Kawa pod espresso
-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- BARÚ
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- Cafec
- Cafetto
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- CoffeeLab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Hard Beans (49)
- Hario (338)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Manhattan Coffee Roasters
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Runty Roaster
- Sage (55)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Swerl Coffee
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Producent: BIALETTI
Producent: BIALETTI
Producent: BIALETTI
Producent: BIALETTI
Producent: ILLY
Producent: ARCAFFE
Producent: PELLINI
Producent: BIALETTI
Producent: ARCAFFE
Producent: ARCAFFE
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 14.04.2025
Producent: PELLINI
Producent: HAYB
Data palenia: 17.04.2025
Producent: COFFEELAB
Data palenia: 22.04.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 17.04.2025
Producent: ARCAFFE
Producent: BIALETTI
Producent: ARCAFFE
Producent: COFFEELAB
Data palenia: 01.04.2025
Producent: COFFEELAB
Data palenia: 22.04.2025
Producent: COFFEELAB
Data palenia: 22.04.2025
Producent: BIALETTI
Producent: BIALETTI
Producent: PELLINI
Producent: ILLY
Producent: BIALETTI
Producent: HAYB
Data palenia: 22.04.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 07.04.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 18.04.2025
Producent: HAYB
Data palenia: 09.04.2025
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 17.04.2025
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 09.04.2025
Producent: ILLY
Producent: ARCAFFE
Espresso – mała, czarna i esencjonalna podstawa wielu kawowych specjałów. Przygotowuje się je za pomocą ekspresów ciśnieniowych – automatycznych i kolbowych, kawiarek i innych akcesoriów takich jak Prismo.
Kawa ciemnopalona do espresso – klasyka czy mit?
Nie da się ukryć, że wielu kawoszy nadal wierzy w magię klasycznego włoskiego espresso. Tego gęstego, intensywnego, często bardzo ciemno palonego naparu, w którym nieraz znajdziesz dodatek Robusty i… obowiązkową łyżeczkę cukru, żeby złagodzić gorycz. Włoska szkoła parzenia espresso to klimat, ale warto pamiętać, że przesadnie ciemne palenie potrafi nie tylko wydobyć goryczkę, ale także odebrać kawie całą jej naturalną słodycz i złożoność.
Fakt — ciemne palenie świetnie sprawdza się w połączeniu z mlekiem, bo daje wyrazisty smak i mocny aromat, zwłaszcza kiedy pod ręką masz porządny spieniacz do mleka, który zamienia zwykłą kawę w aksamitne cappuccino. Jeśli jednak kawa jest palona zbyt długo, łatwo przekształca się w gorzki, cierpki napój, który wcale nie ma tego, co w kawie najlepsze.
Espresso na nowo – średnie i jasne palenie
Dziś coraz więcej osób sięga po średnio palone ziarna pod espresso, które zachowują naturalne nuty kawy — od karmelowej słodyczy, przez orzechy, aż po subtelne owoce. Średnie palenie pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze i zaskakuje złożonym profilem smakowym.
Jeżeli lubisz espresso bez mleka, jasne palenie to coś, co może Cię totalnie zaskoczyć. Taka kawa jest często owocowa, przyjemnie kwasowa i bardzo wyrazista. Co ważne — nie każda kawa tego typu dobrze współgra z mlekiem, bo subtelne nuty mogą zostać przytłumione.
Właśnie tu pojawia się wybór metody — niezależnie czy korzystasz z ekspresu kolbowego, tradycyjnej kawiarki Bialetti czy nawet ekspresu przelewowego, sposób palenia ziaren robi ogromną różnicę w smaku końcowym.
Kawa do espresso — Arabika czy Robusta?
Złote pytanie: Arabika czy Robusta?
Arabika to kawowa królowa — bogata w smaki, aromatyczna i elegancka w filiżance. Robusta natomiast to kawa z charakterem, z wyższą zawartością kofeiny i ziemistym, wytrawnym smakiem. Dlatego często miesza się oba gatunki, by uzyskać espresso z pełnym body, które dobrze współgra z mlekiem i ma porządnego kopa.
Jeśli jednak jesteś fanem subtelniejszych nut albo wieczornej filiżanki, możesz wybrać kawę bezkofeinową, która również występuje w wersji ziarnistej pod espresso — idealna dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem, ale spać spokojnie.
Ile kawy kupić? Świeżość ma znaczenie!
Wybór odpowiedniego opakowania to sztuka balansowania między świeżością a wygodą. Najważniejsza zasada? Kawa najlepiej smakuje świeża. Jeśli więc pijesz kawę regularnie, kupuj mniejsze paczki — tak, by zapas starczył maksymalnie na miesiąc.
Dla większości kawoszy 500 gramów to złoty środek, zwłaszcza jeśli codziennie mielenie odbywa się tuż przed parzeniem — najlepiej w solidnym młynku do kawy.
A jeśli lubisz mieć swój napar zawsze pod ręką, niezależnie od tego, czy to klasyczne espresso, przelew czy kawa bezkofeinowa — warto przelać ją do kubka termicznego i zabrać w drogę. Dobre espresso smakuje jeszcze lepiej, kiedy możesz je pić gdzie chcesz i kiedy chcesz!
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.