projektują zaproszeni przez palarnię artyści. Czerwcowy filtr miesiąca to również premiera w CoffeeLabie, za etykietę odpowiada Krzysztof Drabina. Kolumbia Finca La Floresta z jednego z moich ulubionych regionów Kolumbii - Huila, obrabiana metodą naturalną kawa odmiany Castillo, to ziarna o bardzo ciężkim, owocowym zapachu.
V60
18g/300ml wody
temp. 92 stopnie
26 klików na Comandante
zalania:
preinfuzja 60g 35 sek, następnie dolać do 140g, około 1:30 dolać do 210g, po około 2 min dolać do 300g. całość powinna trwać około 2:50.
Kawa bardzo złożona, szczerze jakiej receptury nie użyjecie, efekt będzie rewelacyjny. Wyczuwalne przyjemne owoce, głównie wiśnia, oraz papaya, z delikatną rumową słodyczą. Body dość ciężkie, raczej niska kwasowość, pomimo wyczuwalnych owoców. Rumowa nuta dobrze teperuje kwasowość. Ogromne polecanko do coldbrew!
COLD BREW
Mielenie na grubość 25/26 klików Comandante
60g kawy na litr wody
maceracja 10/12 godzin
Super słodko, owocowo, i wiśniowo - cold brew które zapamięta się na długo!
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Algeciras, Huila
Farma: Finca La Floresta
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Castillo
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
HAYB - Peru Cajamarca Espresso 250g
Data palenia: 24.04.2022
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty kandyzowanych owoców, migdałów i białej czekolady.
Balans, balans, i jeszcze więcej balansu – właśnie takie, wyważone, jest nasze kwietniowe espresso. Cajamarca to bardzo żyzny region górzysty w peruwiańskiej prowincji Jaen, uważanej za kawowe epicentrum Peru. Uprawiane są tu głównie odmiany Cattura, Bourbon oraz Mundo Novo. Ziarna w całym Cajamarca obrabia się metodą mytą.
Przepis:
18,3 g kawy
6. klik Comandante
26 sek /36 g uzysku
To sensoryczny majstersztyk! Kawa niesamowicie przyjemnie czekoladowa. Z każdym łykiem odkrywa się kolejne owocowe nuty: wiśnię, pieczone jabłko, a wraz ze spadkiem temperatury wyłania się przyprawowa słodycz cynamonu.
Kawa mleczna w wypadku espresso to bardzo mocna słodycz czekoladowo-karmelowa (owoce praktycznie tutaj znikają). Fajną alternatywę na wykorzystanie Peru od Hayba stanowi zimny flat white. Espresso zaparzamy wprost do zimnej filiżanki, która wcześniej hibernowała sobie w zamrażarce. Chłodne mleko spieniamy we french pressie i zalewamy nim espresso.
Kraj pochodzenia kawy: Peru
Region: Cajamarca
Metoda obróbki: Washed
Nowość
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g
Data palenia: 16.05.2022
Producent: Audun Coffee
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.
Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural (honey). Metoda honey daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości.
Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.
Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Proces: Pulped natural
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Le Piantagioni del Caffe - Guatemala El Tambor 1kg
Data palenia: 11.05.2022
Producent: Le Piantagioni del Caffè
Poznajcie nowe espresso miesiąca! Kawa ziarnista jakości speciality z Gwatemali wypalona we włoskej palarni Le Piantagioni del Caffe. Palona w ciemnym stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, kwasowość cytrusów i słodycz miodu.
Po równym roku, palarnia z Livono, Le Piantagioni del Caffe, po raz kolejny odpowiada za espresso miesiąca. Tym razem jako espresso pojawia się Gwatemala El Tambor, odmiany Bourbon obrabiana metodą myta z regionu El Durazno.
Parzymy to tak:
około 7 kliku Comandante
18 gram kawy
parzenie 26 sekund/34 gramy uzysku.
Kawa o średnim body, średniej kwasowości i dużym balansie. Wraz z spadkiem temperatury coraz mocniej wyczuwalne nuty karmelowe.
Jak najbardziej polecana kawa do wszelakich napojów mlecznych również na zimno!
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: El Durazno, Palencia
Producent: Victor Calderon
Odmiana: Bourbon
Metoda obróbki: Fully Washed
Położenie upraw: 1676 - 1860 m n.p.m.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
Illy Classico - Filter Roast - Kawa mielona
Data palenia: 18.05.2021
Producent: Illy
Illy Classico Filter to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o przyjemnej słodyczy z łagodnymi nutami karmelu, kwiatu pomarańczy i jaśminu.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do ekspresów przelewowych. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.